The Others Plaka saltanatı bitiyor

Plaka saltanatı bitiyor

31.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Plaka saltanatı bitiyor

Plaka saltanatı bitiyor


Trilyonlarca lira vergi kaçağına yol açan ve 80 milyara çıkarak rant şampiyonu olan ticari taksi plakalarının satışı yakın takipte


       Faizlerin düşmesiyle birlikte fiyatı 80 trilyona çıkarak "süper rant" sağlayan taksi plakası sahipleri İstanbul Defterdarlığı tarafından gözaltına alındı.
       İstanbul'da sayıları 18 binle sınırlı tutulan taksi plakalarının büyük para sahiplerinin eline geçtiğini kaydeden defterdarlık yetkilileri, plaka fiyatının 80 milyar liraya yükselmesine karşın devir işlemlerinde fiyatın 3 - 5 milyar lira gösterildiğini belirledi. Bunun üzerine uzmanlar alım - satım işlemleri mercek altına aldı.

Defterdarlık izliyor

       Ayrıca yasadışı olarak yıllık 5 bin dolar hava parası ve aylık 500 milyon liraya yapılan plaka kiralamalarının da peşine düşen defterdarlık uzmanları iki aydan beri binlerce taksiyi yoldan çevirip, kiracı mı, şoför mü yoksa mal sahibi mi olduğunu sordu.
       Yalnızca iki yıl İstanbul'da ikamet eden kişilere başka bir iş yapmamak şartıyla verilen taksi plakalarının çoğu, doktor, avukat, esnaf ve Almanya'da çalışan Türk işçilerinin eline geçmiş durumda bulunuyor. Ayrıca başka illerde yaşayan tüccar ve esnafların da İstanbul'da taksi plakası sahibi oldukları ortaya çıktı.

Şoförler sigortasız

       Aylık cirosu 1 milyar lira olan 18 bin taksinin yıllık 1 katrilyon 800 trilyon liralık ciro elde ettiği İstanbul'da şoförler mal sahibine günlük 20 milyon lira veriyorlar. Gece ve gündüz olarak iki vardiya şeklinde çalışan şoförlerin mal sahiplerine ödediği günlük kira böylece 40 milyon liraya çıkıyor. Taksi sahipleri çalıştırdıkları hiç bir şoföre sigorta yaptırmıyorlar.

Her yolu deniyorlar

       Yıllık vergi ödemelerinde basit usulden beyan usulüne geçilmesine karşın yazar kasa kullanmayan taksiler trilyonlarca vergi kaybına yol açıyor.
       Taksiciler daha da ileri giderek organize biçimde nasıl vergi kaçırılacağını birbirlerine faks zinciriyle bildiriyorlar. Aylık kazancın 120 milyon lira olarak beyan edilmesi istenen faksta 60 milyon liralık da doğalgaz faturası bulunması isteniyor. Yıllık 10 - 12 milyar liralık kazancı olan ve 3 - 4 milyar lira vergi ödemesi gereken taksi sahipleri 120 ile 150 milyon liralık vergi ödeyerek büyük bir vergi kaybına yol açıyorlar.