Gündem Trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

02.11.2017 - 11:28 | Son Güncellenme:

Ülkemizde her geçen gün araç sayısı artıyor. Buna bağlı olarak kesilen trafik cezaları da artış gösteriyor. Trafik cezası kesilen sürücüler, cezalarını online olarak sorgulayabilir, ödeyebilir. Trafik cezası nasıl sorgulanır? Ceza ödemesi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır

Trafikte kurallara uymayan sürücülere ceza kesilir. Ceza sorgulama işlemleri, üç farklı şekilde yapılabilir. Bu seçenekler; e-Devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesidir. Trafik cezası ödeme işlemleri; e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kredi kartıyla, PTT şubelerinden ise nakit olarak yapılabilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama için; turkiye.gov.tr internet sitesinden uygulamaya giriş yapılır. Kullanıcılar giriş için; mobil imza, e-İmza, e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçeneklerini kullanabilirler. e-Devlet için en fazla kullanılan giriş seçeneği, e-Devlet şifresi ile giriştir. e-Devlet şifreniz yoksa, en yakın PTT şubesinden alabilirsiniz. Şifre, 2 Türk Lirası ücret karşılığında kapalı zarf içerisinde verilir. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Açılan bağlantıda kurumlar listesi bulunur. Kurumlar listesinden Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısına girilir. ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı ile de trafik cezası öğrenilebilir.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden ceza sorgulaması için; egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı üzerinden T.C. kimlik numarası, ad ve soyad ile trafik cezası sorgulanabilir. Sorgulama sonucunda son bir yıla ait trafik cezaları görülebilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile sorgulama için; gib.gov.tr internet sitesine girilir. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı açılır. Ardından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı ile sorgulama yapılabilir. Sorgulama işleminin ardından kredi kartı ile ceza ödenebilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası kesilen kişiler, erken ödemeleri halinde yüzde 25 indirimli ödeme hakkına sahip olurlar. Bu indirim hakkından yararlanılabilmesi için, cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi gerekir. On beş gün içinde ödeme yapmayanlar bu indirimden yararlanamaz. Trafik cezasının ödenebilmesi için ceza, sürücüye tebliğ edilmiş olmalıdır. Ceza ödeme işlemini geciktirenlere de yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.
Sürücüler trafik cezalarını, anlaşmalı bankalar üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden de ödeyebilirler. Bu ödeme seçenekleri dışında PTT şubelerinden nakit olarak da trafik cezası ödeme işlemi gerçekleştirilebilir .