The Others Tatile çıksan iyi olur!

Tatile çıksan iyi olur!

08.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tatile çıksan iyi olur!

Tatile çıksan iyi olur


Emin Varol, Zülfikar Doğan


Ankara'da bu konuşuldu

Hikmet Uluğbay'ın intihar girişiminin arkasında, bakanı bu noktaya getiren gelişmelere yönelik, Ankara'daki ekonomi ve siyaset kulislerinde çeşitli iddialar gündeme getiriliyor.
Kulislerde konuşulan bir iddiaya göre, özellikle son bir hafta içinde borsa ve para piyasalarında "vurgun" iddialarının yoğunlaşması üzerine Başbakan Bülent Ecevit ile Uluğbay arasında tartışma yaşandı. Ecevit'in, Uluğbay'a borsada düşüşün, faizlerde tırmanışın önlenememesi, ekonomide düzelme belirtilerinin görülememesi nedeniyle bazı "sitemlerde" bulunduğu öne sürüldü.


Uluğbay'ın bunun üzerine "istifayı" gündemine getirdiği, intihar gecesi Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın Uluğbay'ın evinde bulunması ve Uluğbay'ı hastaneye götüren kişi olmasının da "bu gelişmelerden kaynaklandığı" kulislerde dile getirildi.
Başkent'te, Uluğbay'ın, Hazine Müsteşarlığı'na Selçuk Demiralp'in getirilmesinden dolayı Mesut Yılmaz'dan yakındığı, bu görüşünü ilettiği Hüsamettin Özkan'dan "Sen yoruldun. Biraz tatile çıksan iyi olur" yanıtını alınca sarsıldığı iddiası da seslendirildi.
İçe dönük, fazla konuşmayan, devlet görevinin ilkeleri konusunda "hassas" olduğu bilinen Uluğbay'ın Yılmaz'ın açıklamalarıyla "belge sızdıran bakan" konumuna düşürüldüğünü, bunun kendisini "incittiğini" bazı yakın "dostları" ile paylaştığı da öne sürüldü. Uluğbay'ın bir haftadır "belge" olayı nedeniyle ciddi sıkıntı yaşadığı ve bunu Ecevit'e de ifade ettiği öğrenildi.
ANAP liderinin açıklamasından sonra Uluğbay'ın Ecevit'le tartıştığı ve intihara karar verdiği de iddialardan bir başkası. Ecevit'in, reddetmesine karşın, Uluğbay'dan istifasını istediği iddiası da intihar girişiminin gerekçeleri arasında öne sürüldü.
Bir başka iddia da, Ecevit'in belge sızdırma olayına ve Uluğbay'ın belgeyi kendisine değil, Yılmaz'a vermesine sinirlendiği ve istifayı gündeme getirdiği yolunda oldu.
Bir haftadan beri tartışılan belge sızdırma iddialarında, daha önce iki kez Hazine Müsteşar Yardımcılığı'ndan istifasını reddettiği Cüneyt Sel'in üzerine gidilmesi üzerine Uluğbay'ın "bürokratını koruyamamaktan ötürü" sıkıntısını dile getirdiği de kaydedildi.

Özkan'ın yanıtı incitti

Hikmet Uluğbay, ekonomi bürokrasisindeki atamalardan yakındığı Hüsamettin Özkan'dan "Sen yoruldun, biraz dinlen" cevabını almasıyla sarsıldı

Ecevit'le de tartıştı

'IMF belgesini sızdıran bakan' olarak nitelenmeyi içine sindiremeyen Uluğbay'ın Ecevit'le tartışmasında istifasının gündeme geldiği öne sürüldü

