The Others Yılmaz: Huzuru çok görenler var

Yılmaz: Huzuru çok görenler var

13.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yılmaz: Huzuru çok görenler var

Yılmaz: Huzuru çok görenler var

       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, İHD Genel Başkanı Akın Birdal'a yönelik silahlı saldırıyı kınarken "Türkiye'ye huzuru, istikrarı çok görenler var" dedi.
       ANAP il başkanlarıyla dün Başbakanlık'ta yaptığı toplantı öncesinde gazetecilerin saldırıya ilişkin sorularını yanıtlayan Yılmaz şöyle konuştu:
       "Dakika dakika gelişmeleri takip ediyorum. Olayı üzüntüyle karşılıyor, kınıyorum. Emniyet güçleri eşkali belirlenen iki saldırganın yakalanması için gerekli çalışmaları başlattı. Umarım kısa zamanda olayın failleri yakalanıp adalete teslim edilir."
       Yılmaz, Bolu'da bir öğrencinin öldürülmesi, öğrenci hareketleri ve en son olarak Birdal'ın saldırıya uğraması hatırlatılarak "Toplumda huzursuzluk mu var?" sorusuna şu yanıtı verdi:
       "Toplum huzur aradıkça ve huzura yaklaştıkça, bundan rahatsız olup toplumun huzurunu bozmak isteyenler var. Türkiye'ye huzuru, istikrarı çok görenler var. Bunlar ülkeyi düşünmeyen, sadece kendi menfaatleri doğrultusunda hareket eden kişi ve çevrelerdir. Kimsenin şüphesi olmasın, devlet bunların üstesinden gelecektir. Kimse moralini bozmasın."
       * TBMM Başkanı Hikmet Çetin: "Olaydan büyük üzüntü duydum. Demokrasilerde hiçbir gerekçeyle şiddete yer yoktur. Hele insana yönelik saldırıların hiçbir gerekçesi olamaz."
       * Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit: "Birdal'a yapılan ve Birdal'ın ağır yaralanmasına neden olan saldırı, son derecede çirkin ve insanlık dışı bir olay olduğu kadar, Türkiye'ye de kötülüktür. Birdal'ın bir an önce tam sıhhate kavuşmasını dilerim. Saldırganların yakalanması için devletimiz her çabayı gösterecektir."
       * CHP Lideri Deniz Baykal: "Son zamanlarda yapılan yanlışlıkların nerelere kadar işi götüreceğini görüyoruz değil mi? Çeşitli iddialar, tanıklıklar ve ithamlar kamuoyunda büyük bir itibar verilerek yaygınlaştırılınca işler nerelere kadar varabiliyor."
       * Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin: "Birdal'a vaki saldırıyı, nefretle kınıyorum. Birdal'ın görüşleri beni ilgilendirmez. Ben insan hak ve hürriyetlerine inanıyorum. Saldırı kime karşı yapılırsa yapılsın, kınıyorum. İnşallah, feci şekilde sonuçlanmaz."
       * Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar: "Kim olursa olsun, kime yapılırsa yapılsın nefretle kınamak lazım. İnsan bu. Kolay yetişmiyor. Bitki bile kolay yetişmiyor. Nefretle kınıyorum."
       * Adalet Bakanı Oltan Sungurlu: "Terörü azdırmak isteyen kişiler bulunuyor. Bu nedenle ses getirici hedefler seçiliyor. Kötü bir hadise. Birdal inşallah kurtulur."
       * TBMM Başkanvekili Kamer Genç: "Kaba kuvvete başvurarak, karşı düşüncedeki kişileri yok etmeye yönelik davranışlar, hukuk devletinin bütün değerlerine ve ülke barışına karşı yapılan saldırılar niteliğindedir."
       * FP Grup Başkanı Recai Kutan: "Her zamankinden fazla huzur ve sükuna ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde, Birdal'a sıkılan kurşunlar gerginliği tırmandırmaktan menfaat uman çevrelerin işine yarayacak tehlikeli bir gidişin işaretidir. Menfur saldırıyı tel'in ederken siyasi iktidarı göreve davet ediyoruz."
       * YDP Lideri Hasan Celal Güzel: "Bu olayda derin devletin izleri ve Sakık'ın ifadesini basına sızdıran kamu görevlilerinin izleri var. Dünyada Türkiye'yi insan hakları alanında temsil eden bir kişi, terör örgütü üyesi gibi gösterildi, bir kısım medya da buna alet oldu."
       * HADEP: "Sözde Şemdin Sakık'a ait olduğu söylenen ve sistemin planları doğrultusunda medyada hiçbir ahlaki ölçüye sığmadan hedef gösterilen kişi ve kurumlara planlı bir şekilde saldırı kampanyası başlatılmıştır. Bu saldırılar, Birdal'a yapılanla doğruğa ulaşmıştır. İçişleri Bakanı'nı bu hedef göstermede sorumlu tutuyor ve istifaya çağırıyoruz."
       * İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek: "Akın Birdal'la bizim ideolojik mücadelemiz var. Birdal'ın Batı güdümlü faaliyetini hiçbir şekilde tasvip etmiyoruz ama yapılan saldırıyı da nefretle kınıyoruz. Saldırıda gördüğüm kadarıyla provokasyon var. Ancak bütün bunlar Türkiye'yi karıştırmaya yönelik şeylerdir."
       * Fazilet Partisi Van Milletvekili Fethullah Erbaş: "Olay Türkiye'de emniyetin kalmamasının bir göstergesidir. Olay üzerine değerlendirme yapmak istemiyorum."
       * ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç: "Son günlerde kaynatılan `cadı kazanı'nın sonuçları birer birer ortaya çıkıyor. İnsan hakları karnesinin berbat olduğunun bilindiği bir ülkede Birdal hedef gösteriliyor ve ardından karanlık güçlerin, çetelerin tetikçileri harekete geçiyor."
       * Değişen Türkiye Partisi Genel Başkanı Gökhan Çapoğlu: "Bu olay, vurulma olayının ötesinde, Türkiye'de son zamanlardaki gelişmelerle yakın ilişkilidir. Bu nedenle olaylar çok dikkatli değerlendirilmelidir."