Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme uygulaması detayları!

Trafik cezası sorgulama ve ödeme uygulaması detayları!

08.09.2016 - 09:38 | Son Güncellenme:

İnternet üzerinden yapılan işlemlere bir yenisi daha eklendi; Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme. Zaman kaybı yaşamadan ve hiçbir kuruma gitmeden trafik cezası sorgulama ve ödeme yapabilirsiniz. Trafik cezası sorgulama ve ödeme sayfalarına giriş ile ilgili tüm bilgiler haberimizde.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme uygulaması detayları

Nüfusun artışına bağlı olarak, trafikte olan yoğunluk gün geçtikçe artmaktadır. Bu artışların bir sonucu olarak trafikte meydana gelen kural ihlalleri ortaya çıkıyor. Sürücülerin kişisel hataları veya farklı etkenlerden dolayı trafik kurallarını ihlal edebilir. Trafik kurallarını ihlal eden sürücüler trafik cezası almaktadır. Devlet tarafından her yıl belirlenen trafik cezalarını internet üzerinden sorgulayabilir ve ödeyebilirsiniz.

TRAFİK CEZASI ÖDEME İÇİN TIKLAYINIZ!

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Trafik cezalarını öğrenmek veya ödemek için sürücülerin, trafik şubelerine gitmeleri gerekiyordu. Sürücünün haberi olmadan almış olduğu trafik cezaları, posta yolu ile adrese gönderiliyor. Posta yolu ile gönderilen cezanın sürücünün eline ulaşmadığı durumlar olabiliyor. Bu durumda sürücü hem cezadan haberdar olmuyor hem de trafik cezasını erken ödeme durumunda indirim yapılmasından yararlanamıyor. Sürücüler cezayı öğrendiği durumlarda ise günlük iş temposunda ceza ödemelerini yapmaya vakit bulamayabiliyorlar. Bu ve bunun gibi problemlere çözüm getirmek adına internet üzerinden yapılan sorgulamalara bir yenisi daha eklendi; Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme.

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme hizmetleri ile sürücüler istedikleri zaman internet üzerinden araçlarına yazılmış olan herhangi bir trafik cezası olup olmadığını kontrol edebiliyor. Sürücüler trafik cezası olması durumunda internet üzerinden ödeme yapmaları mümkün. Bu hizmet ile sürücüler cezalardan haberdar olabiliyor ve kamu kurumlarında olan yoğunluk azalmış oluyor.

İnternet üzerinden trafik cezası sorgulama yapmak için Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sayfasına girmeniz gerekiyor. İnternet sayfasına girdikten sonra ana sayfada bulunan, “ Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama” bölümüne giriş yapınız. Yeni sekmede açılan trafik cezası sorgulama ekranında sizden bazı bilgiler istenecek. Bunlar; T.C kimlik no, isim/soyisim, doğum yılı. Bilgileri eksiksiz olarak doğru doldurduğunuz takdirde üzerinize olan trafik cezası veya cezalarını sorgulayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta ise sayfada yapılan sorgulama sonuçları bilgilendirme amaçlı olup, son bir yıl içerisinde yazılan trafik cezalarını içermektedir.

Sürücülerin trafik cezası ödemesi yapmak için ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sayfasını ziyaret etmeleri gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı internet vergi dairesinden ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz. İlk olarak internet vergi dairesi sistemi içerisinde bulunan “ Motorlu Taşıt Sorgulama ve Kredi Kartı ile Ödeme” bölümüne giriş yapmalısınız. Bu bölümde bulunan; plaka, özel plaka, T.C kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, tescil tarihi bilgilerini doldurarak sorgulama ve ödeme işlemini başlatabilirsiniz. Ödemeleri yine aynı sayfada bulunan anlaşmalı bankalar ve kartları ile yapmak mümkün.

2016 Yılı Bazı Trafik Ceza Tutarları

· Madde 48/5, belirtilen miktarın üzerinde alkollü araç kullanmak. Ceza tutarı: 1. defasında 844 TL.

· Madde 36-a Sürücü belgesiz araç kullanmak ve sürülmesine izin vermek. Ceza Tutarı: 1698 TL.

· Madde 73, araçları kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısızca sürmek, araçlardan bir şey atmak veya dökmek, seyir halinde cep veya araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanmak. Ceza tutarı: 92 TL.

· Madde 47/1-b, Kırmızı ışık kuralına uymamak. Ceza tutarı: 199 TL.