The Others Sandıkta türban "oy"unu

Sandıkta türban "oy"unu

19.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sandıkta türban "oy"unu

Sandıkta türban oyunu


SEÇİMLERİN yaklaşmasıyla tüm yurtta türban gerginliği artıyor. Siyasiler açıklamalarında türbanı "oy" getirisi olarak kullanırken, öğrenciler de meydanlarda yasadışı gösterilerine devam ediyorlar.
Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün türban konusundaki kararlılıkları beraberinde cezaları da getirirken, türbanın seçim sandıklarındaki gücünün farkında olan liderler, bu gücü kullanmaktan çekinmiyorlar.
İşte türban ile siyasi partilerin vazgeçilmez ilişkisine yaşananlardan birkaç örnek.
FP: Başından beri üniversite ve devlet kurumlarındaki türban yasağına karşı çıkarak, eylemcilerin yanında yer aldı.
YDP: Kocatepe Camii'nde kılınan teravih namazının ardından yapılan türban eyleminde partinin genel başkanı Hasan Celal Güzel de vardı. Çıkan olaylarda 26 eylemci gözaltına alındı.
DYP: Tansu Çiller Bursa'da imam hatip liselerine alınmayan bir grup türbanlı öğrenci ve velilerini kabul etti. Çiller ziyaretçilere "Mesajınızı aldım. Ben başı kapalının da mücadelesini yapıyorum. Zora karşıyım. Gerçek çözüm sandık" dedi.
ANAP: Mesut Yılmaz, ANAP Başkanlık Divanı'nda "Türban bir siyasi partinin simgesi haline geldi. Türban başka, başörtüsü başka, kimse Türkler'in geleneğinden gelen başörtüsüne karşı değil" diye konuştu.
İP, SİP, ÖDP: Partili öğrenciler, üniversitelerdeki türban eylemlerinde solcu öğrencilere yönelik saldırıları kınadılar. Kınama bu partilerin türban yasağına bakışlarını açıkça ortaya seriyor.
DSP: 1998 ekiminde tüm Türkiye'de gerçekleştirilen türban yasağını protesto eyleminin ardından dönemin başbakan yardımcısı ve DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, eylemi "devlete başkaldırı" olarak niteledi. Ecevit "Bazıları başkaldırıyı gencecik kızlarımızın arkasına saklanarak yapıyor" dedi.
CHP: Seçim öncesinde pekçok türbanlı CHP'ye geçti. Partiye katılan türbanlılara rozet takan Deniz Baykal seçimlerde rekabetin FP ve CHP arasında geçeceğini söyledi.

Türbana ceza yağıyor

Türban ve ideolojik eylemler nedeniyle 482 öğretim üyesi-idari personel ile 3 bin 233 öğrenci hakkında çeşitli cezai yaptırımlar uygulandı. Ceza alan öğrencilerin bin 68'inin imam hatip ve Muradiye Koleji mezunu olduğu belirlendi.
İl il türban sıkıntısı:
* ANKARA - Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü'nce türban ve irticai eylemleri gerekçesiyle 29 öğretmen meslekten çıkarılırken, 436 öğretmene de çeşitli cezalar verildi.
* KARADENİZ EREĞLİ - Karadeniz Ereğli Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde başörtüsünü çıkarmak istemeyen öğrenciler derslere alınmıyor. Başörtülü öğrenciler ile polis arasında yaşanan gergin anlar sonucu pek çok öğrenci ve veli gözaltına alındı. Her sabah okul önünde bir polis panzeri ve 50 kadar polis memuru, çıkabilecek olaylara karşı önlem alıyor.
* MALATYA - İnönü Üniversitesi'nde ders yılı başında yüzde 27 olan türbanlı öğrenci sayısı geçtiğimiz ayın ortalarında yüzde 8'e kadar düştü ve türbanlı kız öğrenci sayısı 300 olarak belirlendi. Sık sık protesto gösterileri yapılan üniversitede, yönetimin ikna yolunu ve yönetmelikten taviz verilmeyeceğini açıklaması ile bu sayının bugünlerde daha da düştüğü kaydedildi.
* İSKENDERUN - Türbanlı derse girmek isteyen kız öğrencilerin velileri ile boykot eylemine giriştiği İmam Hatip Lisesi'nde ilçe yöneticilerin müdahalesi ile öğrenciler derslere girmeye devam ediyor. Okul yöneticileri, türbanlı olarak derse girmek isteyen öğrencilere uyarı ve kınama cezaları uyguluyor.
* BURSA - Türbanlarını çıkartmayan öğrenciler derslere alınmazken, kararı uygulamayan öğretmenler hakkındada soruşturmalar başlatıldı.
* ZONGULDAK - Zonguldak'taki türban eylemleri Vali Yardımcısı Halis Peker'i koltuğundan etti.
* KONYA - Konya'da, türbanlı öğrencilerin derslere alınmamasını protesto gerekçesiyle toplanarak izinsiz gösteri yapmak isteyen gruptan 5 kişi, gözaltına alındı.