The Others Okyanusta bin yıllık uçuş

Okyanusta bin yıllık uçuş

02.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Okyanusta bin yıllık uçuş

Okyanusta bin yıllık uçuş


New York'u 1999 yılının bitimine altı saat kala THY uçağıyla terkeden 14 kişi, yeni yılı okyanus üzerinde karşıladı


       Milenyuma gökyüzünde giren Türk Hava Yolları'nın tek uçağı, New York - İstanbul seferini yapan "İstanbul" adlı Airbus 340 tipi uçağı oldu. Güney Afrika'nın Cape Town kentine gitmek üzere İstanbul'dan hareket eden "Hakkari" adlı Airbus 340 tipi uçağı ise martı sürüsüne girince geri dönerek zorunlu iniş yaptı.
       New York'tan kaptan pilotlar İsmail Kartaler, Barlas Akidil ve Zafer Öztürk yönetiminde 14 yolcuyla yerel saatle 18.00'de İstanbul'a gelmek üzere havalanan "İstanbul" uçağı, milenyuma Atlantik Okyanusu üzerinde girdikten sonra dün saat 10.00'da Atatürk Havalimanı'na indi. Kaptan İsmail Kartaler, yolların diğer günlere oranla çok daha boş olduğunu ve rahat bir uçuş gerçekleştirdiklerini belirterek "2000'e geçişte hiçbir tedirginliğimiz yoktu. Hiçbir aksama olmadı, pırıl pırıl bir uçuş gerçekleştirdik" diye konuştu.
       Uçak yolcularından Engin Viranyalı da, THY'nin zoru başardığını söyledi.
       Bu özel uçuşun anısına, THY tarafından uçaktaki yolculara şampanya ve pasta ikram edildiği ayrıca üzerinde "THY ile yeni bin yıla giriş anısına, saygılarımızla" yazılı birer berat verildiği belirtildi.

En uzun gecikme

       Milenyuma havada girmesi planlanan ve tarifeye göre saat 23.55'te havalanması gereken "Hakkari" uçağı, verilen kokteyl nedeniyle gecikmeli olarak saat 00.35'te kaptan pilotlar Hüseyin Mekik, Bora Damargüç ve Muzaffer Bayraktar yönetiminde 33 yolcu ile Cape Town'a gitmek üzere İstanbul'dan ayrıldı.
       Pistten kalktıktan sonra tırmanışı sırasında bir martı sürüsüne çarpan uçak, dönüş yaparak saat 01.50'de havalimanına zorunlu iniş yaptı. Uçağın sağ kanatta bulunan motor kanatçıklarıyla burun kısmındaki radar sistemini koruyan kısımlarda hasar meydana geldi.
       Yeni yılda THY'nin İstanbul'dan kalkan ilk uçağı olan "Hakkari" ana bakım merkezinde onarıma alındı. Uçak yolcuları ise daha sonra gecikmeli olarak bir başka uçakla Cape Town'a gönderildi.