Ekonomi Turizmde atılım yılı

Turizmde atılım yılı

01.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turizm sektörü hızla ayağa kalkabilmenin yollarını arıyor. Kabinenin yeni Turizm Bakanı Kurtulmuş’a çözüm önerilerini sunan sektör oyuncuları, yeni bakanın siyasi geçmişi sayesinde etkili adımlar atmasını bekliyor

Turizmde atılım yılı

2016 yılında yaşadığı büyük sarsıntıyı arkasında bırakmak için yoğun mesai harcayan turizm sektörü, turizmin kabinedeki yeni patronuyla bir araya gelerek hem sorunlarını hem de çözüm önerilerini paylaştı. Ayağının tozuyla turizm sektörünün temsilcileriyle Antalya’da bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, mevcut durum ve gelecek planlarıyla ilgili sektörle fikir alışverişinde bulundu.

Haberin Devamı

Sektör temsilcileri her ne kadar dertleri çok eski olsa da yeni bakandan oldukça umutlu. Bakan Kurtulmuş’un siyasi geçmişine vurgu yapan sektör oyuncuları, bu tecrübe sayesinde sorunlarının kısa sürede çözüm bulacağını ifade ediyor. Toplantının perde arkasında ise, Bakan Kurtulmuş’a sunulan raporlar öne çıkıyor. Turizmde ‘acil’ kodlu sorunların başında ‘tanıtım eksikliği’, ‘güven sorunu’ ve ‘sektörde KDV indirimi’ konuları öne çıktı.

Turizmde atılım yılı

5 yıllık plan sundu

Antalya toplantısını değerlendiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turizm sektörüyle ilgili sorunları 5 yıllık planlar halinde sunduklarını söyledi. Özellikle sektörün 4 ana kolunda oluşturdukları planları anlatan Ulusoy, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Bakanımızın çiçeği burnunda. Sektör olarak her anlamda güveniyoruz. O yüzden sektör sorunlarının yakın zamanda çözüm bulacağına inanıyoruz. Cruise turizmi, kongre turizmi, sağlık turizmi ve kültür turizmi başlıklarında sorunlarımızı anlattık. Cruise için liman ücretlerinin düşürülmesi ve yeni limanlar yapılması önerisinde bulunduk. Kongre turizminde tanıtım eksikliğine dikkat çektik. İstanbul, Antalya, İzmir, Ankara ve pek çok şehrimiz bu bağlamda öne çıkmalı. Sağlık turizmi için ise, sağlık turizmi genel müdürlüğü kurulması gerekiyor. Bu alan bizim için ciddi bir potansiyel barındırıyor. Kültür turizminde de kültür turlarının desteklenerek geliştirilmesi ve ayrıca Müze Kart gibi uygulamaların geliştirilmesi lazım.”

Ruslara kimlik!

Toplantıda hazır bulunan ve geniş kapsamlı bir rapor sunan Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, sektörün yeni ve önemli bir sayfa açtığını belirterek, rakamların giderek düzelmeye başlayacağını kaydetti. Ayık, “Talep eskisi gibi seviyelere geldiğinde ona hazır olmak lazım. Mesela yetişmiş işgücünün kaybedilmemesi, sektöre sunulan desteklerin devamlılığının sağlanması gibi. Bakanımız bizleri dinledi, raporlarımızı sunduk. Kısa zamanda çözümler geleceğine inanıyoruz” dedi.

Ayık, toplantıda sundukları raporda konuların ‘acil’, ‘kısa-orta ve uzun vade’ olarak ayırdıklarını ifade etti. TÜROFED’in sunduğu raporda acil olarak, sektörün ihtiyacına göre SGK düzenlemeleri, enerji ve uçak destekleri, Rus turistlerin ülkeye sadece kimlikle girişi gibi önlemler üzerinde duruldu. Ayrıca kısa vadede ise, eğlence vergisine muafiyet, ÖTV iadeleri ile konaklama sektörünün ihracatçı kapsamına alınması talep edildi.

Haberin Devamı

Turizm sektörü ne talep ediyor?

Cruise turizmi, kongre turizmi, sağlık turizmi ve kültür turizmi için master plan hazırlansın.

Sektöre kriz döneminde sunulan desteklerin devamı sağlansın.

İç turizmin canlanması için okul tatilleri, üniversite sınavları, TEOG ve LYS sınav takviminin yeniden düzensin.

Konaklama tesislerine Kredi Garanti Fonu destekli düşük faizli ve uzun vadeli kredi desteği verilsin.

Ülkelerinde pasaport almanın zor olduğu Rus turistlerin kimlikle giriş yapmaları için girişimlerde bulunulsun.

Ekonomi Bakanlığı’nca turizm yatırım teşvik belgelerine sınırlama, eğlence vergisine muafiyet getirilsin.Resmi ve dini bayramlarda müze ve ören yerlerine girişler ücretsiz olsun.

Haberin Devamı

Turizm işletmelerine verilen 49 yıllık tahsis süreleri 75 yıla çıkarılsın.

Turizm Yatırım Teşvik Belgelerine sınırlama getirilsin.

Her şey dahil sistemi ile çalışan otellerde KDV indirimi sağlansın.

‘Ağustos-Eylül daha iyi olacak’

Türkiye’nin turizm gelirlerini değerlendiren TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, yılın üçüncü çeyreğinde de turizm gelirlerinin artmaya devam edeceğini ve daha hızlı bir toparlanmanın Ağustos-Eylülde hissedileceğini söyledi. Osman Ayık ise, İstanbul’un kaybının devam etmesine nazaran diğerlerinin artıda olduğunu kaydederken, “2017’yi yeniden çıkış yılı olmasın bekliyorduk. Bu, sorunların aşıldığı anlamına gelmiyor ama düzelmeyi görüyoruz” dedi.