The Others Türkiye'ye kara para uyarısı

Türkiye'ye kara para uyarısı

28.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'ye kara para uyarısı

Türkiyeye kara para uyarısı

Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'ye kara parayla mücadele için eylüle kadar süre tanıdı

AVRUPA'da 27 ülkenin üye olduğu Mali Eylem Görev Gücü'nün (MEGG) hafta ortasında Roma'da sonuçlanan toplantısında, "Türkiye'nin kara para aklanmasının önlenmesi için gerekli yasal düzenlemeleri bir an önce yapmasını" istedi.
MEGG Başkanı Fernando Carpentieri "Türkiye, MEGG içinde kara para ile mücadele konusunda tetmin edici yönde davranmayan tek ülkedir" diyerek ülkemize eylüle kadar süre tanındığını açıkladı. Prof. Dr. Veysi Seviğ bir süredir "kara para" konusunda ayrıntılı veriler ortaya koyarak adeta davul çalıyor. Nedense, bunu kimseler duymuyor! Genelkurmay'ın uyarısından sonra ortaya çıkarılan Kombassan'ın "finansal kuryesi" gibi pek çok "bavul - bank" olayına Seviğ, sayısız kez dikkat çekmişti.
Seviğ şu uyarılarını bir kez daha dile getirdi:
- Türkiye'de en sık yurt dışına çıkış yapanların yüzde 60'ını tanınmayan kişiler oluşturuyor. Bir günde yurt dışına üç kez giriş-çıkış yapanlar bile var. Sabah Atina'ya gidip öğlen dönüp akşamüstü Londra'ya uçuyor. Bunların yaş ortalaması 32. Bankalarda 2 yada 3 gün vadeli overnight hesap açanların yüzde 92'sini toplumca tanınmamış kişiler oluşturuyor. Bu hesapların her biri 1 milyon dolar ve daha üzeri miktarlardır.
- Hocam bu verilere nasıl ulaştınız?
- Biz Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde arkadaşlarımla birlikte geniş bir bilimsel çalışma yapıyoruz. Yakında açıklayacağız. Tespitlerimiz de devletin resmi verilerine dayanıyor.
- Birkaç örnek verir misiniz?
- Yukarıdaki verileri Bankalar Birliği kayıtlarından öğrenmek mümkün. Yurt dışı trafiğiyse Gümrükler Genel Müdürlüğü'nde mevcut. Türkiye'de Merkez Bankası verilerine göre giren dövizde yüzde 60'lık bir fazlalık var. Bu miktarın da yüzde 17'lik bölümünün `aklanarak' Avrupa'ya geri dönüyor.
- Peki geri kalan kara para ne oluyor?
- İç piyasada kullanılıyor. Bugün Türkiye'de emlak alım satımı, kira sözleşmeleri dolarla yapılıyor. 50 bin dolarlık bir daire 5 bin dolar üzerinden alım satım yapılıyor. 45 bin doları kayıt dışı olarak dolaşıma devam ediyor. ABD'de 10 bin doların, Almanya'da 20 bin markın üzerindeki bütün işlemler bankalar üzerinden yapılması zorunluluğu var. Türkiye'de ise sınırsız.
- Devletin de kara paranın aklanmasında rolü var mı?
- Merkez Bankası bavul ticaretinin 8.8 trilyon lira olduğunu açıkladı. Oysa Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) kayıtları ise bunun 4.3 trilyonda kaldığını beyan ediyor. İşte kara parayı aklama çabalarının bir örneği!..
- Kara para paylaşımının izleri nasıl sürülebilir?
- Kamu yöneticilerinin mal varlıkları ve yaşam standartlarına bakmak lazım. Turizm sektöründe el değiştiren tesisleri yakından izlemek gerekiyor. Bunlar büyük meblalar, hangi alanda para kazanmış da bu tesisleri alabiliyor? İncelenmeli... Kimseyi suçlamak istemiyorum ama, İstanbul eski Valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun Çırağan Sarayında çocuğu için yaptığı düğün ilginçti...
28 Mart 1997'de Hükümet, repo gelirlerinin açıklanmasını bir yıl erteleyecek bir kanun teklifini Meclis'e sevketti. Komisyondan geçti, Genel Kurul gündeminde bulunuyor. Dikkat edin repo gelirlerinin vergilendirilmesi değil, sadece açıklanması... Onu bile engelliyorlar.
- Yasa dışı para akışını nasıl sınıflandırabilir?
- Üç ana başlıktan toplayabiliriz. 1) Dini kesimin mali açıdan güçlendirilmesi amaçlı. 2) Uyuşturucu trafiğini kontrol eden devlet içindeki kadrolarla bütünleşmiş mafya. 3) Devlet kademeleride aracılık yapan bürokratlar. Ki bunlar geniş bir kesimi oluşturuyor. Tüm bunlardan sonra şunu söylemek mümkün: Kara para Türkiye'yi teslim aldı!