The Others Tebrik ederim...

Tebrik ederim...

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tebrik ederim...

Tebrik ederim...


ABD, başkanını seçemedi. Seçimin kaderini belirleyecek olan Florida'da oylar birbirine çok yakın çıkınca yeniden sayım kararı alındı.


Önce sevindi sonra sarsıldı

       Cumhuriyetçi George W. Bush, sonuçları eski başkan babası, annesi ve eşiyle izledi. Oğul Bush, tebrikleri kabul etmeye başlamışken, seçimin sonucunu belirleyen Florida eyaletindeki oy sayımının tekrarlanacağı haberiyle sarsıldı.

Önce sarsıldı, sonra sevindi

       Demokrat Al Gore, ilk sonuçları öğrenince sarsıldı. Önce rakibini arayıp tebrik etti, sonra kurmaylarıyla mağlubiyet konuşmasını hazırlamaya başladı. Ancak Florida'dan gelen haberle yeniden doğdu. Rakibini tekrar arayıp "Erken sevinme" dedi.

       ABD'de aylardır büyük çekişmeye sahne olan seçim yarışı, başladığı gibi "nefes nefese" bitti; daha doğrusu bitemedi.
       Dünyanın en zengin, en nüfuzlu ülkesi, yirmibirinci yüzyıldaki ilk başkanını seçmeyi, hem adaylar arasındaki mücadelenin "başa baş" niteliği, hem de "iki aşamalı" karmaşık seçim sisteminin cilveleri nedeniyle başaramadı.
       Ülke çapında elli eyalet ve özel bölge statüsündeki başkenti Washington'da seçim sonuçlarını anı anına yansıtan CNN, NBC, CBS, ABC ve FOX televizyonları, Florida'nın hangi adaya destek verdiği konusunda tam beş kez fikir değiştirdiler. Televizyonların bu kararsızlığı, hem adayları ve partilerini, hem milyonlarca Amerikan seçmenini, hem de Washington'daki gelişmeleri izleyen dünya diplomasisini şaşkına çevirdi.

       Medya fena şişti
       Seçim sonuçlarını, sandıkların kapanmaya başladığı saatten itibaren eyalet bazında ve sandık başı anketlerine dayalı bilgisayar projeksiyonları ışığında yansıtan TV kanalları, Florida konusunda çok zorlandılar. 25 seçici oyu bulunan bu güneydoğu eyaletinde yarış başa baş gerçekleşiyordu, ancak yerel saatle 20.00'de (TSİ 03.00) birçok kanal, Florida'daki durumu "ortada" diye açıkladı.
       Daha sonra 21.30'da (TSİ 04.30) Gore'un Florida'da seçimi kazanmak için yeterli oyu topladığı duyuruldu ve 25 delege, Demokrat adayın hanesine yazıldı. Bush ve yardımcılarının buna itiraz edip, "Bizdeki sonuçlar farklı" demesi ardından, kanallar birer birer açıklamalarını değiştirdiler ve 22.30'da (TSİ 05.30) Florida'yı yeniden "ortada" ilan edip, oy sayımını anı anına yansıtmaya başladılar.
       Ardından 23.15'te (TSİ 06.15) Florida oylarının yüzde 96'sı sayılmışken, televizyonlar bu kez "Bush, Florida'yı kazandı ve başkan seçildi" açıklamasını yaptılar.

       Fark binin altına indi
       Ancak bütün dünya medyasında, yeni ABD başkanı ile ilgili yorumlar yapılırken, Florida'daki fark giderek kapanıyordu.
       Daha sonra bu bilgi medyaya yansıyınca, TV kanalları Florida'yı bir kez daha "ortada" ilan ettiler. İki aday arasındaki oy farkı, sonuçta 1000'in altına inince de, yasalar gereği, yeniden oy sayımı şart oldu.
       Ardından, kampanyadaki son günlerini uykusuz geçiren iki rakip de, "seçimin sonucunu bilmeksizin" istirahata çekildiler.

Son gülen kim olacak?

       Televizyon kanalları Florida oylarına bakarak önce Gore'u, hemen ardından Bush'u başkan ilan ettiler. Bu karışıklık gazete sayfalarına da yansıdı
       DIŞ HABERLER SERVİSİ
       ABD seçim tarihinde eşi görülmedik belirsizlik, adayların sevimsiz durumlar yaşamasına da neden oldu. Televizyon kanalları, seçim sonucunu tayin edecek Florida'daki oylara bakarak önce Al Gore'u başkan ilan ettiler. Ama çok kısa zamanda çark edip, bu kez de Florida'yı George W. Bush'un kazandığını ve yeni başkan olduğunu açıklayıverdiler.
       Bush taraftarları da, ilk sonuçların kendi adaylarını işaret etmesi üzerine erken zafer ilan edip bayram yaptılar. Soğuk havaya karşın Teksas'ta sokaklara dökülen Cumhuriyetçiler sokak ve caddeleri karnaval yerine çevirdiler. Bazı göstericiler, seçimi adaylarının kazanması şerefine, idamın en çok uygulandığı eyalette bu uygulamanın bir süre durdurulmasını istediler.
       Ancak bu sevinç ve bayram havası sadece birkaç saat sürdü. Daha önce Bush'u başkan ilan eden televizyonlar, Florida'daki seçim sonuçlarının belirsiz olduğunu, farkın yüzlü rakamlara kadar indiğini ve bu yüzden oyların yeniden sayılacağını açıklayınca, bazı kanallar da Gore'un öne geçtiğini ileri sürünce, bayram havası yerini yeniden endişeli bekleyişe bıraktı.

Bir iyi, bir kötü haber

       Soykırım tasarısının mimarı Rogan kaybetti Ermeni tezlerinin destekçisi Schiff kazandı
       ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyelerinden James Rogan, yaptığı milyonlarca dolarlık harcamaya ve Ermeni kökenli seçmenlerin oylarını toplamak için "soykırım tasarısı"nın mimarlığını üstlenmiş olmasına rağmen, koltuğunu koruyamadı.
       Kalifornia'da "Küçük Ermenistan" diye anılan Pasadena - Burbank - Glendale seçim bölgesinden yarışan Rogan, eyalet senatosu üyesi, Demokrat rakibi Adam Schiff'e yenildi. Rogan'ın başarısızlığında, "soykırım tasarısı"nı Meclis'ten geçirtme çabalarının sonuçsuz kalmasından çok, 1998 yılında Başkan Clinton'ın azledilmesi sürecinde oynadığı rol belirleyici oldu.
       Clinton'a desteği sürdüren Californialılar, "azilci" Rogan'ı, Senato'dan yolcu ederken, yerine yine Ermeni tezlerine güçlü destek veren Schiff'i getirdiler. Schiff, California eyalet senatosuna sunduğu, 1915 - 1923 döneminde Anadolu'da "soykırıma" uğradığı öne sürülen Ermenilere sigorta hakkı tanınmasına ilişkin bir yasayı oybirliğiyle kabul ettirmişti.