The Others Ordu: de Gaulle'ün dediği gibi yapmalıyız

Ordu: de Gaulle'ün dediği gibi yapmalıyız

25.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ordu: de Gaulle'ün dediği gibi yapmalıyız

Ordu: de Gaulleün dediği gibi yapmalıyız


Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ateş: de Gaulle'ün dediği gibi başkalarından izin almadan kullanacağımız savunma sistemlerini üretmeliyiz


       Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye'de yerli silah sanayii olmadığı yönündeki eleştirilere, Konya Karapınar'daki atış poligonunda düzenlediği görkemli bir gösteriyle yanıt verdi.
       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve kuvvet komutanlarının da izlediği gösterilerde, büyük çoğunluğu Türkiye'de üretilen silah sistemleri kamuoyuna tanıtıldı. Gösteride, aralarında seyyar fırın, zırhlı muharebe aracı ve asker botu da olan çok sayıda tamamı yerli üretim savunma sanayii ürünleri sergilendi.

Cobralar'ın atışı

       TSK'nın haziranda sonuçlandırılacak 1.5 milyar dolarlık (yaklaşık bir katrilyon lira) taarruz helikopter ihalesinde yarışan King Cobra helikopterlerinin bir alt modeli olan AH / 1P Cobra helikopterleri de gerçek mermilerle taarruz manevrası gerçekleştirdi. ABD'den yeni alınan Black Hawk helikopterleri top ve mühimmat taşıyarak beğeni toplarken, bir uçaktan atılan 2.5 tonluk bir topun paraşütle yere inişi ilgiyle izlendi. Konya'daki serginin son bölümünde, Türk firmalarının ürettiği, Kosova, Bosna, Kıbrıs ve Güneydoğu'daki Türk birliklerinde kullanılan hızlı muharebe araçları, küçük bir gösteri yaptı.

Demirel: Orduya güvenin

       Gösteriler sonunda konuşan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, çok yakın bir geçmişte iğneden ipliğe kadar ihtiyaçlarını dışarıdan karşılayan Türkiye'nin bugün denizaltı, uçak, helikopter yapma becerisi kazandığını vurgulayarak, "Savunma gücü arttıkça itibar, teftiş ve barışa hizmet şansı da artıyor. Bir ülke güçlü ekonomi, güçlü savunma sahibi değilse, gerçek anlamda güçlü değildir" diye konuştu.
       Türk savunma sanayiinin ayakta tutulması gerektiğini savunan Demirel, konuşmasının son bölümünde, TSK'ya övgüler dizdi. Demirel, "Kahraman TSK'ya güvenmeye devam edin. Hep beraber gönülden destek verin. O, bizim akşamları rahat uykumuzun, geleceğe güvenle bakmamızın teminatıdır" diye konuştu.

'Çağa ayak uyduracağız'

       Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), milletinden ve devletinden aldığı güçle Atatürk'ün göstermiş olduğu laik, demokratik ve çağdaş yolda varlığını sürdürdüğünü belirterek, "TSK, kendisine tevdi edilen Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve kollamak görevini her türlü tehdidi değerlendirip, çağın gelişimine ayak uydurarak yerine getirme azim ve kararlılığındadır" dedi.

Ateş'in konuşması

       Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ateş, törende yaptığı konuşmada, ulusal savunma sanayinin cumhuriyetin ilanı birlikte tüm imkansızlıklara rağmen, Büyük Atatürk'ün direktifleriyle atılım göstermeye başladığını, ancak 1950'li yıllarda NATO ve ABD'nin yardımlarının başlamasıyla duraklama dönemine girdiğini ifade etti.
       1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında Türkiye'ye karşı uygulanan ambargonun gerçeğin görülmesini sağladığını vurgulayan Ateş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının ağırlıkla öz kaynaklara dayanan modern ve milli bir savunma sanayi tarafından karşılanması gerekliliği kabul edilerek, savunma sanayiini geliştirme gayretlerinin hız kazandığını anlattı.
       Türkiye'nin içinde bulunduğu jeopolitik ortamda caydırıcı olabilmek için güçlü bir silahlı kuvvetlere sahip olması gerektiğini kaydeden Ateş şöyle konuştu:
       "Silahlı kuvvetlerin gücü ise büyük ölçüde ulusal savunma sanayiine ve bu alandaki teknolojik düzeye bağımlıdır. Savunma sanayinin amacı, Fransız devlet adamı de Gaulle'ün de dediği gibi 'başkalarından izin ve yetki almadan kullanılabilecek savunma sistemleri üretmektir'. Bu ise ancak teknolojiyi kendimiz ürettiğimiz sürece mümkündür. Çünkü yüksek teknoloji ülke güvenliğinin sağlanmasında sahip olan ülkeler için stratejik bir avantaj sağlamaktadır."
       Ateş, kara kuvvetleri envanterindeki 1990'lı yıllardan önce alınan harp, silah, araç ve gereçlerinin bugün ortalama 40 - 50 yaşında olduğunu belirtti.

Neden Karapınar?

       Yerli silahların kamuoyuna tanıtımının yapıldığı Karapınar, dünyaca tanınan bir atış alanı olarak biliniyor. 1969'da hizmete açılan Karapınar Atış Poligonu, 5 kilometre eninde, 40 kilometre uzunluğunda bir alanı kapsıyor. Atış poligonunda 203 mm'ye kadar her türlü mühimmatla menzili 35 kilometreye kadar olan roketlerin atış ve testleri yapılabiliyor. Konya - Adana arasındaki poligon, sıfıra yakın rakım farkıyla dünyadaki atış alanları içinde önemli bir yer tutuyor. TSK'nın stoklarında bulunan silah ve mühimmatın yanı sıra, envantere alınacak yeni silah, mühimmat ve roketlerin deneme atışlarının tamamı burada yapılıyor.