The Others Prof. Duran toprağa verildi

Prof. Duran toprağa verildi

07.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Prof. Duran toprağa verildi

Prof. Duran toprağa verildi

       İSTANBUL Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku kürsüsü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Lütfi Duran, halen Saray Cezaevi'nde bulunan ve bir haftalık özel izin verilen oğlu gazeteci - yazar Ragıp Duran'ın da katıldığı bir törenle toprağa verildi.
       Duran için Teşvikiye Camii'nde yapılan cenaze törenine eşi Hafize Duran, kızı Jale, Devlet Bakanı Cavit Kavak, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Dışişleri eski bakanlarından Vahit Halefoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, gazeteciler Doğan Koloğlu, Yalçın Bayer, İlhan Selçuk, Cengiz Çandar, Oral Çalışlar, çok sayıda öğretim üyesi ve vatandaş katıldı. Duran, kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

       Hatay'da 1921'de doğan Lütfi Duran, 1939'da Galatasaray Lisesi'ni, 1944'te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Aynı yıl İdare Hukuku Kürsüsü'ne asistan oldu. Fransa'da Toulouse Hukuk Fakültesi'nde doktorasını veren, Türkiye'ye dönünce aynı kürsüde 1951 yılında doçentliğe, 1961'de profesörlüğe yükselen Duran, 1950 yılından bu yana milletlerarası idari bilimler kongrelerine ve yuvarlak masa toplantılarına bildiriler sundu.
       Duran, 27 Mayıs 1960'tan sonra kurulan Anayasa komisyonlarında da görev aldı. 1962 - 1965 yıllarında hükümetçe Devlet Planlama Teşkilatı'nda kurulup işletilen İdareyi Yeniden Düzenleme Komisyonu'nda üye olarak görev yapıp etüdler yaptı.
       Cambridge Üniversitesi ve Paris Üniversitesi'nde bilimsel araştırma ve incelemelerde bulunan Duran'ın, "Türk İdare Mevzuatı", "Temel Hak ve Ödevlerin Kanunla Düzenlenmesi", "Türkiye İdaresinin Sorumluluğu", "Türk Kamu Personelinin Sorumluluğu", "İdare Hukuku Ders Notları" ve "Türkiye Yönetiminde Karmaşa" adlı kitapları bulunuyor.