The Others Müjde! Falaka bitti... Şimdi moda 'Mamak koridoru'

Müjde! Falaka bitti... Şimdi moda 'Mamak koridoru'

03.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Müjde! Falaka bitti... Şimdi moda 'Mamak koridoru'

Müjde Falaka bitti... Şimdi moda Mamak koridoru


İşkence de günün şartlarına uyum sağladı. Artık falaka ve cop yerine, vücutta iz bırakmayan dayak yöntemleri kullanılıyor!


       İşkence gördüğünü iddia eden kişilerin tedavisini üstlenen Türkiye İnsan Hakları Vakfı İstanbul Temsilcisi Dr. Şükran İrençin, son bir yıldır işkence yöntemlerinin değiştiğini söyledi.
       İrençin, AB'ye girme sürecinde copların yerini, "Haydar" olarak adlandırılan kalın tahta sopaların aldığını savunarak şu iddialarda bulundu: "AB'ye gireceğiz diye polisin elindeki coplar toplandı. Artık kamuoyuna yansıyan copla vurma görüntüleri yok. Ama ekip otolarında o kadar kötü muameleler yapıyorlar ki copları aratıyor. Arabada koltukların altına sakladıkları `Haydar' denilen sopalarla hastanelik ediyorlar. Hatta hastaneye götürürken bile kötü muamele devam ediyor. En sık kullanılan yöntem ise Mamak Koridoru..."

       "Tıp işkenceyi kanıtlıyor"
       Durum ve şartlara göre işkence yöntemlerinin değiştiğini ifade eden İrençin, kemik sintigrafisiyle tespit edilebilen falakanın bu nedenle vazgeçilmiş bir yöntem olmaya başladığını belirterek, "Geçmişte falaka çok sık kullanılan bir yöntemdi. Daha sonra falaka izlerinin tespiti gündeme geldi ve falaka terkedildi" dedi.
       Son zamanlarda F tipi cezaevlerini protesto gösterilerinde toplu gözaltılarda şiddetin en üst perdesinin sergilendiğini savunan İrençin şöyle konuştu: "Şiddetin bu kadar yoğun olduğu bir dönem uzun süredir görülmemişti. Kol, burun ve diş kırıkları çok sık görülmeye başladı. Başvuranların anlattığına göre arabalarda boyundan tutup çok şiddetli bir biçimde eğiyorlar ve üstüne çıkıp oturuyorlar. Ya da kafalarını iyice eğip bacaklarının arasına sıkıştırıyorlar. Boyuna uygulanan bu travmaya bağlı olarak boyun fıtıkları sık çıkmaya başladı."

       "Koridor"a düşen yandı
       İrençin'e göre Mamak Koridoru yöntemi şöyle: "Gözaltına alınanlar, polislerin karşılıklı etten bir duvar oluşturduğu koridordan geçiriliyor. Arabaya bindirilene kadar, tekme, tokat, yumruk ve sopayla dayak atılıyor. Genellikle iz bırakılmamasına gayret ediliyor ama zaman zaman ciddi kırıklar da oluyor.

       İşte yöntemler
       İnsan Hakları Vakfı'na göre 1999 yılında en çok uygulanan ve iz bırakmayan yöntemler şöyle; Dayak, hakaret, elektrik, askı, basınçlı soğuk su, cinsel taciz, gürültülü müzik veya marş dinletme, soyma, haya burma, anlamsız istemlere itaat etmeye zorlama, saç, sakal, bıyık yolma, uyutmama, aşırı fiziksel aktiviteye zorlama, havasız bırakma, buz üzerine yatırma..