The Others Suikast mı, kişisel hesap mı?

Suikast mı, kişisel hesap mı?

09.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Suikast mı, kişisel hesap mı?

Suikast mı, kişisel hesap mı


Şoförü ve koruması: Organize bir eylem

'Katil önce aracın arka koltuğuna ateş etti. Denizer, restoranı arka koltukta terk etmiş, sonra öne geçmişti. Biri katile cep telefonuyla bilgi vermiş olmalı'
Nedim Şener - Zonguldak

Genel Maden - İş Sendikası Genel Başkanı ve Türk - İş Genel Sekreteri Şemsi Denizer'in şoförü İslam Kılıçarslan ve koruması Mehmet Aydın olayın önceden planlandığını öne sürdü.
Kılıçarslan, cuma gecesi saat 23.30'da Şemsi Denizer'in Deniz Restoran'dan çıkarak aracın sağ arka koltuğuna oturduğunu belirttikten sonra şöyle konuştu:
"Ben, aracın sağ arka kapısını açtım. Denizer araca bindi. Arkadaki koruma aracında da direksiyonda Denizer'in koruması Mehmet Aydın vardı. Koruma aracında Tes - İş Başkanı Mustafa Kumlu da bulunuyordu. İki araç arka arkaya hareket ettik. Önce Tes - İş Başkanı Kumlu, Ay Otel'e bırakıldı. Sonra saat 23.40'ta Güven Kavşağı da denilen Kozlu Kavşağı'nda Denizer bana 'Sen gidebilirsin, ben devam ederim' dedi."
Kılıçarslan, kendisi araçtan indikten sonra Denizer'in direksiyona geçtiğini söyledi.
Hem Denizer'in şoförü Kılıçarslan hem de koruması Mehmet Aydın, bundan sonraki gelişmeler için aynı yorumu yaparak şu görüşleri dile getirdi:
"Katil önce aracın sağ arka tarafına ateş etti. Denizer restorandan arka koltukta ayrılmış, sonra öne geçmişti. Bu da Denizer restorandan çıkarken birilerinin onu takip ettiğini ve sağ arka koltuğa oturduğunu katile bildirdiğini gösteriyor. Katil cep telefonuyla yönlendirildi. Planlı bir eylem."

Evin etrafında üç kişi

Görgü tanıkları da cinayetten önce Denizer'in evinin etrafında üç kişinin dolaştığını iddia etti.
Denizer'i öldürdükten kısa süre sonra yakalanan Balık'ın ise polisteki ilk ifadesinde, cinayeti 40 milyon liralık alacağı için işlediğini belirttikten sonra, polislerin "Niye önce aracın sağ tarafına ateş ettin?" sorusuna yanıt vermediği ve 2.5 saat suskun kaldığı öğrenildi. Balık'ın olay gecesi alkollü olduğu ve uyuşturucu hap kullandığı belirtiliyor.
Denizer'in Genel Maden - İş Sendikası'ndaki danışmanı Bülent Denli de "Denizer'in, Türkiye işçi sınıfının önünde yol almaya başladığı için karanlık güçler tarafından öldürdürülmüş olabileceğini" iddia etti. Denli, cinayetin kaçak maden işletmeleriyle bağlantılı olabileceği yönündeki şüphelerle ilgili olarak da "üzerinde durulması gereken bir konu" dedi.

Bireysel saldırı

Zonguldak Valisi Metin: "Şu anda adi bir cinayet olduğu üzerinde duruyoruz. Cinayet olayındaki sis perdesini ortadan kaldıracağız. Devlet, cinayeti aydınlatmak için her türlü çabayı gösteriyor"
Mustafa Özdemir, Ali Faik Atay Zonguldak

Zonguldak Valisi İsmet Metin, Türk - İş Genel Sekreteri ve Genel Maden - İş Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Şemsi Denizer cineyetiyle ilgili soruşturmada, ulaşılan sonuçların "adi cinayet" teşhisini ortaya koyduğunu bildirdi.
Metin, önceki akşam da bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını, ancak adi cinayetin ötesinde bir sonucu uluşamadıklarını kaydederek, "Şu anda adi bir cinayet olduğu üzerinde duruyoruz. Cinayet olayındaki sis perdesini ortadan kaldıracağız. Devlet, cinayeti aydınlatmak için her türlü çabayı gösteriyor" diye konuştu.
Denizer cinayetinin aydınlatılması için çok sayıda polis ve emniyet görevlisinin yanı sıra İçişleri Bakanlığı'ndan iki mülkiye başmüfettişi de soruşturma için Zonguldak'a geldi. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan tarafından görevlendirilen ve adları açıklanmayan iki müfettiş, cinayetle ilgili ifadeleri almaya başladı. Ancak Vali Metin, cinayetle ilgili soruşturmanın kendileri tarafından yürütüldüğünü, İçişleri Bakanlığı'nın müfettiş göndermediğini söyledi.

Senet komisyon için

Denizer'i öldüren Cengiz Balık'ın üzerinden çıkan 100 milyar liralık senedin, arazi satışlarına karşılık komisyon olarak alındığı bildirildi. Yetkililer, Balık'ın, Fethiye'de büyük arazi sahibi olan birinden, arsalarını satmak için 100 milyar liralık tek senedi komisyon olarak aldığının belirlendiğini, söz konusu arsa sahibinin, Fethiye'de gözaltında tutulduğunu kaydetti. Arazilerin değerinin çok yüksek olduğunun saptandığını bildiren yetkililer, soruşturmanın geniş çaplı yürütüldüğünü belirtti.

Aynı kişiyle 20 konuşma

Yetkililer, Balık'ın üzerinden çıkan, biri izlemeyi zorlaştıran "hazır kartlı" iki cep telefonuna ilişkin incelemenin sürdüğünü kaydetti. Balık'a son bir haftada gelen telefon kayıtlarının incelemesi sonucunda cinayetten önce bir kişiyle 20 kez cep telefonuyla görüşme yaptığı öğrenildi. Polisin bu kişiyi aradığı bildirildi.