Siyaset ‘Tıp, ilaç endüstrisi kontrolünde’

‘Tıp, ilaç endüstrisi kontrolünde’

20.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, tıp biliminin ilaç endüstrisinin kontrolü altında olduğunu söyleyerek kimyasallardan uzak durma çağrısında bulundu.

‘Tıp, ilaç endüstrisi kontrolünde’

Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde düzenlenen ve 3 gün boyunca sürecek, Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. İlk kez gerçekleştirilen kongrenin öne çıkan konusu geleneksel ve tamamlayıcı tıp çalışmalarının denetim altına alınmasıydı. Düzenlenen toplantılarda hekim olmayan kişilerin bu alanda sertifika alamayacağı, merdiven altı uygulamalara son verileceği belirtilirken, alternatif tedavi yöntemleri de ele alındı. 88’i yabancı, 248 konuşmacının katıldığı kapsamlı organizasyonun açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan onur konuğu olarak katıldı.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan, “Ne yazık ki tüm dünyada ilaç endüstrisi, tıp mesleğini kontrolüne almış durumdadır. Bilimsel etiketle yapılan birçok araştırma, sektörün menfaatlerini öncelemektedir. Ne yazık ki sağlık bütçemizin önemli bir kısmı ilaçlara ayrılıyor. Gereksiz antibiyotik kullanımı konusunda maalesef ülke olarak iyi bir karnemiz hâlâ yok. İnsanı bir denek haline getirmek, insan onuruna yapılan en büyük saldırıdır. Kanıt peşinde koşarken, şifayı kendi dışımızda arıyoruz. Şifa, bizim yediğimiz temiz gıdalarda, yaptığımız sporda, kimyasallardan uzak durmamızdadır. Şartlar el veriyorsa çocuklarımızı normal doğumun mucizevi kazanımlarından mahrum etmemektedir. GDO’suz tohumda, anne sütündedir” dedi.

Haberin Devamı

‘Gelenek dışlanamaz’

Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın önemine dikkat çeken Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şunu açık ve net olarak ifade etmek isterim; geleneksel ve tamamlayıcı tıp, modern tıbbın alternatifi değil, tamamlayıcısıdır. Tıp ilmi insanlık tarihiyle yaşıttır. Soru, modern tıbbın geçmişle bağlarını kopararak bu birikimi yok sayması ve insanın ruh ve beden bütünlüğünü göz ardı etmesidir. Geleneği dışlayan, küçümseyen tüm davranışlar çağ dışı bir yaklaşımın ürünüdür. Çin, Hint, İslam medeniyetini yok sayarak bir dünya tarihi yazmak, ne kadar eksikse buradaki insanlık tecrübesini yok sayarak bir bilim inşa etmek de o kadar eksiktir. Bu kongre, medeniyetler arası hiyerarşiyi ortadan kaldırmak, insanlık tarihini bir bütün olarak algılama felsefesine dayanıyor. Bu kongre, Hipokrat ile İbn-i Sina’yı, Aristo ile Konfüçyüs’ü birlikte anlama çabasıdır. Batıdan doğuya, kuzeyden güneye birçok bilim insanının burada buluşması çok kıymetli bir çabadır.

Araştırma merkezleri

“Bilimsel çalışma yapan esaslı araştırma merkezleri kurmalıyız. Hastanelerimizi şifahaneye dönüştürecek bir zihinsel değişimi gerçekleştirmek durumundayız. Altını çizerek ifade ediyorum; geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanına, bilimsel bir temel kazandırmak zaruridir. Bilim insanlarımız bu konuya önyargısız yaklaşmalı, yetkililerimiz suistimalleri önlemelidir.”

Haberin Devamı

‘Tıp, ilaç endüstrisi kontrolünde’

Kaynak kitap hediyesi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, açılış konuşmalarının ardından Emine Erdoğan’a en eski fitoterapi kaynağı olarak kabul edilen İbn-i Baytar’ın Türkçeye tercüme edilen eserini hediye etti. Kongrenin yabancı konuklarından Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Direktörü Zsuzsanna Jakab ise kronik hastalıklar için geleneksel tedavilerden destek aldıklarını belirterek, “Bu yöntemler hem ABD hem Avrupa ülkelerinde yaygın şekilde uygulanıyor” dedi.

Demircan: Uygulama genişleyecek

Kongrede konuşan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının genişletileceğini belirterek; “Şimdi 15 dalda bu hizmeti veriyoruz ve giderek çoğalıyor. Bu eğitimi alan doktorlarımıza, bu uygulama iznini veriyoruz. O doktorlarımız çoğaldıkça bu uygulamaları da genişleteceğiz. Sağlık Bakanlığı olarak yaptığımız mevzuat düzenlemeleriyle geleneksel uygulamalarını sağlık sistemimize entegre ediyoruz. Uygulama ve uygulayıcı boyutuyla standartlar oluşturduk ve bu standartları geliştirmek için takip ediyoruz. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını merdiven altı uygulamalardan çıkarmak için elimizden gelen gayreti de sarf ediyoruz. Bu kongrede Anadolu tıbbının dünyaya tanıtımı da yapılacak ve Anadolu tıbbının dünyanın hizmetine sunulması için çalışılacaktır” ifadelerini kulandı.