The Others Türkiye kendi uydusunu yapacak

Türkiye kendi uydusunu yapacak

01.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye kendi uydusunu yapacak

Türkiye kendi uydusunu yapacak

ÜÇ yıllık bir aradan sonra toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda, Türkiye'nin kendi uydusunu yapması da kabul edildi.
Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in başkanlığında ve TÜBİTAK'ın katılımıyla geçen pazartesi yapılan bilim zirvesinde, sanal Bakanlar Kurulu toplantısında, tüm kamu işlerinin İnternet aracılığıyla yürütülmesine kadar bir dizi teknolojik gelişmenin temelleri atıldı. En büyük heyecanı ise Türkiye'nin kendi uydusunu yapma, fırlatma ve gözlem evini kurma projesi yarattı.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Cemil Arıkan, toplantıda altı adet mikro uydunun tamamen ülke imkanlarıyla yapılıp fırlatılmasının karara bağlandığını söyledi. Türkiye'nin uydu projesinde ilk aşamanın `Gözlem Amaçlı Uydu Yer İstasyonu` yapmak olduğunu belirten Arıkan, Milliyet'e şöyle konuştu:
"Önümüzdeki yılın ilk yarısında Ankara yakınlarında uygun bir yere gözlem evini kuracağız. Gözlem istasyonlarında bizim üzerimizden geçen uydulardan alacağımız bilgileri toparlayacağız. Değişik yörüngelerden ve bölgelerden gelerek, Türkiye üzerinden geçen uydular sayesinde savunma, çevre, tarım, gibi konularda güncel bilgilere sahip olacağız. Bunun yanında Türkiye için stratejik öneme sahip bilgiler de alabileceğiz."
Projenin ikinci aşamasının uydu yapmak olduğunu, Türkiye'de öncelikle mikro ve mini uyduların, daha sonraki yıllarda da daha hassas büyük uyduların üretileceğini belirten Arıkan, şunları söyledi:
"Öncelikli hedefimiz altı adet mikro uydu yapmak. Uydulardaki büyüklük tanımı, üzerindeki yükle ve hassasiyetiyle ilgilidir. Biz öncelikle deneme mahiyetinde küçük uydular yapmayı planladık. İlk olarak 100 metrelik bir hassasiyete sahip olacak bir uydu düşündük. Ancak hedefimiz daha hassas uydular üretmektir. Bu uydular yaklaşık 10 milyon dolarlık bir maliyet gerektiriyonr ve uydunun fırlatılması da 1 - 2 milyon doları buluyor."
Türkiye'nin uydu yapmak için gerekli teknolojik birikime sahip olduğunu vurgulayan Arıkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hiçbir ülke bütün cihazları kendi üretemez. Önemli olan ülkenin uyduyu yapmak için gerekli olan tasarım yeteneğine sahip olmasıdır. Bu yeteneğe ulaşıldığı zaman dışarıdan parçalar alınıp uydu yapılabilir. Türkiye'nin de teknolojik açıdan bu yeteneğe ulaştığını sanıyorum."

Türkiye'nin sahibi bulunduğu TÜRKSAT uydusunun 10 yıl içinde ömrünü tamamlayacağını bildikleri için uydu yapma projesini geliştirdiklerini anlatan Arıkan, Türkiye'den fırlatılacak uyduların uluslararası haberleşmede de önemli rol oynayacağını söyledi. Türkiye'nin yurtdışında bulunan temsilcileriyle uydular sayesinde aracısız iletişim kurabileceğini belirten Arıkan, "Uydular sayesinde yurtdışı temsilcilerimze doğrudan, gizliliği sağlayarak, haberleşme imkanına sahip olacağız. Devletler arasında gizli olarak yürütülen iletişimi kendi yaptığımız uydulara taşıyacağız" dedi.