Gündem ‘Toplumda maalesef zayıfa karşı şiddet eğilimi var’

‘Toplumda maalesef zayıfa karşı şiddet eğilimi var’

06.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay’ın 150. kuruluş yıl dönümü nedeniyle gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle Yargıtay Evi’nde biraraya geldi.

‘Toplumda maalesef zayıfa karşı şiddet eğilimi var’

Törene; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Halil Adıgüzel, Yargıtay 1. Başkan Vekilleri Abdulhalik Yıldız, Mehmet Kürtül ile Yargıtay Genel Sekreteri Yusuf Ziyaattin Cenik de katıldı. “15 Temmuz’un yıkıcı etkisi Yargıtay üzerinde olmuştur. 4 bin 500 hakim ve savcı meslekten atılmıştır. Başlı başına sarsıcı bir olaydır yargı için” diyen Cirit, Yargıtay’da 1 milyon 150 bin inceleme bekleyen dosyanın en geç 2 yıl içinde eritileceğini söyledi. Yargının iş yükü konusunda çözüm önerilerinde de bulunan Cirit, kamunun inisiyatif alması, arabuluculuk ve uzlaştırmanın yaygınlaştırılması, hukuk eğitiminin 5 yıla çıkarılmasını istedi. Cirit, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

YARGI BAĞIMSIZLIĞI: Türkiye’de yargı bağımsızdır. Hiçbir yerden emir ve talimat alamaz. Hâkimler, herkül gibi güçlü olmalıdır. Güç odaklarına karşı, ekonomik bakımdan güçlü olanlara, yeraltı dünyasına, birçok baskı grubuna karşı bağımsızlığı ifade ediyorum.

KADIN CİNAYETLERİ: Kadın cinayetleri ve çocuğa karşı istismar suçları oldukça çoğaldı. Bizim toplumumuzda maalesef zayıfa karşı bir şiddet eğilimi var. Bunu engellememiz lazım. Sık sık yapılan kanun değişiklikleri yargıda belirsizlik ortaya çıkarıyor. 2005’ten sonra TCK’da 20 kez değişiklik yaptık. İnfaz sistemiyle çok oynuyoruz. Şu anda 4 yıla kadar hapis cezalarında girdi çıktı yapılmaktadır. O zaman ceza yaptırımsız kalıyor. Ama o da cezaevi ihtiyacı gerektiriyor. Şu anda 100 bin kapasitemiz var, ama cezaevinde 230 bin mahkum ve tutuklu bulunmakta.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARA KARŞI İSTİSMAR: Genelde çocuklara karşı istismar suçunu cezai ehliyeti olmayan kişiler işliyor. Böyle olunca ceza verilmesine yer olmadığına karar veriyoruz. Yüksek güvenlikli sağlık merkezlerinde tedavisine diyoruz. Hastanelerde de yatak sayısı bakımından problemimiz olduğundan bir iki gün sonra serbest bırakıyoruz.

GÜLEN’İN İADESİ: Bütün çıplaklığıyla 15 Temmuz darbe girişiminin failinin FETO olduğu ortaya çıktı. ABD ile suçluların iadesi anlaşması var. TIR’lar dolusu belge vermemize rağmen bu örgüt başının iade edilmemiş olması olayın çok farklı boyutları olduğunu gösteriyor. Ama diyorlar ki ABD’de yargı bağımsızdır. Yargı bağımsız değil.

CHP’NİN AÇIKLADIĞI KİTAPÇIK: Ceza İşleri Genel Müdürlüğü kitapçığını ben de basından okudum. Bir anlam veremedim. Basında duyunca HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz’a, ‘Bu mesele nedir?’ diye sordum. HSK Başkanı, ‘Yargılamaya konu hâkim ve savcıların teminatı için, onların yargılamalarındaki teminat için biz bunu düşünmüştük’ dedi. Bu sorunun muhatabı onlardır. Bizde, Yargıtayımıza en ufak bir baskı, talimat, telkin yoktur. (Her ne şekilde olursa olsun böyle bir talimat verilmesi mümkün mü sizce sorusu üzerine) Paylaşın diyor. Bilmiyorum, ben de basından okuduğum kadarıyla, yargılamakta olan hâkimlerin yargılamalarda, HSK’nın ifade ettiği teminat. ‘Onların yargılamalarına teminat olarak düşündüm’ dedi.