The Others Mübarek'in 'barış' ziyareti

Mübarek'in 'barış' ziyareti

06.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mübarek'in 'barış' ziyareti

Mübarekin barış ziyareti

       EYLÜL ayında çıkan Türkiye - Suriye gerginliğinin yumuşatılmasında önemli rol oynayan Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, dün resmi bir ziyaret için Ankara'ya geldi. Ankara - Şam krizi çıkmadan önce planlanma aşamasında olan ziyarette, ikili ilişkiler, Ortadoğu barış süreci ve Türkiye - Suriye ilişkilerinde gelinen nokta ele alındı.
       Mübarek'in heyetinde Dışişleri Bakanı Amr Musa, Enformasyon Bakanı Safvat Şerif, Ekonomi Bakanı Yusuf Butros Ghali ve Ticaret Bakanı Ahmed Gowaili de hazır bulundu.
       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in havaalanında karşıladığı Mübarek önce Anıtkabir'i ziyaret etti. Çankaya Köşkü'nde düzenlenen resmi karşılama töreninde bir konuşma yapan Demirel, "Geçen aylarda Suriye ile aramızda yaşanan gerginliğin barışçı yollarla aşılması için bizzat Ankara'ya gelen, bilahare Dışişleri Bakanı Amr Musa'yı kendisini temsilen ülkemize gönderen aziz biraderim Hüsnü Mübarek'e bu vesileyle tekrar teşekkürlerimiz ifade etmek istiyorum" dedi.
       Türkiye ve Mısır arasında gücünü ortak tarih ve kültür mirasından alan köklü bağlar bulunduğunu vurgulayan Demirel şöyle konuştu:
       "Bu, güçlü bağlar ülkelerimiz arasındaki samimi dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin temelini ve işbirliğimizin parlak geleceğinin teminatını oluşturmaktadır. Biz dost ve kardeş Mısır yetkilileriyle gerek ikili ilişkilerimizi ilgilendiren konularda gerek bölgesel ve uluslararası sorunlar hakkında her düzeyde sürdürdüğümüz istişarelere büyük önem veriyoruz."
       Türkiye ve Mısır'ın Doğu Akdeniz'deki iki büyük devlet olarak bölgenin barış istikrar ve refahı için birlikte çalışma azmi ve iradesine sahip olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı, Mısır'la geliştirilecek işbirliğinin sadece iki ülkenin ve halklarının çıkarlarına değil aynı zamanda bölgenin ve dünyanın barış ve istikrarlarına katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

       Demirel'in övgü dolu sözlerine karşılık veren Mübarek, iki ülke yetkililerinin çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunmak için düzenli olarak bir araya geldiklerini belirtirken "Bizler Demirel'in görüşlerine ve deneyimlerine büyük önem atfediyoruz. Çalışmalarını taktir ediyoruz" diye konuştu.
       Türkiye - Suriye krizine de dolaylı bir gönderme yapan Mübarek, "Ülkeler arasındaki uyuşmazlık ve gerginliklere barışçı yollardan çözüm bulunmasına her iki ülke de önem veriyor. Bu çerçevede Şam Bildirisi'nde yer alan `dostluk ve komşuluğu pekiştirecek çabaların devam etmesi arzusuna' dikkat çekmek istiyorum" dedi.
       Türkiye'nin komşularıyla olan ilişkilerinde üzerine düşeni yapmakta olduğunu belirten Mübarek şu görüşleri dile getirdi:
       "Bizler, başta ülkelerimiz bölgede istikrar ve güvenliğin hüküm sürmesi için birlikte çaba harcamaktayız. Amacımız yeni bir çağa girerken yeraltı ve yerüstü kaynaklarını halklarımızın yararı için seferber edebilmek için çaba sarf etmektir. Gerginliğin devam etmesinde yarar yoktur. Diğer ülkeler gelişmelerini devam ettiriyor. Biz de bunun beraber gerçekleştirebiliriz."



Yazarlar