The Others Ön kayıtlarda geri sayım

Ön kayıtlarda geri sayım

02.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ön kayıtlarda geri sayım

Ön kayıtlarda geri sayım

       ÖZEL Yetenek Sınavı ile bir bölümde öğrenim görmek isteyenler için üniversiteler tanıtım faaliyetlerini hızlandırdı. Bu arada, hazırlıklarını hemen hemen tamamlayan öğrenciler de, başvurularını yapmaya başladı.
       Üniversitelerde, resim, müzik, beden eğitimi gibi bölümlerin yanında iç mimarlık, grafik tasarım ve heykel gibi bölümler özel yetenek sınavıyla kontenjanlarını dolduruyor.
       Özel yetenek sınavıyla ilgili hayal kırıklığı yaşayanlar ise, sinema - televizyon bulümünü amaçlayanlar... Bilindiği gibi, daha önce ÖSS sonuçlarına göre öğrenci alacağı açıklanan bölüm, ardından kılavuzda yapılan değişiklikle ÖYS sonuçlarını baz almıştı.
       Özel Yetenek Sınavı ile 42 devlet üniversitesi, 6 vakıf üniversitesi ile KKTC'de öğrenim veren 6 üniversite öğrenci alıyor. Ayrıca kontenjanları çok sınırlı da olsa Kırgızistan'dan 6, Azerbaycan'dan 2, Gürcistan'dan da 1 üniversite öğrencilerin hizmetinde...
       Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi de, 2000 kontenjanlık Batı Avrupa Bölümü ile hizmet veriyor. Genelde kontenjanlar üniversitelere göre 1 ile 120 arasında değişiyor. En gözde olan bölümler ise, güzel sanatlar fakülteleri. Bunun yanında Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu da iki bölümüyle çok rağbet görüyor. Öte yandan, ikinci öğretim statüsünde öğrenim veren bölümler de var. Vakıf üniversitelerinin bazı bölümleri de burslu...
       Başvurularda ÖSS puan kartının yanı sıra lise diploması, fotoğraf ve 5 ile 15 milyon lira arasında değişen sınav kayıt ücreti isteniyor. Yurt dışındaki üniversitelerde öğrenim ücreti 1 yıl için 500-1500 dolar arasında değişiyor.
       Mimar Sinan Üniversitesi: Özel yetenek sınavı için ön kayıtlar, 24-28 Ağustos'ta yapılabilir. 120 puan barajı var. Başvuru sırasında 5 milyon para alınıyor.
       Bilgi Üniversitesi: Görsel İletişim Tasarımı Bölümü (burslu 27 Ağustos, burssuz 29 Ağustos), müzik (burslu 29 Ağustos, burssuz 7 Eylül) için sınav tarihi olan 29 Ağustos'a kadar başvuru yapılabilir. 2 aşamalı sonav yapılacak, ÖSS'de 105 puan almak yeterli.
       Marmara Üniversitesi: Resim - İş Bölümü'nün sınavı 6-10 Temmuz'da, Müzik Bölümü'nün sınavı 9-15 Temmuz'da yapılacak. Sınav ücreti, 5 milyon lira.
       Anadolu Üniversitesi: ÖSS barajı 120 puan. Beden Eğitimi Bölümü için ön kayıtlar 20 Temmuz - 14 Ağustos arasında. Bu bölümün sınavları 17-22 Ağustos'ta yapılacak. Başvuruları 17-28 Ağustos günleri arasında yapılacak Güzel Sanatlar Fakültesi'nin sınavı ise 29 Ağustos'ta. Ön kayıt ücreti 15 milyon lira.
       Yeditepe Üniversitesi: Tiyatro Bölümü için ön kayıtlar 22 Haziran - 10 Temmuz günleri arasında. Güzel Sanatlar Bölümü için 22 Haziran - 6 Temmuz günleri arasında başvuru yapılabilir. ÖSS'de 105 puan almak yeterli. Sınav ücreti 5 milyon lira. Hazırlık sınıfı 5000 dolar, sınıf ücretleri 7500 dolar (1 yıl için). Sınavlar, 10-13-14 Temmuz günlerinde.
       Yıldız Teknik Üniversitesi: Sanat ve Tasarım Fakültesi: 7 program var. ÖSS'de 115 ve üstünde puan almak gerekiyor. Başvurular, 1 Temmuz - 20 Ağustos arasında. Bölümün sınavı 24 Ağustos'ta. Serigrafi Bölümü'ne 31 Ağustos - 4 Eylül arasında başvurulabilecek. Sınav, 7 Eylül'de. Sınav ücreti, 5 milyon.
       Dokuz Eylül Üniversitesi: Güzel Sanatlar Fakültesi'nin sınavları 9 Temmuz'da. Buca Eğitim Fakültesi'nin ön kayıtları 17-21 Ağustos'ta, sınav 9 Eylül'de. Konservatuvarın ön kayıtları 31 Ağustos - 4 Eylül arasında. Bu bölümün sınavları 7-11 Eylül'de yapılacak. 17-21 Ağustos'ta ön kayıtları yapalacak Adalet Yüksekokulu'nda kesin kayıtlar 7-11 Eylül'de yapılacak. Adalet Yüksekokulu için ÖSS'de 110 puan, diğer bölümler için 120 puan almak gerekiyor. Sınav ücretleri 5-10 milyon arasında değişiyor.