Ecevit: Şaşırmadım

Ankara Milliyet
Başbakan Bülent Ecevit, "IMF'nin bunalttığını" vurguladığı Hikmet Uluğbay'ın "intihar girişimine çok şaşırmadığını, bu düzeyde olmasa da son günlerde duygusal bir tepki vermesini beklediğini" söyledi. Ecevit, Uluğbay'ın intihar girişiminde etkili olduğu belirtilen borsa usulsüzlüğü iddialarının "IMF'den beklediğini bulamayan çıkar çevrelerinden kaynaklandığını" açıkladı.
İntihar girişiminden dün sabah saatlerinde haberdar olan Başbakan Bülent Ecevit, eşi Rahşan Ecevit'le birlikte Başkent Hastanesi'nde Uluğbay'ı ziyaret etti. Ecevit ziyaret sonrası yaptığı ilk açıklamada, "O son derece olağanüstü sorumluluk duygusu olan bir insandır. Ama IMF onu çok bunalttı. Buraya gelinceye kadar çok üzgün ve kaygılıydım. Fakat şimdi bütün kaygılarım ortadan kalktı. Kendisi ameliyat sonrası bir dinlenme döneminden geçiyor. İnşallah kısa sürede ayağa kalkacaktır" dedi.
İntihar girişiminin nedenini bilmediğini belirten Ecevit, "ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın, `IMF belgesini bana Uluğbay verdi' açıklamasının olayda etkili olduğu" yorumlarına karşı çıkarak, şöyle konuştu:
"O son derece çirkin, gerçek dışı bir iddia. Bunu daha önce ben de, Uluğbay da, Yılmaz da açıkladı. Onun üstünde bile durmuş olacağını sanmıyorum. Ama belki etkili olmuş olabilir. Çok duyarlı bir insan. Ona da üzülmüş olabilir."
Ecevit, Yılmaz'a gizlice haber sızdırılmasının söz konusu olamayacağını belirterek, "Konuyla ilgili daha önce gerçek dışı bir spekülasyon ortaya atılmıştı. IMF ile ilgili görüşmeler konusunda ben ne bilgi alıyorsam, Sayın Yılmaz da, Sayın Bahçeli de o bilgileri yetkililerden alıyordu" diye konuştu.
Ecevit, "Uluğbay'ın istifasını istemiş miydiniz?" sorusuna "Hayır, ne münasebet. Aklımdan bile geçmemişti" yanıtını verdi.
Ecevit daha sonra Meclis grubunda duygulu bir konuşma yaptı. Ecevit, konuşması sırasında gözyaşlarını tutamayan milletvekillerine, "Ne kadar üzgün olduğunuzu biliyorum. Ama bunun yerini sevinme almalı. Çünkü, Sayın Hikmet Uluğbay arkadaşımız, çok büyük bir tehlikeyi esenlikle geride bırakmış durumda" telkininde bulundu.
Sesi zaman zaman titreyen Ecevit, intihar girişiminin nedenlerini bilemeyeceklerini belirterek şunları söyledi:
"Uluğbay olağanüstü sorumluluk duygusu olan, olağanüstü duyarlı, engin iç dünyasına sahip bir insan. Dün gece bu dünyada ne tür fırtınaların estiğini bilemeyiz. Ama özellikle IMF ile yaptığı uzun görüşmelerin onu ne kadar bunalttığını görüyorduk. Aslında bunalması için fazla neden de yoktu. Çünkü çok başarılı bir çalışma yaptı. Şu sırada bazı çevrelerin bekledikleri maddi yardımlar hemen gerçekleşemese bile IMF bizim hükümet olarak ve Sayın Uluğbay'ın Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı olarak almakta olduğu tedbirlere övgülerle dolu açıklamalar yapılmıştı. Aslında Türkiye'ye bir yeşil ışık yakılmıştı. O bakımdan bir kaygı duymasına gerek yoktu."
Ecevit, Hazine bürokratları tarafından sızdırıldığı öne sürülen belgeyle ilgili iddialar konusunda da şöyle konuştu:
"IMF temsilcisinin basın toplantısında kullandığı bir sözcüğün yanlış algılanması üzerine kurgulanan akıl, mantık dışı iddialar, söylentiler de üzmüş olabilir. Sayın Uluğbay'ı hedef alan herhangi bir iddia yoktu. Fakat Hazine Müsteşarlığı'ndaki değerli çalışma arkadaşlarına yöneltilen, bence çok haksız iddialara herkesten daha çok üzülmüş olabilirdi. Onun iç dünyasını bir ölçüde bilen insan olarak bu olasılığı da göz önünde tutuyorum."
Ecevit, NTV'ye yaptığı açıklamada da, "Uluğbay'ın intihar girişimine çok şaşırmadığını, bu düzeyde olmasa da, bakanının duygusal bir tepki vereceği izlenimi bıraktığını" söyledi. Başbakan, Uluğbay'ı ölümün eşiğine getiren IMF belgeleri sızdırılarak borsada spekülasyona olanak sağlandığı iddialarının "IMF ile görüşmelerden beklediği sonucu bulamayan çıkar ve sermaye çevrelerinden kaynaklandığını" söyledi. Ecevit, Türkiye ekonomisinin intiharı gerektirmediğini de söyledi.

