The Others Tatili çalışarak geçirin

Tatili çalışarak geçirin

29.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tatili çalışarak geçirin

Tatili çalışarak geçirin

       İlk ve orta dereceli okulların kapanmasının ardından tatile girmenin heyecanını ve coşkusunu yaşayan öğrencilerin, dolu dolu bir tatil geçirebilmeleri için, çeşitli kuruluşların düzenledikleri organizasyonlar mevcut. Eğitimciler, bütün bir kış ev ile okul arasında sıkışan öğrencilerin, ailelerinden uzakta, yaz kamplarında tatil yapmalarının, hayatı tanımaları ve sosyallik kazanmaları için gerekli olduğunu vurguluyorlar.
       Türkiye'de faaliyet gösteren kuruluşların yaz okulları için fiyatları, haftalık 10 milyon lira ile 20 milyon lira arasında değişiyor. Fiyatlarda rol oynayan en önemli faktör, kursun niteliği; yüzme kampları ve futbol kampları daha ucuza mal olurken, tenis ya da dil kamplarının fiyatları daha yüksek rakamlara ulaşıyor.

       UNESCO ile işbirliği içinde olan ve çeşitli uluslararası kuruluşlarla ortaklaşa hareket eden, Gençtur Turizm ve Seyahat Acentesi'nden Zafer Yılmaz ile sizler için görüştük.
       Uluslararası gençlik kampları, dil kursları, yurtdışına staj olanakları, ucuz uçak-tren biletleri, uluslararası öğrenci, gençlik ve hostel kartları Genç-Tur'un faaliyet gösterdiği alanlar arasında. "9-14 yaş çocuklara yönelik yurtiçi kamplarımız ve 14-17 yaş arası yeni genç kamplarımız 18 yaş altındakilere yönelik programlar arasında yer alıyor. Bu sene yurtiçinde 5'i çocuklara yönelik olmak üzere 39 ayrı kamp düzenliyoruz" diyen Zafer Yılmaz, Ordu'da bir okulun boyası, Çocuklara yeniden Özgürlük Derneği ile ortak yapılacak bir projeleri olduğunu belirtiyor. Yurtiçi kamplarının kayıtları Ekim-Nisan döneminde yapılıyor.

       İngiltere'deki anaokullarında, huzurevlerinde 1 yıllık gönüllü çalışma karşılığı gençlere cep harçlığı ve kalacak yer tahsis ediliyor, yine 1 yıl süren ve 27 yaş altı gençlerin başvurduğu au-pair'lik ile, gönüllü dadılık yaparak, hem dil öğrenme hem de farklı bir kültürü tanıma fırsatı sunuluyor.
       "Yaz kampları genelde 2 hafta sürüyor, ama gençlerin birden fazla kampa katılarak, tüm yazı farklı kültürler içinde yaşayarak değerlendirmeleri mümkün" diyen Zafer Bey, "Deniz kenarında yatarak ve hiçbir şey yapmayarak geçirilen bir tatil insanlara bir şey kazandırmaz, tam tersine o tür tatillerden dönen insanlar kendilerini daha yorgun hissederler, yazı birşeyler üreterek geçirmek en uygun tatil biçimidir" diyor.
       Uluslararası kampların bireye çok şey kattığına inandıklarını belirten Zafer Yılmaz, bu tür kamplarda geçirilen tatillerde kişinin kendisine ve topluma bir şeyler kazandırmasını amaçladıklarını belirtiyor ve yurtdışı deneyiminin önemine dikkat çekiyor. "International Student Travel Organization tarafından dağıtılan öğrenci kartlarından yararlanan öğrenciler, gittikleri ülkelerdeki öğrencilere sağlanan avantajlardan yararlanmanın yanısıra, İstanbul çıkışlı uçuşlarda yüzde 60'lık bir indirim alabiliyorlar, yarıca 'inter-rail' tren biletiyle bir ay boyunca Avrupa ülkelerinde dolaşım sağlayabilirler, tek sorun vize çıkartmak. Ama Şenghey ülkelerinden birinden alınan vizeyle pek çok ülkeyi dolaşmaları mümkün. Öğrenci olmayan 26 yaş altı gençler de, 'go-25' uluslararası gençlik kartından yararlanabilirler" diyen Zafer Yılmaz, Genç-Tur'un 6 yıldır Avrupa'daki gençlik kampı kuruluşlarının oluşturduğu Alians'ın başkan yardımcılığını yürüttüklerini belirtiyor. Ayrıca, uluslararası öğrenci kartıyla seyahat sigortası sahibi olan öğrenciler, kamp boyunca sigortalanıyor.