Teknoloji Turkcell T80 inceleme (VİDEO)

Turkcell T80 inceleme (VİDEO)

18.08.2017 - 14:37 | Son Güncellenme:

Turkcell'in kısa bir süre önce piyasaya sürdüğü T Serisi’nin yeni modeli T80’nin detaylı incelemesini gerçekleştiriyoruz. İnce ve zarif tasarımının yanında çift arka kamerasıyla da dikkat çeken T80, bizlere neler sunuyor hep birlikte göz atalım.

Turkcell T80 inceleme (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Turkcell, daha geniş kitleye ulaşabileme adına kısa bir süre önce T80'i kullanıcıların beğenisine sundu.

Orta segmente hitap eden Turkcell T80, çift arka kamera ve parmak izi sensörü ile segmentinin üstündeki rakiplerle de yarışabilecek konumda. Selefi T70’e göre oldukça başarılı bir tasarımla karşımıza çıkan T80, gri ve altın olmak üzere iki farklı renk seçeneğine sahip.

Öte yandan bazı yeni telefonlar büyük güncellemeyi beklerken T80, Google’ın en yeni işletim sistemi Android 7.1.1 Nougat ile geliyor.

Ayrıca, bütçe dostu bir Android telefon olduğundan diğer akıllı telefonlar gibi Avrupa veya ABD’den daha ucuza nasıl getirtebilirim diye düşünmenize de gerek yok.

Daha fazla vakit kaybetmeden operatör telefonlarının en yeni üyesi olan Turkcell T80’nin detaylı incelemesine tasarımıyla başlayalım.

Haberin Devamı

TASARIM

Tasarımsal açıdan selefinden çok daha iyi olan T80, 141 gram ağırlığında ve 7.7 mm kalınlığında. İnce ve hafif olduğundan tasarımıyla elde oldukça pratik hissettiriyor ve tek elle rahatça kullanılabiliyor.

Telefonlarını ZTE’ye ürettiren Turkcell, T60’ı ZTE Blade V6’nın bir varyasyonu, T70’i ise Grand X3 benzeri olarak piyasaya sürmüştü. Yeni model T80’de ise tasarımsal anlamda ZTE Blade V8 baz alınmış.

T80, nispeten düşük fiyatına rağmen yapı malzemesi konusunda ödün vermiyor. Cihaz metal yapısıyla sağlam görünüyor ve sağlam hissettiriyor.

Fırçalanmış alüminyum kasa göze gayet hoş geliyor. Hafifçe yuvarlak sırt ve eğimli kenarlar sayesinde telefonu kavramak oldukça kolay. Bununla birlikte, akıllı telefonda görsel açıdan rahatsız edici, sallanan veya fazla olan bir şey yok. Sadece arka kısımda çıkıntılı bir yapıda olan çift arka kamera var. Arka kısımda aynı zamanda Turkcell logosu ve T80 yazısını görüyoruz.

Cihazın ön kısmında sağ üstte kamera, solunda flaş, ahize; ön kısmın altında ise ekrana entegre bir tuş yerine klasik olan analog sistem kullanılıyor. Parmak izi tarayıcıyla ana ekran tuşu bir. Bu arada parmak izi tarayıcı da hızlı bir şekilde işlem yapıyor.

Geri ve uygulama yöneticisi için sol ve sağda bulunan dokunmatik düğmeleri kullanabiliyorsunuz. Bunlar ufak mavi nokta şeklinde olduğundan bazen karıştırabilirsiniz.

Haberin Devamı

T80’nin altında şarj için mikro USB bağlantı noktası ve tek hoparlör; üstünde 3.5 mm jak girişi; solunda SIM ve microSD kart yuvası; sağında ise güç ve ses tuşları yer alıyor.

T80, tasarım anlamında genel olarak istikrarlı ve kaliteli bir izlenim bırakıyor. Metal ve camdan oluşan muhafazayı bükmek mümkün değil. Öte yandan telefondaki boşluklar bile eşit.

T80’nin kendi fiyat aralığındaki bir akıllı telefon için neredeyse oldukça temiz ve şık bir yapıya sahip olduğunu söyleyebilirim.

