Ekonomi Turizme İran bonusu

Turizme İran bonusu

10.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Devlet memurlarına tatil yasağının kaldırılmasının ardından İran’ın da kendi vatandaşları için Türkiye seyahatini serbest bırakması, turizmcilere ikinci müjde oldu. Yıl sonuna kadar İran’dan 250 bin turist bekleyen turizmcilerin yüzü biraz güldü

Turizme  İran bonusu

Zor bir sezon geçiren turizm sektörü, memurlara tatil yasağının kalkmasının ardından İran’ın da Türkiye seyahatlerini serbest bırakmasıyla moral kazandı.

İlişkilerin kötü olması nedeniyle Rus turist sayısında önemli oranda düşme meydana gelmesinin yanısıra Sultanahmet ve Atatürk Havalimanı’ndaki terör eylemleri nedeniyle Rusya’dan gelen turist sayısı neredeyse dibe vurmuş, Batı Avrupalı hatta Ortadoğulu turist sayısında da gözle görülür bir azalma meydana gelmişti.

15 Temmuz darbe girişimi olunca devlet memurlarına tatilin yasaklanması, İran’ın da Türkiye’ye seyahat yasağı koyması turizmcileri iyice zora sokmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmesi sonrasında Rusya ile ilişkilerin düzelme yoluna girmesi, devlet memurlarına tatil yasağının kalması ve İran’ın Türkiye’ye seyahatleri yeniden açması turizmcilerin yüzünü yeniden güldürdü.

Haberin Devamı

1 milyonu aşacak

İran’dan 2013’te 1.2 milyon, 2014’te 1.5 milyon, 2015’te 1.7 milyon turist gelmişti. 2016’nın ilk yarısında ise 860 bin İranlı turist Türkiye’yi ziyaret etti. Yıl sonuna kadar gelecek 250 bin kişiyle İranlı turist sayısı 1.1 milyona ulaşacak.

İran’dan 250 bin turist daha gelecek

Başaran Ulusoy (TÜRSAB Başkanı)

“Komşumuz İran’ın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’ye dönük seyahatlere getirdiği yasağın bir an önce kalkmasını bekliyorduk. Nihayet bu beklenti gerçekleşti. Yurtiçinde memurlara dönük tatil yasağının kaldırılmasının ardından İran’ın da bu yasak kararını kaldırmış olması, turizmciler açısından ikinci bir müjde yerine geçti. Her iki kararın da turizm sezonu geçmeden alınmış olması çok sevindirici. İran’dan yılın bundan sonrası için, ağırlıklı olarak yaz sezonunda olmak üzere toplamda 250 bin turist bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Çok memnuniyet verici bir karar

Timur Bayındır (TÜROB Başkanı)

“İran bu yıl yükselme beklediğimiz pazarlardan biriydi. Ancak son gelişmeler sonrasında geçen yıl ile başabaş olacak gibi görünüyor. Son alınan karar tabii ki memnuniyet verici ve olumlu etkisi olacaktır. Öte yandan Rusya ile Türkiye arasındaki normalleşme çalışmaları memnuniyet verici. Gelişmeler elbette ki çok olumlu. Ancak eski rakamların kısa vadede yakalanması mümkün değil. Rusya’dan geçen yıl 4.5 milyon turist geldi. Atılan adımların 2017’den başlamak üzere sonraki yıllara olumlu yansımasının olacağını umuyoruz. Ancak gereken koşullar oluşturulursa yılın son aylarında bir hareket yaratacağı kesin. Charter uçak konusu çözülmeden bu ülkeden gelecek turist sayısında önemli bir artış yakalanamaz.”

Turizme ciddi bir hareket getirecek

Osman Ayık (TÜROFED Başkanı)

“Otel rezervasyonlarının iptal ve ertelenmesi taleplerinde sıkıntı yaşanmadı. Kamu personelimizin ve devletimizin de olağanüstü şartlar altında yanındayız. Hiçbir şekilde tüketicimizin mağdur olmasını istemiyoruz. Arzu etmiyoruz ve sonuna kadar bu konuda destek olacağız çünkü biz iç pazarda çok ciddi bir blok yaratmaya çalışıyoruz. Tatillerini iptal edenler için mecburen yeni fiyatlar geçerli olacak. Herkesin şundan da emin olması lazım, fiyatlarda anormal farlılıklar olmayacaktır. Mecburen geçerli fiyatları uygulamak zorundayız, birçok insan aynı fiyatlardan tatil aldığı için orada bir şey yapmamız mümkün olmayacaktır. Biz izinlerin serbest bırakılmasından sonra çok ciddi hareketlilik bekliyoruz.”

Yazarlar