‘Allah sonumuzu hayır etsin’

Ankara Milliyet
Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın dün gece yarısından sonra intihar girişiminde bulunmasının ardından Başkant Hastanesi politikacılarla dolup taştı. CHP Genel Başkanı Altan Öymen Uluğbay'ı ziyaretinin ardından endişesinin azaldığını belirtirken, "Çok şükür büyük hasar yapmamış, kendisine acil şifalar diliyorum" dedi.
* TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut: "Operasyon başarılı geçmiş, hayati tehlike söz konusu değil."
* Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan: "Fevkalede üzüldüm. Kendisine acil şifalar diliyorum. Çok hassas bir yapıya sahip. Son hadiselerden dolayı büyük bir üzüntüye kapılmış olabileceğini tahmin ediyorum. Hazineyle ilgili ortaya konulmuş iddialar, tamamen asılsız olan iddialardır."
* Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel: "Her şeyin sorumluluğunu hisseden bir insandı. İçinden geçtiğimiz ağır koşullardan etkilendiğini sanıyorum. Çok üzücü bir olay. Tek tesellimiz yakında iyileşecek olmasıdır."
* Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu: "Şükrettim. Durumu çok iyi. Sadece çenesinde bant var. Normal nefes alıyor. Ameliyattan sonra acı çekmemesi ve dinlenmesi için uyutuyorlar."
* Sağlık Bakanı Osman Durmuş: "Gerekli tıbbi müdahale yapılmış ve bundan sonraki müdahale devam ediyor. Endişe edecek bir şey yok. Sadece burnunun üzerinde iz kalabilir o da estetik bir operasyonla düzeltilebilir."
* Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı: "Şuuru açık, durumu iyiye gidiyor, bir an önce düzelmesini istiyoruz."
* Avni Akyol ANAP Bolu Milletvekili: "Bu kadar finans alanı dağınık olursa, İncil'de bir eşeğin iki başlı olmayacağı yazılı. Kaynaklar bu kadar dağılmış, mali otorite bu kadar parçalanırsa onu toplamak zor olur. Herhalde onun stresine dayanamadı. Bence psikolojik olaydır."
* DYP Milletvekili Necmettin Cevheri: "Uluğbay'ın çok eski arkadaşıyım. Devlet içindeki tartışmalarla ilgisi olduğunu sanmıyorum. Düzeleceğine inanıyorum."
* DYP İçel Milletvekili Ayfer Yılmaz: "DYP olarak soruşturulması gereken bir olay olduğunu düşünüyoruz."
* DYP Grup Başkanvekili Saffet Arıkan Bedük: "Sayın Uluğbay'ın IMF görüşmelerinde bir manipülasyonla bilgi veren kişi olarak sorumlu tutulması mümkün değildir ama bu konu açığa çıkarılmalıdır."
* DYP İzmir Milletvekili Ufuk Söylemez: "Yılmaz ve Taner, Hazine'ye müdahale ettiler. Uluğbay'ı bunalttılar. Hazine Müsteşar Vekili istifa etti. Bakan intihar girişiminde bulundu. Bütün dünya bizi konuşuyor. Meclis bu konuyu araştırmalıdır. Araştırma veya soruşturma önergesi verelim."
* DTP Genel Başkanı İsmet Sezgin: "Son derece üzüntü duydum. Olayı kötü bir kaza olarak görüyorum."
* ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Aytemur: "Bu olayların ardındaki gerçek nedir? Uluğbay'a acil şifalar diliyor, ailesine geçmiş olsun diyoruz."
* Toprak Holding sahibi Halis Toprak: "Konsolidasyon sözü spekülasyon, böyle bir şey yok. Uluğbay çok değerli bir bakanımız. Ülkemizin bu durgun zamanında, üzerinde büyük bir yük vardı. Allah sonumuzu hayır etsin. Hakikaten ekonomiyi bilen, her bakımdan çok iyi bir insandı, hakikaten çok üzücü. İnşallah yakında yine işinin başına gelir."
* Türk - İş Başkanı Bayram Meral: "Uluğbay iyi bir devlet adamıdır. Türk - İş olarak bu durumdan son derece üzüntü duyduk. IMF görüşmelerinde sabırla çalışmalarını sürdürdü. Sayın Bakanın, çok ciddi, hassas bir devlet adamı olduğunu biliyoruz. Mesut Yılmaz'ın açıklamaları koalisyon hükümeti arasında bir işleyiş. Özünü bilmiyorum."
* Hazine Müsteşar Yardımcısı Ferhat Emin: "Üzücü olay neticesinde hastanede yatan Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'a acil şifalar diliyorum. Müsteşar açıklama yapacaktır. Üzgünüz."
* Dış Ticaret Müsteşarı Yavuz Ege de, olayla ilgili "çok kötü" değerlendirmesinde bulunurken, eski Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen de çok üzgün olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı, 'kaza' dedi

