Gündem Türkiye’den 25 üniversite ilk 500 sıralamasına girer

Türkiye’den 25 üniversite ilk 500 sıralamasına girer

03.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya çapındaki üniversite sıralamalarında Türkiye’nin hak ettiği yerde olmadığını belirten İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca, “Destek çıkılırsa Türkiye’den ilk 500’e en az 25 üniversite girebilir” dedi...

Türkiye’den 25 üniversite ilk 500 sıralamasına girer

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, eğitimin tüm dünyada tarihsel süreçte geçirdiği evreleri anlatarak, günümüzde ‘4. nesil üniversite’ döneminin yaşandığını söyledi. İTÜ Rektörü Karaca, eğitimin dönüşmesindeki temel sebebin toplumun refahını teknolojik ürünlerle destekleyerek artırmak olduğunu belirterek “4. nesil üniversitelerde Ar-Ge ile üretilen ürünün pazarlanmasına geçiliyor” dedi. Prof. Dr. Karaca, eğitimde yaşanan tarihsel süreci şöyle anlattı:

‘Ufak dokunuşlar lazım’

Dünya çapındaki üniversite sıralamalarında Türkiye’nin hak ettiği yerde olmadığını da belirten İTÜ Rektörü Karaca, şunları söyledi:

“Eğitime ufak tefek dokunuşlar lazım. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üzerinde çalıştığı ‘Ar-Ge konusunda misyon farklılaşması’ çalışmaları tamamlandığında inanın ki ilk 500’ girecek epey üniversitemiz olacaktır. Bazı üniversitelere yönetim açısından değil Ar-Ge ve eğitim açısından özel statü tanınabilir. Eğitimin yanında Ar-Ge ve benzeri katmanlarda bizlere destek çıkılırsa, önümüz açılırsa Türkiye’de ilk 500’e en az 20-25 üniversite girebilir. Türkiye’de 5 devlet üniversitesine Ar-Ge’de özel statü tanınacağı, misyon farklılaşması olacağı haberini geçen sene Külliye’deki akademik yıl açılışında satır aralarında Cumhurbaşkanımız da vermişti. Kaldı ki YÖK’te de şu anda böyle bir çalışma var.”