The Others Türban gerginliği tırmanıyor

Türban gerginliği tırmanıyor

12.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türban gerginliği tırmanıyor

Türban gerginliği tırmanıyor


* KARADENİZ EREĞLİ - İkinci ders yılının başladığı Pazartesi gününden bu yana Karadeniz Ereğli Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde başörtüsünü çıkarmak istemeyen öğrenciler derslere alınmadı. Başörtülü öğrenciler ile polis arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Derslere alınmayan ve okul önünden gitmek istemeyen 60 kadar öğrenci ve veli, Emniyet Müdürlüğü'ne götürülüp, burada serbest bırakıldı. Önceki gün gösteri yapan 138 kişi daha gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Dünkü gösteride 23 kişi daha gözaltına alındı. Her sabah okul önünde bir polis panzeri ve 50 kadar polis memuru, çıkabilecek olaylara karşı önlem alıyor.
Alaplı ilçesindeki İmam Hatip Lisesi'nde de Çarşamba gününden bu yana başörtülü öğrenciler derslere girmiyor.
* MALATYA - İnönü Üniversitesi'nde ders yılı başında yüzde 27 olan türbanlı öğrenci sayısı geçtiğimiz ayın ortalarında yüzde 8'e kadar düştü ve türbanlı kız öğrenci sayısı 300 olarak belirlendi. Sık sık protesto gösterileri yapılan üniversitede, yönetimin ikna yolunu ve yönetmelikten taviz verilmeyeceğini açıklaması ile bu sayının bugünlerde daha da düştüğü kaydedildi.
Geçtiğimiz yıl Malatya'da yapılan bazı türban gösterilerinde grupları organize ve tahrik eden Hüda Kaya (39) Malatya DGM'deki dünkü duuşmada 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
* İSKENDERUN - Türbanlı derse girmek isteyen kız öğrencilerin velileri ile boykot eylemine giriştiği İmam Hatip Lisesi'nde ilçe yöneticilerin müdahalesi ile öğrenciler derslere girmeye devam ediyor. Okul yöneticileri, türbanlı olarak derse girmek isteyen öğrencilere uyarı ve kınama cezaları uyguluyor.
* BURSA - Valili'nin, 2 Aralık 1998 tarihinde yayınladığı genelgeyle, İmam Hatip Liselerinde, türban yasağını uygulamaya koymasıyla başlayan gerginlik sömestre tatiliyle birlikte son buldu.
Yaklaşık bir ay süren protestolardan sonra Valiliğin kesin tavır koymasının ardından türbanlarını çıkartmayan öğrenciler derslere alınmazken, kararı uygulamayan öğretmenler hakkındada soruşturmalar başlatıldı.
Öte yandan Bir grup öğrencinin, Bursa Valiliği'nin kılık kıyafet yönetmeliğine uymayan öğrencilerin ve öğretmenlerin derslere alınmaması yönündeki genelgesinin iptali için açtığı dava, Bursa 2. İdare Mahkemesi'nce reddedildi. Bu karar 15 İmam Hatip Lisesi'nde okuyan 10 bin 500 öğrenciyi kapsıyor.