Milliyet Ankara
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, intihar girişiminde bulunan Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ı Başkent Hastanesi'nde ziyaret etti.
Başbakan Bülent Ecevit tarafından kapıda karşılanan Demirel, Uluğbay'ın ailesine geçmiş olsun dileklerini iletti. Demirel, "Başta Sayın Ecevit olmak üzere bütün arkadaşlarına geçmiş olsun diyorum. En kısa zamanda inşallah şifa bulur, sağlığına kavuşur" diye konuştu.
Demirel, Nedret Uluğbay'a gönderdiği geçmiş olsun telgrafında da "Muhterem eşiniz Sayın Hikmet Uluğbay'ın geçirmiş olduğu kaza dolayısıyla geçmiş olsun der, acil şifalar dilerim" ifadesini kullandı.

Bahçeli: Çalışkan bir politikacıydı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar etmesine gerekçe olarak gösterilen IMF belgesinin sızdırılması konusunda, "Bunlar gereksiz şeyler, bunlarla uğraşmayın" dedi.
Uluğbay'ı ziyaret eden Bahçeli, kendisini bir an önce görevinin başında görmek istediklerini söyledi.
Ulğubay'ın çok değerli, çalışkan bir politikacı olduğunu belirten Bahçeli, ekonominin darboğazdan çıkarılabilmesi için gece gündüz demeden çalıştığını da vurguladı.

Kutan: Üzücü bir olay

FP Genel Başkanı Recai Kutan Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar etmesiyle ilgili "Bu psikolojik halin gerçek sebebi nedir? Bilmem mümkün değil" dedi.
Kutan dün Uluğbay'ı ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, "Hayati tehlike yok. Herhalde yakın bir zamanda düzelir. Onun ardından da estetik cerrahi müdahaleler yapılacağı söylendi" dedi. Kutan olayın nasıl olduğu yolundaki bir soruya ise, "Olayın geniş detayını bilmediğim için değerlendirmem mümkün değil, ancak üzücü bir olay" yanıtını verdi.
Kutan, belge sızdırılmasıyla ilgili sorulara da "Yorum yapacak durumda değilim. Çok değişik açıklamalar var. Başbakanın ifadesine göre, Uluğbay, IMF'yle müzakerelerde bunaldı, adeta sıkıntı içine girdi. Bu psikolojik halin gerçek sebebi nedir onu bilmem mümkün değil" karşılığını verdi.

"Kara Cuma" atağı

FP Grup Başkanvekili İsmail Kahraman da, Uluğbay'ın intihar girişimine neden olduğu sanılan borsadaki "Kara Cuma" olayını Meclis denetimine getireceklerini açıkladı.
Kahraman dün Meclis'te yaptığı basın toplantısında ekonominin çöküş noktasında olduğunu öne sürdü. Son borsa olayının bunun göstergesi olduğunu savunan Kahraman, "'Kara Cuma' olarak adlandırılan günde 10 milyar doları aşan değişimin yaşanmıştır. 500 bin küçük yatırımcı büyük zarara uğramıştır. Cuma günü yapılan işlemlerin iptali gereklidir" dedi.
Olayın araştırılması gerektiğini vurgulayan Kahraman, "Sayın Uluğbay'ın girişimi bu olayla mı ilgili bilmiyoruz. Başbakan 'hassas bir kişiliği vardı' diyor. Partimiz cuma günkü olayı Meclis denetimine getirme hazırlığını yapmaktadır" açıklamasını yaptı.

Çiller'den Ecevit'e makamında ziyaret

Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişiminin ardından DYP Genel Başkanı Tansu Çiller özellikle borsada son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin inceleme başlatılmasını istedi. Çiller, "Bu meselenin mutlaka bir an öne sonuca vardırılması gerekli" dedi.
Başbakan Bülent Ecevit'i Başbakınlık'ta ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ileten Çiller, borsayla ilgili bazı iddiaları gündeme getirdi. Çiller, "Kendi partilileriniz tarafından gündeme getirilen bazı iddialar vardı. Bu iddialarla intihar girişimi arasında bir bağ kuruyor munusuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Hayır. Bu iddiaların ayrıntılı bir biçimde gündeme getirilerek incelenmesi gereği vardı. Bu konuda 2.5 milyar ile 5 milyar dolar civarında bir mesele gündemde. Ama biz bu meselenin bilerek Uluğbay ile irtibatlandırıldığı düşüncesinde değiliz."