The Others Yücelen, istifadan döndü

Yücelen, istifadan döndü

14.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yücelen, istifadan döndü

Yücelen, istifadan döndü


Çiftçiyye vermek için 43 milyyon doları Hazine'den alamayyan Devlet Bakanı Yücelen istifanın eşiğine geldi

Hakan Şanlıtürk Ankara


Çiftçilere alacaklarını 18 Ağustos'a kadar ödeme sözü veren Tekel ve Çaykur'dan Sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, 100 milyon doları (yaklaşık 43 trilyon lira) ödeyebilmek için istifanın eşiğine geldi. Bakanlar Kurulu'nda konuyu gündeme getiren Yücelen, parayı bularak çiftçilere verdiği sözü tuttu.
Yücelen, bakanlık koltuğuna oturduktan sonra çiftçilere ödenecek yeterli parasının olmaması nedeniyle arayışa girdi. ANAP Başkanlık Divanı'nda konuyu gündeme getiren ve çiftçi alacakları için para bulamamanın sıkıntısını aktaran Yücelen, ödeme sözü verdiğini ve taahhüt altında olduğunu açıkladı.
Kendi çabaları sonucu uluslararası piyasadan libor artı 2.75 faizle para bulan Yücelen, görüş almak üzere bir mektupla Hazine'ye başvurdu.
Hazine, faizin yüksek olduğu gerekçesiyle böyle bir borçlanmanın yapılamayacağı görüşünü iletti. Yücelen, bu yanıt üzerine tepkisini şöyle dile getirdi:
"Libor artı 2.75 ile para bulmak zor. Libor artı 3 ile para bulun sizi alkışlayayım."
Hazine nezdindeki girişimin sonuçsuz kalması üzerine konuyu Bakanlar Kurulu'na gündeme getiren Yücelen, "Ben yeni bakan değilim. Çiftçilere söz verdim. Bu parayı zamanında ödeyemedikten sonra bakanlık yapmamın anlamı yok" dedi. Yücelen'in kararlı tutumu ve istifa iması üzerine olayın ciddi olduğunu gören Başbakan Bülent Ecevit, devreye girerek, "Bu konuyu hallederiz" dedi.
Yücelen, özel bankalardan kredi alınmasına yönelik önerileri de kabul etmezken, faizlerin yüksekliğini anımsatarak "Eğer bankalardan para alacaksam devlet bankası olsun" görüşünü ifade etti.
Yücelen, aradığı paraya geçen hafta sonu kavuştu. Ziraat Bankası'ndan 50 milyon dolar borç alan Yücelen, çiftçilere verdiği sözü yerine getirmenin rahatlığına kavuştu. Üretici alacaklarına ödenen paranın diğer bölümü ise bazı zamlarla sağlandı.


Yazarlar