EKRAN

5.2 inç boyutlarında IPS bir ekrana sahip olan T80, Full HD, yani 1920 x 1080 çözünürlük sunuyor. Cihaz aynı zamanda çizilmeye dayanıklı Dragontrail korumasına sahip. Ekran kasa oranı ise yaklaşık yüzde 70.3.

Cihazın Full HD çözünürlükteki ekranı açık havada veya güneş ışığı altında rahatlıkla kullanılabiliyor. Görüş açıları da gayet iyi. Ekran aynı zamanda 424 ppi piksel yoğunluğuyla ortalama bir netlik sunuyor

Haberin Devamı

T80’nin ekranı günlük kullanım için oldukça yeterli. Ekranın renk üretimi de fena değil. Sosyal medyada takılırken, video izlerken veya oyun oynarken rahatlıkla kullanabilirsiniz. Cihazın kutu içeriğinde ekran koruyucu ne yazık ki yer almıyor.

PERFORMANS

Turkcell T80, gücünü Qualcomm’un giriş seviyesi işlemcilerinden olan 8 çekirdekli Snapdragon 435’den alıyor. Bu çekirdeklerden dördü 1.4 Ghz, diğer dördü ise 1.1 Ghz hızında çalışıyor. Grafik işlemci olarak ise Adreno 505 kullanıyor.

Cihazın işlemcisine 2 GB RAM ve 16 GB depolama alanı eşlik ediyor. Bellek ve depolama kapasitesi bu tarz bir cihaz için az. Depolama alanının yaklaşık 8GB’ını kullanabiliyorsunuz. Ancak microSD kart yardımıyla bu alana 128 GB’a kadar takviye yapabilirsiniz.

Sade ve temiz bir arayüzün kullanıldığı telefonda bazı uygulamalar önyüklü olarak geliyor. Bunlar arasında BiP, fizy, TV+, Dergilik, lifebox, Turkcell Akademi, GollerCepte, UpCall gibi uygulamalar yer alıyor. Bunları isterseniz uygulama yöneticisinden kaldırabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Android’'n en son sürümü olan 7.1.1 Nougat işletim sistemiyle çalışan T80’de VoLTE desteği de var. 4.5G desteğiyle saniyede 300 Mbps’e kadar veri indirebiliyorsunuz.

T80, Dolby Audio teknolojisiyle de başarılı bir ses performansı sunuyor. Kapalı alanlarda telefondan müzik dinlemek oldukça keyifli. Hoparlörün sunduğu ses seviyesibeklentileri karşılayacak düzeyde.

T80, yer aldığı orta segmente göre ideal bir performans sergiliyor. Telefon, Asphalt 8 veya Dead Trigger 2 gibi oyunları sorunsuzca çalıştırabiliyor. Aspfalt 8, ortalama 19 FPS’de kalıyor. Oynarken ortalama 29 FPS'e ulaşılıyor, ancak bu oran istikrarlı bir şekilde sabitlenemiyor.

Dead Trigger 2, neredeyse sabit 30 FPS’yi görüyor ancak grafik gereksinimleri Asphalt 8'e göre çok daha düşük. Clash of Clans gibi yüksek grafik gereksinim istemeyen oyunlar, 60 FPS'de sorunsuz çalışıyor. Oyun oynarken hissedilen ısınma/sıcaklık ise her telefonda karşılaşılabilecek cinsten. Zaten kullanımdan sonra da cihaz hızlıca soğuyor.

T80’nin performans testlerine baktığımızda ise ortalarda yer aldığını görüyoruz. T80, Geekbench 4 uygulamasının tek çekirdek performansından 650, çok çekirdek performansından 2447, AnTuTu uygulamasında gerçekleştirdiğim testten ise 47.607 puan aldı. Basemark OS II’den ortalama 358, sistemden 1885, grafikten ise 783 puan aldı.

T80’de birçok telefonun aksine FM radyo özelliğinin de olduğunu ekleyelim. İnternete ihtiyaç duymadan sevdiğiniz radyo kanallarını bu sayede dinleyebiliyorsunuz.

