The Others Uyusun da öğrensin, ninni

Uyusun da öğrensin, ninni

14.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uyusun da öğrensin, ninni

Uyusun da öğrensin, ninni


Daha çok bilgi, daha ‘kaliteli bir hayat’ demektir. Bu kaliteyi yakalamak için size ilk gereken şey ise; gece yatağınızda çekeceğiniz sıkı bir uykudur


       yi uyu, iyi yaşa. İşte, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda başlayan 15. Avrupa Uyku Hastalıkları Kongresi’ne katılan uzmanların ‘insanoğluna tavsiyesi.’
       Bu uzmanlardan biri olan Dr. Derya Kaynak da, bölünen uyku ile rüyanın kesintiye uğradığını anlatyor ve şunları söylüyor: “Rüya dönemleri, beyinde hafıza ve öğrenmeyle ilgili bölgelerde üretilen dönemlerdir. Rüya azalırsa, kişi ertesi gün öğrenmede, konsantrasyonda zorlanır. Dolayısıyla hayat kalitesi bozulur."

       ‘Herkes 8 saat uyumaz’
       Herkesin kendi uyku ritmini bilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Dr. Kaynak’ şu önerilerde bulunuyor:
       “Kişi uzun uykucuysa 10 - 12, kısa uykucuysa 4 - 6, normalse 6 - 8 saat uyumalı. İnsanların yüzde 90’ı günde 6 - 8 saat uyur. Ama herkese 8 saat uyuyun demek yanlış. Yatış saatini fazla değiştirmemek lazım."
       Daha çok titiz, ayrıntıcı ve takıntılı insanların uykusuzluğun pençesine düştüğünü söyleyen Kaynak, bu insanlarda kalp yetmezliği, hipertansiyon, beyin damar tıkanıklıklarının diğerlerine göre 7 - 8 kat daha fazla görüldüğünü de söyledi.

       Nerede tedavi ediliyor...
       Uyku bozukluğu çekenlere şu hastaneler öneriliyor: İstanbul’da Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakültesi, Florence Nightingale ve Marmara Üniversitesi Hastanesi. Ankara’da Gazi Üniversitesi ve GATA ile Kayseri ve Trabzon Tıp Fakülteleri.

       Sıkı bir uyku için
      
  • Yatmadan önce aşırı sıcak veya buz gibi banyo, fiziksel aktivite yapmayın.
  • Tok karın, kola ve kahve uykuya dalma süresini uzatır.
  • Alkol almayın, uykuya çabuk daldırıyor ama uykuyu bozuyor.
  • Yatakta dönmeyin. Eğer uyuyamıyorsanız yatakta kalmayın.
  • Uyku hapı alarak uyumayın. Uykusuzluğu kronikleştirir ve tedavi edilemez hale getirir.
  • Gün içinde, özellikle öğlenden sonraları mutlaka 20 dakika uyuyun.