The Others Nezarethanelere Avrupa standardı

Nezarethanelere Avrupa standardı

30.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nezarethanelere Avrupa standardı

Nezarethanelere Avrupa standardı

Öğrenci olaylarını da değerlendiren İçişleri Bakanı "Gençleri sokak malzemesi yapmak istiyorlar" dedi

İÇİŞLERİ Bakanı Murat Başesgioğlu, başta İstanbul olmak üzere son günlerde üniversitelerde artarak devam eden öğrenci olaylarında aileleri, çocuklarına sahip çıkmaları konusunda uyardı.
Türkiye'nin 12 Eylül öncesinde öğrenci olayları konusunda acı tecrübeler yaşadığını hatırlatan Başesgioğlu, "Bu olayların bedelini ağır ödedik. Gençleri sokak malzemesi yapmak istiyorlar" dedi.
Başesgioğlu, Batman'daki iki günlük inceleme gezisinde gazetecilerin öğrenci olayları, insan hakları, terörle mücadele konularındaki sorularını yanıtladı. İnsan haklarının Türkiye'nin yurtdışında en fazla sorgulandığı konuların başında geldiğini belirten Başesgioğlu şunları söyledi:
"Bu konuda biraz haksızlık yapılıyor. Eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. CMUK'tan sonra gözaltı süreleri Avrupa Birliği standardına uygun hale getirilecek. Nezarethanelerin AB standardına ulaştırılması için bütçeye ödenek kondu. Gözaltılar konusunda genelge hazırlayıp gönderdik. Ayrıca İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri bu genelgelere uyulup uyulmadığını denetleyecek. Uyulmadığı tespit edilirse soruşturma açılacak."
Öğrenci olaylarını da değerlendiren Başesgioğlu, öğrencilerin siyasi görüşlerinin farklı olabileceğini ancak fikirlerin karşılıklı sevgi ve hoşgörü ortamında dile getirilmesi gerektiğini vurguladı. Başesgioğlu şöyle konuştu:
"12 Eylül öncesinde öğrenci olaylarının bedelini ağır ödedik. Sağ ve sol dahil, beş bin gencimiz öldü. Bu gençler ülkenin gelişimine katkı sağlayacak potansiyel güç olacaklardı. Şimdi silaha dayalı bu acı tecrübeyi tekrar yaşamamak için önlem alıyoruz. Gençleri sokak malzemesi yapmak istiyorlar. Üniversite gençliği karşıt görüşlere saygı duyarak tepki göstermelidir."
Başesgioğlu, son günlerde bazı cezaevlerinde açlık grevlerinin yeniden başladığının hatırlatılması üzerine de "Örgütler dışarda gerçekleştirdikleri eylemlerin planlarını maalesef cezaevlerinde yapıyor. Devlet artık cezaevlerinde standardı oluşturmalıdır. Bu konuda uluslararası standartlar ne ise Türkiye'de de uygulanmalıdır ve devlet cezaevlerine hakim olmalıdır" dedi.
Türkiye'nin şu anki terörle mücadelesini de değerlendiren Başesgioğlu, PKK'nın son dönemde yurt içinden militan kazanma zorluğu çektiğini belirterek "Örgüt, bölgede eleman temin edemez duruma gelmiştir. Bu yüzden sınır ötesinden ve yurtdışından tedarik etme yoluna gidiyor. Örgüte yurtdışında katılım arttı" diye konuştu.
Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın istihbarat birimlerinden yeterli bilgi gelmediği eleştirisine de katılmadığını belirten Başesgioğlu, "Emniyet istihbaratı bana bağlıdır. Orası da topladığı bilgileri gerekli makamlara iletiyor" dedi.




Yazarlar