The Others Sınır ticareti canlanacak

Sınır ticareti canlanacak

30.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sınır ticareti canlanacak

Sınır ticareti canlanacak

       SINIR ticaretini kontrol altına almak için belirli sürelerle iki kararname hazırlayan hükümet, bölge halkının ekonomik açıdan sıkıntıya girmesiyle yeni bir çalışma daha başlattı. Hazırlanan kararnameye göre, vergisizken yüzde 80'e yükseltilen motorin vergisi, düşürülüyor.
       Doğu ve Güneydoğu'daki sınır illerinde gerçekleştirilen sınır ticaretini çıkardıkları kararname ile kontrol altına alan hükümet, bölge halkının ekonomik sıkıntıya girmesi üzerine yeni bir kararname hazırlıyor. Kararnameye göre, illerin ihtiyaçlarının belirlenmesinde valilere tam yetki verilecek. İl sınır tahdidi özellikle sanayi amaçlı hammaddelerde kaldırılacak. Ayrıca önceki kararnamede vergisizken yüzde 80'e çıkarılan motorin vergisi, yüzde 20 oranında düşürülecek.
       Devlet Bakanı Salih Yıldırım, sınır ticaretinin başlangıçta hedeflenenden çok başka amaçlara kaydığını vurgulayarak, Maliye Bakanlığı'nın sınır ticareti nedeniyle Türkiye'nin 1,5 milyar dolar kaybı olduğunu tespit ettiğini söyledi. Sınır ticaretindeki kayıt dışı ekonominin kayda alınması için alınan tedbirlerin bölge gerçekleriyle bağdaşmadığını belirten Yıldırım, "Daha önce düzenleme yapıldı. Ancak bu düzenleme, sınır ticaretini sona erdirecek noktaya kadar vardırdı. Akaryakıtta vergi sınırı, sınır ticaretinde yüzde 60'tan 80'e çıkarıldı. Motorinde vergisizken yüzde 80'e çıkarıldı. Diğer mallarda yüzde 40'tan yüzde 60'a çıkarıldı. Bu vergi ile hiç kimse bölgede motorin ticareti yapmaz. Yeni kararname ile özellikle motorindeki vergilendirmeyi aşağıya çekeceğiz" diye konuştu. Yıldırım, hazırlanan son kararname ile hem ekonominin kayda alınmasının korunduğunu hem de yörede ekonomik çözüm yaratılacağını belirtti.



Yazarlar