T80’de 2730 mAh'lık bir batarya kullanıyor. Bu pil çıkarılamadığından kullanıcı yenisini alıp cihaza takamıyor. Standart bir kullanım dahilinde bu bataryayla bir günü rahatlıkla çıkartabiliyorsunuz. Ama cihazı çok fazla kullanan biriyseniz gün içinde telefonu ekstradan şarj etmek zorunda kalabilirsiniz. Telefonu şarj etmek istediğinizde ise yaklaşık 1,5 saatlik bir zaman gerekiyor.

KAMERA

Turcell T80, arkasındaki çift kamerayla kendi fiyat segmentindeki rakiplerinin oldukça önünde yer alıyor.

Otomatik netleme, derinlik efekti, 3D fotoğraf çekme ve istenen noktaya odaklama gibi gelişmiş fotoğrafçılık özellikleri sunan T80’nin arkasında 13 ve 2 MP’lik çift arka kamera yer alıyor. Birincil kamerayla 4: 3 formatında 4160x3120 piksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekebilirsiniz.

T80’nin çift lensli kamera kurulumuyla nesnenin arka planına bokeh efekti katabilirsiniz. Böylece görsel etkiyi daha fazla güçlendirebilirsiniz.
Öte yandan HDR’ın yanında fotoğraflarınız için sekiz farklı mod mevcut.

Kamera, kendi segmentine göre oldukça iyi performans sunuyor. Otofokus desteğiyle netleme konusunda başarılı bir iş çıkartan arka kamera, iyi ışık koşullarında canlı renkte kareler yakalayabiliyor. Ancak gece veya düşük ışıklı ortamlarda arka kamera istenileni ne yazık ki veremiyor.

T80’nin önünde ise gerçek flaş destekli 13 MP ön kamera bulunuyor. Öndeki 13 MP kamerayla mutlu anlarınızı veya selfielerinizi ölümsüzleştirebilirsiniz. Flaş ise özellikle karanlık ve düşük ışıklı ortamlarda daha iyi fotoğraflar çekmenize yardımcı oluyor.

Her iki kamera da saniyede 30 kare ile en fazla 1920x1080 video çekebiliyor. Birincil kamera, 60 karede 720p kayıt seçeneği de sunuyor. Böylece oldukça iyi kalitede ağır çekimler yapabilirsiniz. Ön kamera ise Full HD video kayıt yapabiliyor.

T80’nin kamerasıyla ilgili sonuç olarak şunları söyleyebilirim. Cihaz, yüksek kontrastlı ve gerçek yakın renklerde fotoğraflar çekebiliyor. Bokeh efekti nesnelerin ana hatlarıyla görülebilir hale gelmesini sağlıyor.
Bu sayede istediğiniz şeyi ön plana çıkartabiliyorsunuz. Karanlık veya ışığın az olduğu ortamlarda ise gürültü görülebiliyor. ElbetteT80, iyi bir sistem veya kameralarla donatılmış üst düzey amiral gemileri ile rekabet edemez, ancak orta sınıf bir akıllı telefon için iyi kalitede fotoğraflar sunuyor. Ayrıca, tüm ayarlar manuel modda serbestçe seçilebiliyor.

SONUÇ

Turkcell T80, Google’ın en son işletim sistemine geçmenin ve çift lensli bir kamera deneyiminin en ucuz yollarından birini sunuyor.

Derinlik efekti dolu çekimler için 13 ve 2MP arka kamera yeterli. Metalik ve ince tasarım ise göze oldukça hoş geliyor. Öte yandan cihaz yüksek performans isteyen oyunları da sorunsuzca çalıştırabiliyor.

İyi görünümlü bir ekran ile çift lense sahip arka kameralı bir telefon arıyorsanız ancak üst düzey bir akıllı telefon satın alınamayacak kadar ciddi bir bütçeniz varsa Turkcell T80 sizin için güzel bir alternatif olabilir.

Turkcell T80’e 1299 TL karşılığında sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda T80 ile çekilen fotoğrafları 3 boyutlu bir biçimde görmenize olanak sağlayan ve birçok uygulama tarafından da desteklenen Turkcell’in sanal gerçek gözlüğü T VR’ı ise 199 TL karşılığında satın alabilirsiniz.

ARTILARI

  • Parlak Full HD ekran
  • Android 7.1.1 ile çalışması
  • Hafif ve ince tasarım

EKSİLERİ

  • Gece çekimi
  • RAM ve depolama alanı