Gündem TSK’nın en derin hava harekâtı

TSK’nın en derin hava harekâtı

15.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Jetler, terör örgütü PKK’nın ‘İkinci Kandil’i olarak nitelendirilen Irak’ın kuzeyindeki Sincar ve Karacak Dağı’ndaki 30 hedefi imha etti. Sınıra 165 kilometre uzaktaki hedeflere düzenlenen operasyon, TSK’nın en uzak bölgeye gerçekleştirdiği hava harekâtı olarak tarihe geçti.

TSK’nın en derin hava harekâtı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), terör örgütü PKK’nın “ikinci Kandil”i olarak nitelendirilen Sincar ile Karacak Dağı’nı önceki gece hava harekâtlarıyla vurdu. Baskın tarzında yapılan harekâtta 20’den fazla savaş uçağının yanı sıra insansız hava araçları ile tanker uçakları görev aldı. Harekâtta istihbaratla belirlenen 30’dan fazla hedef imha edildi. Sınıra 165 kilometre uzaklıktaki Karacak Dağı’nın vurulması, TSK’nın en uzak bölgeye gerçekleştirdiği hava harekâtı olarak tarihe geçti.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde komuta kademesiyle harekâtı Hava Kuvvetleri Harekât Merkezi’nde izledi.

Teröre kararlı mesaj

Türk savaş uçakları, önceki gece Irak’ta ağırlıkla PKK’nın lojistik depolarının bulunduğu Sincar ve Karacak dağlarına hava harekâtı düzenledi. Teröristler tarafından üs olarak kullanılan Sincar ve Karacak Dağı bölgelerine düzenlenen harekât, gerek verdiği mesaj gerekse plan ve icra aşamalarıyla dikkati çekti.

TSK’nın en derin hava harekâtı

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak için Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51. maddesi çerçevesinde uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa hakkının kullanıldığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Sınırdan 85 kilometre uzaklıktaki Sincar ile 165 kilometre uzaklıktaki Karacak Dağı bölgelerindeki terör hedefleri istihbarat birimleriyle yoğun koordinasyon içinde belirlendi. Hedefler belirlenirken sivillerin can ve mal güvenliği ile çevrenin korunması konusunda azami hassasiyet gösterildi. Hava harekâtına yurt genelindeki muharip filo komutanlıklarından kalkan 20’den fazla savaş uçağı katıldı. Bunların yanı sıra İHA’lar ile tanker uçaklar da harekâtta görev aldı. Havadan Erken İhbar ve Kontrol uçağı da hava trafiğinin düzenlenmesine katkı sağladı.

20’den fazla uçak

Sincar ve Karacak Dağı bölgesindeki terör hedefleri savaş uçaklarınca aynı anda vuruldu. 30’dan fazla hedefin ateş altına alındığı harekât sırasında uçaklardan çıkan bombalar eş zamanlı olarak terör hedeflerini imha etti. Baskın tarzında yapılan harekât nedeniyle terör örgütü üyeleri büyük şok yaşadı. Çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği harekât kapsamında Karacak Dağı bölgesi ilk defa vurulmuş oldu.

Harekât, Milli Savunma Bakanı Akar ve TSK’nın komutanı kademesince yakından takip edildi. Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile harekâtı gece boyunca Hava Kuvvetleri Harekât Merkezi’nden takip etti.

Haberin Devamı

Bakan Akar pilotları kutladı

TSK’nın en derin hava harekâtı

Harekât merkezinde talimatlar veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, harekâtın başarıyla tamamlanması ve uçakların üslerine dönmesinin ardından faaliyete katılanları kutladı. Son derece memnuniyet verici, başarılı bir operasyonun daha gerçekleştirildiğini dile getiren Akar, “Evlatlarımıza başarılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Bundan sonra da aynı ciddiyetle çalışmaların devam etmesinin önemine değinen Akar, şunları kaydetti: “Hep birlikte, omuz omuza, aynı azim ve kararlılıkla en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlarımızı sürdüreceğiz. Birlikte bu çalışmalarımızın sonucunda ülkemizi ve asil milletimizi kahrolası terör belasından kurtaracağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da burada operasyonlara katılanlara selamları, sevgileri var. Hepinizin yanaklarından öpüyor, teşekkür ediyor.”

Irak rahatsız oldu

Irak Dışişleri Bakanlığı, TSK’nın Sincar’daki PKK hedeflerine yönelik hava operasyonundan dolayı Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’ı Bakanlığa davet ederek, nota vasıtasıyla rahatsızlığını bildirdi. Büyükelçi Yıldız da, hava harekatının Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan hakkı uyarınca icra edildiğini ifade etti. - AA