The Others 'Yaşasın Nevizade direnişimiz'

'Yaşasın Nevizade direnişimiz'

08.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Yaşasın Nevizade direnişimiz'

Yaşasın Nevizade direnişimiz


LUBE AYAR, TAHSİN AKSU İstanbul


       İstanbul'un gözde mekanlarından Nevizade Sokak'ta dört meyhanenin belediye tarafından mühürlenmesi üzerine tarihinde ilk kez kepenk indiren sokağın müşterileri de ayaklandı.
       Bir miting havasında geçen protesto eylemi sırasında bir de imza kampanyası başlatıldı. Yıllardır gittikleri mekanları 'yalnız bırakmayan' müdavimler ise "Beyoğlu'na uzanan eller kırılsın" sloganları eşliğinde içkilerini yudumlarken esnafın 'direnişi'ne destek verdiler.
       Nevizade Sokak'ın en kıdemli esnafı, Kadir'in Yeri'nin namı - ı diğer "Kadir Babası", Kadir Karma (61), belediyenin tutumu karşısında şaşkın. Önce Refahlı, ardından Faziletli belediyelerden çok çektiklerini savunan Karma, "Ben böyle bela görmedim. İşgaliyemizi, vergimizi ödüyoruz, hala bizden ne istiyorlar anlamıyorum" dedi

'Bizden para istediler'

       Meyhane sahibi Nevin Okumuş, kapatma uyarılarının ellerine ulaşmasından sonra başkan yardımcısı Ali Usta'yla görüştüklerini, kendilerinden 6 milyar lira istendiğini öne sürerken şunları söyledi: "Bize belediyenin günde bin 250 kişiye aş sağladığını söylediler ve maliyetini bizim karşılamamızı istediler. Ama 6 milyardan bir adım geri atmadılar ve dükkanlarımızı teker teker kapatmaya başladılar."
       1984 - 1989 yılları arasında Beyoğlu Belediye Başkanlığı yapan Haluk Öztürk Atalay da esnafa destek vermek için sokaktaydı. Atalay, "Beyoğlu bize eskilerin mirasıdır. Bizim elimizden almaya kimsenin hatta hükümetin bile güce yetmez" sözleriyle yıllar sonra lehine atılan sloganların keyfini çıkardı.