The Others Sigarayı bırakma egzersizi

Sigarayı bırakma egzersizi

29.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sigarayı bırakma egzersizi

Sigarayı bırakma egzersizi


       Sigarayı bırakmak istiyorsanız, "canınız sigara çektiğinde bir bardak soğuk su için, derin nefes alıp, dirsek içine masaj yapın..."
       Bu öneri, Sigarayla Savaşanlar Vakfı tarafından hazırlanan "Akciğer Kanseri ile Sigara İlişkisi" başlıklı araştırmayla gündeme geldi. Araştırmaya göre, "kiralık katil" olarak nitelendirilen sigaradan kurtulmanın tek yolu, birden bırakmak. Tiryakilerin, "Sinirlerimi yatıştırıyor, beni canlandırıyor, sıkıntılarımı gideriyor, düşünmeme yardım ediyor, kendime güvenimi artırıyor, kilo almamı engelliyor" gibi "tezleri" de, araştırmaya göre sadece bahane ve gerçekleri yansıtmıyor.

'Paketleri parçalayın!'

       "Sigaranın büyük bir öfke ve nefret duyularak bırakılmasının" önerildiği, kalan sigara paketlerinin de kırılıp parçalanmasının istendiği araştırma, sigarayı bırakmanın en etkili yöntemi olan egzersizi de şöyle özetliyor:
       * İlk beş gün çay, kahve, kola ve alkol içmeyin.
       * Sigara içme yönünde alınacak çağrılara karşı şu üç egzersizi yapın:
       1 - Bir bardak soğuk su: Sigara aklınıza geldiği zaman su için. En az bir ay süreyle suyu yanınızdan ayırmayın. Unutmayın, 'sigara ölüm, su hayattır'.
       2 - Oksijen - nefes almak: Karın diyaframını aşağı - yukarı hareket ettirerek nefes alın. Nefes alma egzersizine başlamadan önce sol avcunuzu göbeğinizin altına, sağ avcunuzu göğsünüzün üstüne koyup, gözlerinizi kapatın. Nefes almadan önce ciğerlerinizi iyice boşaltın. Ciğerinizi 'bir - iki' diye içinizden uzatarak sayıp tamamen doldurun. Sol eliniz göbeğinizi itmeli. Nefesinizi içinizde tutarken sağ elinizi göğsünüze bastırın. Daha sonra nefesinizi yavaş yavaş boşaltın. Bu esnada sol elinizi, karnınıza bastırın. Bu işlemi dört beş kez yineleyin.
       3 - Dirsek içlerine masaj: Kan dolaşımını hızlandıracak biçimde, hızlı, sert şekilde avuç içinizle dirseğinizin iç tarafına masaj yapın. 30 - 40 saniye sağlı - sollu masaja devam edin, kalp atışlarınızın arttığını hissedin."