The Others Sekiz yıl için elele

Sekiz yıl için elele

08.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sekiz yıl için elele

Sekiz yıl için elele

MİLLİYET Gazetesi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı "Aydınlık yarınlara bir ışık" kampanyasına ilgi çığ gibi büyüyor. Dün pek çok özel okul, dersane, demokratik kitle örgütleri kampanyaya yapılacak desteği belirlemek için Yönetim Kurullarını toplantıya çağırdılar.
Dünya Bankası'ndan 164 trilyon lira
Dünya Bankası'ndan, çok büyük bir kaynağa gereksinim gösteren 8 yıllık zorunlu eğitim ve eğitim reformu çalışmalarına, 164 trilyon liralık büyük bir mali destek geldi. Banka'nın, Ülke Yardım Stratejisi (CAS) çerçevesinde vereceği 1.5 milyar dolarlık (245.78 trilyon lira) kredinin bir milyar dolarlık (163.85 trilyon lira) bölümünü, 8 yıllık zorunlu eğitimde kullandıracağı öğrenildi.
Avrupa Birliği (AB) de, Türkiye'deki eğitim projelerini öncelikli olarak onaylayabileceğini vurguladı. Tüm dış kaynakların zorlanması durumunda, yaklaşık 500 trilyon liralık bir kaynak yaratılabileceği kaydediliyor.
Dünya Bankası'nın da prensip olarak, Türkiye'ye üç yıllık bir süre için vermeyi kabul ettiği toplam 1.5 milyar dolarlık mali yardımın bir milyar dolarlık kısmını, 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimin ve eğitim reformunun finansmanı çerçevesinde kullandıracak.

BU arada, AB'nin, Türkiye'deki eğitimi projelerine sıcak baktığını ve AB'nin bu konudaki projeleri öncelikli olarak onaylayabileceği mesajını verdiğini hatırlatan yetkililer, ''Eğitimin Modernizasyonu'' projeleri çerçevesinde, AB fonlarından 100 milyon Avrupa Para Birimi'ne (ECU-104.4 milyon dolar-17.11 trilyon lira) kadar bir mali yardımın, fazla uzun olmayan bir sürede alınabileceğini belirtiyorlar.
Yetkililer, bunun için de diğer projelerden vazgeçilip, eğitim projelerinin sunulması gerektiğini hatırlatıyorlar. Konuyla ilgili yetkililer, bunun en son örneği olan mesleki eğitimle ilgili bir projenin geçen hafta onaylanarak yürürlüğe girdiğini, bu projenin mali tutarının 17 milyon ECU (2.91 trilyon lira) olduğunu kaydediyorlar.

DIŞ kaynakların zorlanması ve gerekli projelerin acilen hazırlanması durumunda, sekiz yıllık kesintisiz temel eğitimin önemli bir kısmını finanse edecek olan yaklaşık 500 trilyon lirayı aşan bir dış kaynağın yaratılabileceğini belirtiyorlar.
Öte yandan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim için tüm çalışmaların bu yılla sınırlanmaması gerekiyor.
Yetkililer 8 yıl için önümüzdeki yıllarda da kaynak ihtiyacının doğacağını belirtiyorlar.

İSTANBUL'un ihtiyacı olan 2 bin 500 derslikten 800'ü İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, Deniz Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Borsası tarafından yaptırılacak.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, çok şey yapmamız lazım, "Ülkenin 8 yıllık kesintisiz temel eğitimle birlikte önemli parasal kaynağa ihtiyacı var. Bu parasal kaynağa yardımcı olmak için çalışmalarımızı son aşamaya getirdik" dedi. İTO ayrıca İstanbul Kutköy'de de bir okul yaptıracak. Önümüzdeki yıla yetiştirilecek olan okulun 300 milyar liraya mal olacağı belirtildi.