The Others Türkiye dışlanamaz

Türkiye dışlanamaz

18.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye dışlanamaz

Türkiye dışlanamaz

Akdeniz Havzası İşbirliği konferansında Doğan Medya Grubu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile sohbet eden Alman Devlet Bakanı Schaefer, "Türkiye mutlaka AB içinde yer almalıdır" dedi

FEDERAL Alman Devlet Bakanı Helmut Schaefer, Türkiye'nin Avrupa'dan dışlanmasının söz konusu olamayacağını, Türkiye'nin mutlaka Avrupa Birliği içinde yer alması gerektiğini söyledi. Avrupa'nın en büyük yayın kuruluşu Bertelsmann Grubu tarafından önceki gün Frankfurt'ta düzenlenen "Akdeniz Havzası İşbirliği Konferansı"na katılan Doğan Medya Grubu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile konferans çerçevesinde uzun süre sohbet eden Schaefer, Başbakan Mesut Yılmaz'ı çok yakından tanıdığını belirterek, son açıklamasının bir şanssızlık olduğuna inandığını söyledi. Alman hükümetinin dış ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanı olan Helmut Schaefer, Federal Almanya'nın Türkiye - AB ilişkileriyle ilgili görüşlerinin net olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Yılmaz'ın açıklamasının bir şanssızlık olduğuna inanıyorum. Bu gerginliğin kısa zamanda aşılacağı kanısındayım. Çünkü, Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk bağları bu tür gerginliklerle zedelenecek kadar zayıf değildir. Kaldı ki, Türkiye Avrupa'nın bir parçasıdır ve Avrupa'dan dışlanması mümkün değildir. Türkiye mutlaka Avrupa Birliği'nde yer alacaktır."
Doğan Medya Grubu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ise, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki tam üyelik takviminin netlik kazanmamasının zaman zaman bu tür gerginliklere neden olduğunu belirterek, dinamikleriyle bölgede önemli bir potansiyel oluşturan Türkiye'nin Avrupa'nın dışında düşünülmesinin gerçeklerle bağdaşmayacağına, zaten Türk halkının da bu konudaki tercihini bundan 35 yıl önce, 1963 yılında yaptığına dikkat çekti.

Frankfurt'un ünlü Kromberg kasabasında Bertelsmann Vakfı tarafından düzenlenen ve üç gün süren konferansa, 31 ülkeden çok sayıda bakan, politikacı, üst düzey bürokrat, medya kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler ve bilim adamları katıldı. Türkiye'den, AB - Türkiye Ortak Parlamento Komitesi Başkanı Bülent Akarcalı'nın da hazır bulunduğu konferansta Doğan Medya Grubu'nu, Başkan Mehmet Ali Yalçındağ ile eski Büyükelçi Oktay İşçen temsil etti.
Avrupa Birliği ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı içine alan Akdeniz havzası ülkelerinin geleceğe yönelik işbirliği yollarının tartışıldığı konferansta, Türkiye, gerek Avrupa Birliği ile olan ilişkileri, gerekse Batılı ülkelerle olan yoğun işbirliği nedeniyle dikkatle izlenen ve örnek alınan ülke oldu.