The Others Rüşvet alan da veren de yandı

Rüşvet alan da veren de yandı

08.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rüşvet alan da veren de yandı

Rüşvet alan da veren de yandı


Tolga Şardan Ankara


       Karayollarında denetim görevi yapan trafik polislerinin karıştığı rüşvet olaylarının artış göstermesinin ardından "rüşvet genelgesi" yayınlayan Emniyet Genel Müdürü Turan Genç'in talimatıyla oluşturulan özel rüşvet denetim ekipleri göreve başladı.
       Genç, bir süre önce il emniyet müdürlerine "kişiye özel" genelge göndererek, trafik polislerinin karıştığı rüşvet olaylarının önlenmesini istedi. Genç, rüşvete karışan görevlilerin belirlenip cezalandırılmasını isterken, saptamalar sırasında İstihbarat Şube Müdürlüklerinden yardım alınması talimatını verdi.
       Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevli beş şube müdüründen oluşturulan beş özel ekip, sivil olarak faaliyet gösterecek. Bayram süresince ağır tonajlı araçların karayoluna çıkmasını önlemek amacıyla yapılacak denetim çalışması görüntüsünde özellikle güney ve batı bölgelerinde belirlenen karayollarında rüşvet denetimi yapacak olan özel ekipler, çalışmalarının sonucunda hazırladıkları raporları Genç'e sunulacak. Suçu sabit görülen personel hakkında idari ve adli soruşturma açılacak. Özel ekipler, görevli personelin yanı sıra görevlilere rüşvet teklif eden araç sürücüleri için de ayrıca işlem yapacak.
       Rüşvet kontrol ekipleri şu güzergahlarda görev yapacak:
       * Ankara- Eskişehir - Bursa - Çanakkale - Keşan - Tekirdağ - İstanbul - Kocaeli - Sakarya - Bolu - Ankara
       * Ankara - Aksaray - Adana - Osmaniye - Ankara
       * Ankara - Afyon - Uşak - Manisa - İzmir - Ankara
       * Ankara - Afyon - Burdur - Antalya - Ankara
       * Ankara - Kırıkkale - Çorum - Samsun - Ordu - Ankara

Müfettişler ceza yağdırdı

       Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle görev verilen fahri trafik müfettişlerinin 433 bin sürücü için ceza tutanağı düzenlendiği bildirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'ndan verilen bilgiye göre, Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapan 4199 sayılı kanun gereği 6 bin 805 kişiye fahri müfettişliği görevi verildi. Daha sonra bunlardan 196'sının yetkisi iptal edildi. Fahri trafik müfettişleri, son iki yılda 433 bin 812 trafik suçu tespit ederek, bunlar hakkında tutanak düzenlediler. Fahri trafik müfettişlerinin düzenlediği bu tutanakların yüzde 98.6'sı polis tarafından trafik cezasına çevrildi. Ceza uygulanan araçlardan 3 bin 195'inin resmi plakalı araçlar olduğu bildirildi.
       Trafik müfettişlerinin 144 bin tutanakla en çok Ankara'da ceza tutanağı düzenledikleri bunu İzmir, İstanbul ve Bursa'nın izlediği belirlendi. Müfettişlerin en çok trafik ışıklarına uymamak, trafiği tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirmek, trafik levhalarına uymamak, park yasağını ihlal gibi trafik suçlarından ceza uyguladıkları tespit edildi.

Bayram karlı geçecek

       Balkanlardan gelen soğuk ve yağışlı havanın Ramazan Bayramı süresince yurdu etkileyeceği bildirilirken Antalya turistler denize giriyor.
       Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, bugün Marmara Bölgesi'nin doğusu, kıyı Ege, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin doğusu dışında, tüm yurtta yağış bekleniyor. Yağışlar genellikle kar ve karla karışık yağmur, Akdeniz kıyılarında da yağmur şeklinde olacak.
       Bayramın ikinci gününde de Marmara Bölgesi'nin doğusu, kıyı Ege, Doğu Karadeniz, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin doğusu dışında, tüm yurtta yağış görülecek.
       Yağışlar, üçüncü gün yurdun doğusuna kaymaya başlarken, Marmara'nın doğusu, Karadeniz, İçanodolu'nun kuzeyi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kar ve zaman zaman karla karışık yağış bekleniyor.
       Bayram boyunca sıcaklıklarda önemli bir değişiklik olmayacağını belirten meteoroloji yetkilileri, yağışlara bağlı olarak 1 - 2 derecelik düşüş ve yükselişler görülebileceğini kaydetti. Alınan bilgiye göre bayramda hava sıcaklıkları şöyle olacak:
       İstanbul 3 - 6, Bolu (-2) - 1, Ankara (-1) - 1, Adana 5 - 12, Erzurum (-5)-0, Trabzon 4 - 8, Antalya 6 - 13
       Kar yağışının bayram süresince devam edeceğine dikkati çeken yetkililer, sürücülerin ziyaret ve tatile gidiş gelişlerde daha dikkatli olmalarını istedi. Yetkililerden alınan bilgiye göre, yoğun kar yağışı nedeniyle Doğu Karadeniz'de, Gümüşhane'de 144, Giresun'da 97, Trabzon'da 18, Rize'de 12, Bayburt'ta 10 olmak üzere toplam 281 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Yol açma çalışmaları aralıksız sürdürüyor.

Güney'de yaz

Antalya'nın Alanya ilçesinde Noel tatilini geçiren turistler, güneşin kısa bir süre de olsa gökyüzünde görünmesiyle birlikte kendilerini plaja atıyor.
       Dünya'da ve Türkiye'nin büyük bölümünde kara kış yaşanırken, Alanya'da hava sıcaklığının 15 dereceye kadar çıkması, turistleri mutlu etti. Bazı tatilciler, sahilde yürüyüşler yapmakla yetinirken, bazıları da çocukları ile birlikte kendilerini Akdeniz'ni berrak sularına bırakıp kış ortasında deniz keyfi yaşadı.
       Hava sıcaklığının mevsim normallerinde olduğunu belirten Alanya Meteroloji Müdürü İbrahim Uysal, önümüzdeki günlerde de sıcaklıkta önemli bir değişiklik beklenmediğini söyledi.