The Others Üniversiteler için el ele

Üniversiteler için el ele

25.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üniversiteler için el ele

Üniversiteler için el ele


       Bütün ülkeyi yasa boğan deprem felaketinden bölgede bulunan üniversiteler de ciddi hasar gördü. Kocaeli ve Sakarya Üniversitelerinin birçok kampusu yıkıldı, öğrenci yurtları kullanılamaz duruma geldi. Her iki üniversite kendilerine yardım elinin uzanmasını bekliyor.
       Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Baki Komsuoğlu, "Bu büyük felakette üniversitemiz maddi ve manevi büyük zarar görmüştür. Öğretim üyesi ve personel kaybımız bulunmaktadır" derken, Üniversite hastanesinin de kullanılamaz durumda bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Komsuoğlu, "Herşeye rağmen hastanemiz açık havada 200 doktor ile sağlık hizmeti vermektedir" dedi.
       Eğitimin aksama tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Prof. Dr. Baki Komsuoğlu, acil yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi.
       Sakarya Üniversitesi'ne bağlı olan öğrenci ve öğretim görevlilerinin yararlandığı yurtların yüzde 80 oranında tahrip olduğunu belirten Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çallı, eğitim öğretimin aksamaması ve herkesin motive olması için yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi. Depremde üniversite vakfının binası da kullanılamaz hale geldi.

Kampus yıkıldı

       Kocaeli Üniversitesi Aslanbey Kampusu'nda bulunan Hukuk, İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi ile Sosyal Bilimler Enstitüsü binaları komple yıkılırken, depremin yarattığı tahribat derecesinin yüzde 100 olduğu açıklandı.
       Fen - Edebiyat Fakültesi olarak kullanılmak üzere Eylül ayında bitirilmesi planlanan Mediko Sosyal binasında kolonlarda ayrılma ve duvarlarında önemli hasarlar bulunuyor, binada yer yer çökme de tespit edildi.
       Üniversiteye ait kapalı spor salonunun tamir edilebilir durumda olduğu açıklanırken, tamir masrafının 100 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor.
       Üniversite yetkilileri, öğrenci yurdunun da 'oturulamaz' hale geldiğini açıkladı.
       Kocaeli Üniversitesi merkez kampusunda bulunan mühendislik, fen - edebiyat, teknik eğitim ve rektörlük birimlerinde kısmi hasarlar bulunuyor.
       Üniversite hastanesi tamamen boşaltılmış durumda. İç kısmında ve kolonlarda ciddi hasarlar bulunuyor. Prefabrik poliklinikler ve yemekhanelerde acil ameliyat, bakım ve ilk müdahele hizmetleri veriliyor. Acil hizmet sırasında 550 hastaya müdahele için (ilaç, serum vb.) 400 milyarlık malzeme kullanıldı.
       Yetkililer, hastaneye 'kullanılabilir' raporu verilmesinin şüpheli olduğunu söylüyorlar.
       Kocaeli Üniversitesi'nin Hereke Yüksekokulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nin bulunduğu Hereke Kampusu'nda ve kullar Meslek Yüksekokulu'nda hafif hasar bulunduğu açıklandı.
       Derbent, İhsaniye, Gölcük, Köseköy, Karamürsel, Kandıra ve İzmit Meslek Yüksekokulları ile Sağlık Meslek Yüksekokulu'nun onarım yapıldıktan sonra kullanılabilir duruma gelebileceği belirtildi. Ayrıca inşaatı devam eden ek hukuk binası ile Fen - Edebiyat Fakültesi binalarında hasar bulunmadığı açıklandı.
       Üniversite, toplam tamirat masrafının 14 trilyon 405 milyar lira, donanım masrafının ise 4 trilyon 52 milyar lira olduğu, yapılacak yardımlarla hasarlı binaların tamir edilerek eğitim - öğretime hazır hale getirileceği açıklandı.
       Öte yandan okul binaları hasar gören Sakarya ve Kocaeli illerinde ise ilk ve orta dereceli okullar için kırtasiye malzemelirne ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Defter, kalem gibi kırtasiye ürünlerinin yanısıra önlük, okul ayakkabısı gibi giyim malzemeleri de ihtiyaç duyulanlar arasında. Bölgedeki okullar için yardımda bulunmak isteyenlerin, il milli eğitim müdürlüklerine başvurmaları istendi.


Yardımlar için hesap numaraları

       Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü
       Türkiye İş Bankası
       İzmit Merkez Şubesi
       Hesap No:1362005

       Vakıfbank
       İzmit Şubesi
       Hesap No:2023074


       Sakarya Üniversitesi
       Vakıfbank
       Adapazarı Şubesi
       Hesap No:2003935