The Others Yargıç Ulucak: Tarih belirtmedim

Yargıç Ulucak: Tarih belirtmedim

23.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yargıç Ulucak: Tarih belirtmedim

Yargıç Ulucak: Tarih belirtmedim


Cennet Nar İstanbul


       İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nin eski yargıcı Ahmet Ulucak, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün açıklamasının aksine, Alaattin Çakıcı'nın davasıyla ilgili zamanaşımı süresi konusunda herhangi bir tarih vermediğini söyledi.
       İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini yürüten Ulucak, Adalet Bakanlığı aracılığıyla Fransız adli makamlarına gönderilmek üzere yazdığı talimatta Hıncal Uluç'un yaralanmasına ilişkin davada zamanaşımı süresini 2001 olarak belirtmediğini, ancak sürenin uzayabileceğine dikkat çekmekle yetindiğini bildirdi. Adalet Bakanlığı'nın Çakıcı'nın iadesi için belge istediğini kaydeden Ulucak, şunları söyledi:
       "O belgelerde normal prosedür olarak suç ve suçun cezasını düzenleyen maddeler yer alıyor. TCK 102 / 4'e göre asliye ceza mahkemelerinde zamanaşımı süresi 5 yıldır. TCK 104 / 4'e göre yakalama, tevkif veya ihzar müzekkereleri, adli makamlar huzurunda sanığın sorgulanması veya hakkında iddianame hazırlanması durumlarında zamanaşımı süresinin 2.5 yıl uzayacağını kaydettik."
       Çakıcı'nın yakalanmasının zamanaşımını kesip kesmediğinin tartışma konusu olduğunu belirten Ulucak, "Yazı yazdığımız dönemde zamanaşımını kesen bir neden var mıydı, yok muydu? Bilemezdik. Bu konuda ihtilaf içindeyiz" dedi.
       Bu konuyu Yargıtay'ın sonuçlandıracağını kaydeden Ulucak, "Böyle bir durumla hiç karşılaşmadım. Şartlar değiştiği takdirde zamanaşımı süresinin uzayabileceğini söyledim" diye konuştu.

Üç yazıya da yanıt verilmedi

       Çakıcı'nın Fransa'da sorgulanması için gönderilen yazılara dikkat çeken Ulucak, şöyle devam etti:
       "Adalet Bakanlığı aracılığıyla Fransa'ya üç defa yazı yazdık. Birincisinde 'Siz sorgulayın, ifadelerini bize gönderin', ikincisinde 'Siz sorgulama yapın, ama biz de katılalım', üçüncüsünde de 'Sorgu hakimi belirleyip biz sorgulayalım' dedik. Ama üçüne de hiçbir cevap alamadık."
       Çakıcı hakkındaki davanın zamanaşımı nedeniyle düşürülmesine karar veren İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nin yargıcı Tevfik Güngören ise "Çakıcı'nın mahkememiz tarafından çıkarılan gıyabi tevkif nedeniyle yakalanıp yakalanmadığı bize bildirilmedi. Ben de bu nedenle böyle bir karar verdim" dedi.
       Güngören, zamanaşımı süresini beş yıl olarak hesapladığını ve bu hesabının yasaya uygun olduğunu belirterek TCK 102 / 4 ve 104 / 2. maddelerini dikkate aldığını söyledi.