Dünya Trump bir konuştu pir konuşuldu!

Trump bir konuştu pir konuşuldu!

21.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı’nın BM Zirvesi’nde yaptığı konuşma, uluslararası çevrelerde tepkiyle karşılandı. Eleştiriler, Trump’ın konuşmasının, liderlere hitaben yapılacak bir konuşmadan ziyade seçmene sesleniş olduğu yönünde...

Trump bir konuştu pir konuşuldu

ABD Başkanı Donald Trump’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma büyük ses getirirken, konuşma birçok ülkenin temsilcilerinin tepkisine yol açtı. Trump’ın özellikle Kuzey Kore ve İran konularında verdiği mesajlar fazla sert bulunurken, ABD Başkanı’nın buna karşın Arakan konusunu hiç açmaması bir başka eleştirilen nokta oldu.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Trump’ın İran’la varılan nükleer anlaşmayla ilgili açıklamalarını değerlendirirken, ABD Başkanı’nın anlaşmaya ilişken yorumları nedeniyle Rusya’nın endişeli olduğunu belirtti. Bölgesel güvenliği sağlayan bu anlaşmanın savunucusu olmaya devam edeceklerini ifade eden Lavrov, Trump’ın Kuzey Kore’yle ilgili yorumlarını da eleştirdi, diplomasi ve görüşmelerin sorunun çözümü için tek yol olduğuna dikkat çekti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de dün BM Zirvesi kapsamında konuştu. Ruhani, “İran kimseyi tehdit etmedi ve hiçbir tehdidi de tolere etmez” derken, ülkesinin nükleer anlaşmayı ilk bozan taraf olmayacağını, anlaşmanın bozulmasıyla dünyanın bir fırsatı kaçıracağını ifade etti. Trump’a yüklenen Ruhani, ‘ABD’nin kendi güvenilirliğini de yok ettiğini’ belirtti. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, Trump’ın konuşmasını “cahilce ve düşmanca” olarak tanımladı ve yanıtı hak etmediğini kaydetti. Trump, BM’deki konuşmasında, İran’ı terör ihraç eden “çürümüş bir diktatörlük” olarak tanımlamış, nükleer anlaşma içinse “tüm zamanların en kötü ve taraflı anlaşması, ABD için bir yüz karası” demişti.

Haberin Devamı

Yanlış zaman ve konuşma

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza da, ülkesine eleştiriler yönelten Trump’a tepki gösterdi. Arreaza, “Trump, BM Genel Kurulu’ndaki liderlere çalışanı gibi hitap etti. Bugün burada duyduklarımız dünya için üzücü” dedi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise Trump’ı, “uluslararası siyasetin yeni Hitler’i” olarak nitelendirdi. Trump Venezuela hükümetini yozlaşmış “sosyalist diktatörlük” olarak nitelendirmiş ve ABD’nin buna karşı harekete geçmeye hazır olduğu konusunda uyarmıştı.

Tepkiler Trump’ın sözlerinden nasibini alan ülkelerle sınırlı kalmadı. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom, “Yanlış zamanda, yanlış izleyiciye yanlış bir konuşma yaptı” ifadesini kullandı. Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, konuşmayı “umut kırıcı” olarak nitelendirdi ve “Bu, yaklaşık 190 ülkenin hükümet ve devlet başkanına yapılacak bir konuşma değil, daha ziyade taşradaki seçmenlerine yönelik yapılmış bir seçim konuşmasıydı” ifadesini kullandı. ABD Başkanı’nın söyledikleri kadar söylemedikleri de eleştiri konusu oldu. Trump’ın konuşmasında, Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddete hiç değinmemesi de sosyal medyada eleştirildi.

Haberin Devamı

Hareketleri dikkat çekti

Trump bir konuştu pir konuşuldu


ABD Başkanı Donald Trump’ın tepki çeken konuşması sırasında, eşi Melania ile birlikte arka sıralarda izleyici olarak bulunan Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’nin hareketleri, en az konuşma kadar büyük yankı uyandırdı.

Nitekim Kelly’nin, Trump’ın özellikle Kuzey Kore ile ilgili sözleri sırasında hayli bunaldığı gözleniyor...

İlk kez yan yana

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, New York’ta Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Katar, Mısır ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları, böylelikle kriz sonrası ilk kez bir araya gelmiş oldu.

Haberin Devamı

Trump bir konuştu pir konuşuldu