The Others ‘Törelere saygılıyız’

‘Törelere saygılıyız’

29.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Törelere saygılıyız’

‘Törelere saygılıyız’


28 Mart sayılı gazetede, Çapraz Ateş köşesinde, Hakim ve Savcılar Karşılama Yapar Mı? başlıklı bir tartışma vardı. Adana’da hakim ve savcıların Adalet Bakanı’nı topluca havaalanında karşılama ve uğurlamasının gerekli olup olmadığını irdeleyen bu tartışmada, beş kişinin farklı görüşleri yer almıştı.
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Cemal Sahir Gürçay da bu tartışmaya ilişkin görüş yollamış. Kısaltarak aktarıyorum.
"Yeni Türk Medeni Kanunu’nun tanıtılması amacıyla 26 - 27 Ocak tarihlerinde Adana’da düzenlenen seminere katılmak üzere Adalet Bakanımız Sn. Hikmet Sami Türk, 25 Ocak günü Adana’ya uçakla gelmişlerdir. Kendileri havaaalanında başta Adana Valisi olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı, Seyhan Belediye Başkanı, Adana Cumhuriyet Başsavcısı, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanları, DGM Başsavcısı, DGM Adalet Komisyonu Başkanı, Bölge İdare Mahkemesi Başkanları, Adana Baro Başkanı ile partisinin il ve ilçe başkanları tarafından karşılanmıştır. Bakanımızın gerek Adana’ya gelişinde gerekse gidişinde karşılanması ve uğurlanması için hiçbir yargı mensubumuza Bakanlığımızca en ufak bir telkin yapılmamış, talimat verilmemiş, tamamen kendi arzularıyla karşılamışlardır."
"Mensuplarımız bu hareketleriyle yargı bağımsızlığını zedeleyici davranışta bulunmamışlar, aksine sayın Bakanımızın şahsında devlete olan saygılarını, bundan da öte Türk törelerine göre misafire olan saygılarını ifade etmişlerdir."
"Türkiye’deki hakim ve savcılarımızın büyük çoğunluğunun aynı devlet terbiyesi, ciddiyeti ve saygısı çerçevesinde, ziyarette bulunan adalet bakanlarıyla yüksek yargı organları başkanlarını havayoluyla geliyorlarsa havaalanında, karayolu ile geliyorlarsa adliye binası önünde karşıladıkları kamuoyuna bilinmektedir. Nitekim gazetenizde bu konuda olumsuz görüş bildiren Sn. Yekta Güngör Özden, Sn. Mehmet Moğultay ve Sn. Seyfi Oktay’ın da adliyeleri ziyaretlerinde hakim ve savcılarımızla aynı şekilde karşılandıkları herkesçe bilinmektedir. Ve aynı yazınızdaki resimde sayın bakanımızın yanında yer alanlar sırasıyla Adana Valisi, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Adana Cumhuriyet Başsavcısı ve koruma polisi olup herhangi bir hakim mevcut değildir."