The Others Mumcu itirafçısı azılı ülkücü

Mumcu itirafçısı azılı ülkücü

18.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mumcu itirafçısı azılı ülkücü

Mumcu itirafçısı azılı ülkücü

DGM Savcısı'nın Mumcu suikastını soruşturmak için Almanya'da görüştüğü Cengiz Ayhan'ın
12 Eylül öncesinde ülkücü gruplar içinde çok sayıda eyleme katıldığı ortaya çıktı.

GAZETECİ - Yazar Uğur Mumcu'nun öldürülmesiyle ilgili Ankara DGM Başsavcılığı'nca sürdürülen soruşturmada adı ortaya çıkan Türk hükümlü Cengiz Ayhan'ın, 12 Eylül öncesinde çok sayıda eyleme karışmış bir ülkücü olduğu anlaşıldı. Ayhan'ın karıştığı eylemler arasında eski TEP'in kurucusu Mihri Belli'nin silahla yaralanması olayı da yer alıyor.
Mumcu soruşturmasını yürüten Ankara DGM Savcısı Hazma Keleş'in önceki gün sabah saatlerinde Düsseldorf yakınlarındaki Werl Cezaevi'nde görüştüğü Cengiz Ayhan, ülkücü hareketin en aktif isimleri arasında bulunuyor.
Daha önce Ankara DGM Başsavcılığı'na kendi el yazısıyla mektup yazıp, kendisinin bazı siyasi cinayetlerin içinde olduğunu belirten Ayhan, adını 1978 yılında Tekirdağ Öğrenci Yurdu'nda Cuma Oruç adlı bir öğrencinin öldürülmesi olayına karışarak duyurdu. Daha sonra 1979 yılı içinde birbiri ardına eylemlere karışan Ayhan'ın Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, 1979 yılında adının karıştığı eylemler şöyle sıralandı:
İçel Dev - Lis binasının bombalanması, İçel CHP binasının bombalanması, karşıt görüşlü Rasim Kolcu ve Ömer Özdiker adlı iki kişinin yaralanması, kahvehane bombalanması, karşıt görüşlü bir kişiye ait özel aracın bombalanması, Mesih Yörük adlı öğrencinin işkence sonucu öldürülmesi, Son Haber Gazetesi'nin bombalanması, eski TEP kurucusu Mihri Belli'nin silahla yaralanması olayına karışmak ve Tarsus'ta Cumhuriyet Savcısı Süreyya Eminsoy'un öldürülmesi olayına karışmak.
Mektubunda, kendisinin cezaevinden tahliye olduktan sonra bir süre Hizbullah Örgütü'ne çalıştığını kaydeden Ayhan'ın, Almanya'ya gitmeden kısa süre önce Güneydoğu'ya giderek bir binbaşıyla birlikte PKK'ya karşı mücadele ettiğini öne sürdüğü öğrenildi.

Bu arada Ayhan'la önceki sabah hükümlü olduğu Werl Cezaevi'nde görüşen Ankara DGM Savcısı Hamza Keleş, bugün THY'nin tarifeli uçağıyla Türkiye'ye dönecek. Mumcu suikastı soruşturmasını yürüten Keleş'in beraberinde getireceği görüşme tutanaklarını hemen değerlendirmeye alacağı bildirildi.