The Others Suriye'ye iki haftalık süre

Suriye'ye iki haftalık süre

23.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Suriye'ye iki haftalık süre

Suriyeye iki haftalık süre

       BAKANLAR Kurulu'nda Suriye'nin taahhütlerini yerine getirip getirmeyeceği endişesi dile getirilirken, Adana'daki görüşmelerde varılan anlaşmanın uygulanabilirliği için iki haftalık süre tanındığı açıklandı.
       Başbakan Mesut Yılmaz başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iadesi ve Suriye'nin terör örgütüne karşı mücadelede verdiği taahhütleri yerine getirip getirmeyeceği tartışıldı.
       Suriye'nin, ülkesinde bulunan PKK militanlarını Türkiye'ye ne zaman iade edeceği, verdiği taahhütleri yerine getirip getirmeyeceği yönündeki endişeler, Kurul'da gündeme gelirken, Şam yönetimine 2 haftalık süre tanındı. Suriye'nin, PKK militanlarının ülkelerine girmesine, var olan kampların işlevsiz hale getirilmesine ve içerideki örgüt mensuplarının tutuklanarak Türkiye'ye iadesi için liste halinde bildirmesine ilişkin tutumu için Türkiye iki haftalık gözlem yapacak. Hükümet sözcüsü ve Devlet Bakanı Ahat Andican, Suriye'nin taahhütlerini yerine getirip getirmedikleri konusunda sıkı takipte olacaklarını belirtirken, "Önümüzdeki 2 hafta gelişmeleri gözleyeceğiz. Suriye'nin bu noktada verdiği sözlerin ne kadarını tutup tutmadığını, anlaşmalara sadık kalıp kalmadığını gözlemeye devam edeceğiz. İki haftalık süreçte değişim süreci dikkate alınarak yaklaşımımızı ona göre belirleyip, tavır alacağız." dedi.

       Kurul'da Apo'nun Rusya'da olma ihtimali de değerlendirilerek, suçluların karşılıklı iadesine ilişkin yasal bir anlaşma olmadığı için ikili siyasi görüşmeler yolu ile bu konunun çözümlenmesi için çalışmaların yürütülmesi benimsendi. Buna göre Türkiye Rusya ile diyaloğunda ikili bir süreç başlatacak. Bunlardan birincisi, PKK lideri Öcalan'ın dış bağlantılarının kesilip, bulunduğu bölgede etkisiz hale getirilmesi, ikincisi ise, her türlü yasal ve siyasal yolun kullanılarak Apo'nun Türkiye'ye iade edilmesinin sağlanması olacak. Kurul'da bu iki sürecin birbirinden ayrıştırılmadan birlikte yürütülmesi kararlaştırıldı.
       Hükümet sözcüsü Devlet Bakanı Ahat Andican, Öcalan'ın Rusya'da olduğu yönünde Rus yönetiminin bir bilgi verip vermediği konusunda, "Görüşmeler ve yazışmalar devam ediyor. Net resmi gelişmeler olduğunda açıklanacak" diye konuştu.




Yazarlar