The Others Savunma sisteminizi güçlendirin

Savunma sisteminizi güçlendirin

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özellikle kış aylarında grip, soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara karşı savaşabilmek için bağışıklık sisteminizi güçlendirmelisiniz.

Savunma sisteminizi güçlendirin

TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet

Haberin Devamı
Vücuttaki her sistem, organ ve hücre topluluğu görev dağılımına göre bir bütünlük içindedir. Bu sistemde en ufak bir eksiklik olduğunda düzen bozulur. Bağışıklık sistemi de bu düzende olmazsa olmazlardan biridir. Özellikle kış mevsiminde grip, soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara karşı savaşabilmek ancak güçlü bir bağışıklık sistemiyle mümkündür. Beslenme çok önemli

Güçlü bir bağışıklık sistemi beslenmeyle yakından ilişkilidir. Dengesiz ve yanlış beslenme sonucu bağışıklık sistemi yetersiz kalır, bu durum vücut direncinin düşmesine neden olur ve hastalık riskini artırır. Kilo kontrolünün sağlanması, yeterli ve dengeli bir beslenme programının takip edilmesi, fiziksel olarak aktif bir yaşam biçiminin benimsenmesi her türlü hastalık yapıcı öğeye karşı bağışıklık sistemini güçlü kılar.


Sebze ve meyvelerde bulunan antioksidanlar (A, C, E vitaminleri ve selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler, alkol ve fenol gibi bazı maddeler) hastalıklara karşı savunma mekanizmasını güçlendirir.

Maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, limon, portakal, çilek, greyfurt, kivi, enginar, brokoli, fasulye ve ahudududa C vitamini; ayçiçek yağı, zeytinyağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstık türlerinde E vitamini; havuç, ıspanak, brokoli, domates, pırasa, marul gibi turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde A vitamininin bir türevi olan beta karoten bol miktarda bulunur. Bu sebze ve meyveler bol miktarda tüketilmelidir.

Haberin Devamı
Bol yoğurt yiyin

Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığı önler. Yoğurdun ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle oluşan enfeksiyonları, gastrointestinal sistem hastalıklarını ve kanseri önleyici etkileri bulunuyor.

Probiyotik yoğurtlar ise yeterli seviyede alındığı zaman bağırsak mikroflorasının dengesini geliştirerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayan önemli fonksiyonel besinler arasındadır. Probiyotik yoğurdun sindirimi kolaylaştırıcı, ishali ve kabızlığı önleyici, kolon kanseri riskini de düşürücü etkisi vardır. Özellikle yaşlılar gibi bağışıklık sistemi baskılanmış gruplarda yoğurt tüketimi ayrıca önem taşıyor.

Fazlası zararlı olabilir

Güçlü bir bağışıklık sistemi için besinlerle daha çok demir, magnezyum, selenyum ve çinko almaya özen gösterilmelidir. Demiri koyu yeşil yapraklı sebzeleri, kırmızı et, tavuk, kuru kayısı ve kuru üzümü; magnezyumu tahıl, sebze, süt ve deniz ürünlerini; selenyumu balık ve diğer deniz ürünlerini; çinkoyu ise yumurta, süt, et, tahıl ve deniz ürünlerini tüketerek alabilirsiniz.
Ancak bu minerallerin yüksek miktarlarda alımı vücudu olumsuz etkileyebileceğinden, bu mineralleri içeren besinler önerilen düzeylerde tüketilmelidir.

Yağ tüketimini azaltın

Daha fazla protein ve daha az yağ kullanımı bağışıklık sisteminin dostudur. Aşırı yağ bağışıklık sistemini baskılar. Bu nedenle beslenme düzeninde hayvansal yağlar yerine özellikle bitkisel yağlar tercih edilmelidir. Ayrıca balıkta yüksek miktarda bulunan omega-3 yağ asitleri de bağışıklık siteminin güçlenmesine destektir.

Ekmek mayasından elde edilen beta-glukan bağışıklık sistemini güçlendiren bir maddedir. Hücrelerin mikroorganizmaları daha etkili şekilde yok etmesini sağlar ve vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur.

Uykuyu ihmal etmeyin

Ekinezya bağışıklık sistemini uyarıp güçlendirerek hastalıklardan korur. Soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur. Uzun süre kullanımı önerilmiyor. Dönemsel kürler şeklinde (örneğin bir hafta) uygulanarak bağışıklık sistemine destek olması sağlanabilir.
Stres yönetimi, yeterli miktarda uyumak, düzenli egzersiz yapmak, yeterli miktarda sıvı tüketmek, alkol ve sigara gibi vücudun savunma sistemini zayıflatan maddeleri kullanmamak, besin öğelerini yeterli düzeyde tüketmek kısacası yeterli ve dengeli beslenmek güçlü bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır.

Haftanın öğüdü

Gribe karşı egzersiz

Son araştırmalar uzun süreli orta şiddetli egzersiz programının menopoz sonrası kadınlarda grip ve soğuk algınlığı riskini azaltabileceğini gösteriyor. Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi'nin yaptığı çalışma sonuçlarına göre düzenli olarak haftada beş gün 45 dakikalık orta şiddetli kardiyovasküler sistemi çalıştıran egzersiz programı (tempolu yürüyüş, bisiklete binme) uygulayan menopoz sonrası şişman kadınlarda grip ve soğuk algınlığı riski egzersiz yapmayanlara göre yüzde 50 daha az. Bir yıl süreyle bu programı takip edenlerde soğuk algınlığı riski önemli düzeyde azalırken, egzersiz yapmayanlarda soğuk algınlığının önemli düzeyde arttığı, ayrıca alerjilerin ve diğer problemlerin de daha çok olduğu gözlemlenmiş.