Gündem Türkiye baştan sona bir açık hava müzesi

Türkiye baştan sona bir açık hava müzesi

20.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sponsorluğunu Total’in üstlendiği İzmir Agorası Ören Yeri’ni gezen Avcı, tarihi eserlere milletçe sahip çıkılması gerektiğini belirterek “Burayı kabristanda yatanlara emanet edemeyiz” dedi

Türkiye baştan sona bir açık hava müzesi

Kültür ve Turizm Bakanı nabi Avcı, İzmir programı kapsamında İzmir Agorası Ören Yeri’ni gezdi. Çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Avcı, şunları söyledi:

“Burada sizlerin de gördüğü gibi İzmir tarihinin değişik katmanlarından örnekler var. Helenistik dönemden, Roma döneminden. Aynı zamanda solda gördüğünüz sarnıç Osmanlı dönemine ait bir yapı. Onun ilerisindeki kazı evi de aynı şekilde son dönem tarihi örneklerinden biri. Burada çok güzel bir kazı çalışması yürüyor. Bizim maalesef elimizdeki özellikle arkeolojik ve tarihi mirasın değerini çok iyi bildiğimiz ve çok iyi tanıttığımız söylenemez. Burada biraz önce benim gördüğüm duvar yazıları, bildiğim kadarıyla dünyada örneği pek az olan türden buluntular. Hem o dönemin gündelik hayatına hem de dini ve kültürel anlayışlarına ışık tutacak duvar yazılar, grafittiler var. Biz sadece o duvar yazılarıyla bile İzmir’e ayrı bir cazibe kazandırabiliriz. Üniversitemizin yaptığı kazılar da bunu gösteriyor. Şimdi yayınlara da başlandı. Newyork Üniversitesi ile birlikte hazırladıkları çalışma da bunun bütün dünyada tanınmasına yardımcı olacak. Biz de bakanlık olarak bu büyük birikimi dünyaya tanıtmak için ayrıca gündemimize alıyoruz.”

‘Millet olarak sahip çıkalım’

“Türkiye baştan başa bir açık hava müzesi gibi. İzmir de bunun en önemli bileşenlerinden biri. Artık buranın korumasını sadece kabristanda yatanlara emanet edemeyiz. Burası eğer ciddi manada korunabilmişse bugüne kadar, bilim adamlarımızın da bana verdiği bilgilerden anlıyorum ki burası kabristan olduğu için büyük ölçüde insanlar burayı pek hoyratça kullanamamışlar. İnşallah bundan sonra sadece devlet olarak değil millet, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler olarak da bu eserlerimize hem sahip çıkmalıyız.”

Haberin Devamı

Duvar resmini kendine benzetti

Kazı başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy’dan bilgiler alan Bakan Nabi Avcı, gezi sırasında Roma dönemine ait gladyatörlerin tasvir edildiği duvar resimlerini inceledi. Roma döneminde cepheden yüz tasvirinin ilk örneklerinden olan duvar resmini yorumlayan Avcı, resimlerde gözlüklü bir adamı kendisine benzetti, “Şöyle de yorumlanabilir; buraya 1700 yıl sonra bir bakan gelecek. İnsanlar görünce şaşırmasınlar diye buraya beni çizmişler. Biz eskiden birbirimizi böyle karikatürize ederdik. Onlara benziyor” diye espri yaptı.

Türkiye baştan sona bir açık hava müzesi

‘16 Nisan prangalardan kurtuluş günü olacak’

Bakan Avcı, daha sonra Bornova ilçesine bağlı Kayadibi Mahallesi’ne geçerek burada yörüklerle buluştu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ne anlama geldiğini bir kez daha konuşmak üzere bir araya geldiklerini kaydeden Avcı, “Bunu bilmeyenlere, duymayanlara, bilmek ve duymak istemeyenlere nasıl anlatmamız gerektiğini bir kez daha müzakere edelim diye toplandık. İnşallah 16 Nisan Türkiye’nin ayaklarındaki prangadan kurtulduğu ve daha büyük hamleler için güç topladığı bir tarih olacak” dedi.