Teknoloji TÜBİTAK, elektrikli lokomotif üretimi için çalışmalara başladı

TÜBİTAK, elektrikli lokomotif üretimi için çalışmalara başladı

16.11.2017 - 13:26 | Son Güncellenme:

Elektrikli lokomotif üretimi için TÜBİTAK ilk adımı attı. Elektrikli lokomotifin üretimi 48 ayda tamamlanacak. Modern sürüş sistemi denilen sisteme sahip olacak bu elektrikli lokomotifte 5000 kilovat gücünde elektrik kullanılacak.

TÜBİTAK, elektrikli lokomotif üretimi için çalışmalara başladı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün öncülüğünde TÜBİTAK'ta çalışmalar başladı. Ekimden bu yana E5000 Tip Elektrikli Lokomotif Geliştirilmesi Projesi için 160 kişilik ekip çalışıyor.

Haberin Devamı

48 ayda tamamlanacak projeyle TCDD'nin ana hat yük ve yolcu taşıma ihtiyaçları karşılanacak. Modern sürüş sistemine sahip, 5.000 kilovat gücünde, 160 kilometre süratli ve TSI (Avrupa karşılıklı işletilebilirlik yönetmeliği) gerekliliklerine uygun bir elektrikli lokomotifin tasarımı ve prototip üretimi yapılacak.

Sertifikasyon ve testler ile birlikte 4 yıl sürmesi planlanan proje sonucunda üretilecek elektrikli lokomotif, çekiş ve kontrol sistemleri Türkiye'de tasarlanmış ve üretilmiş en güçlü araç olma unvanına sahip olacak.

Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda önümüzdeki yıllarda 500 adet lokomotifin alınması planlanıyor. Bir demiryolu aracının ortalama ömrü 30 yıl. Türkiye'nin kendi lokomotiflerini üretmesiyle birlikte 30 yıl boyunca lokomotifler için harcanacak yaklaşık 4 milyar doların büyük bir kısmı yurtiçinde kalacak.