Ekonomi ‘Türkiye’ye inanıyoruz’

‘Türkiye’ye inanıyoruz’

07.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de büyük altyapı ve enerji projelerine finansman sağlayarak kârlılıklarını artırmak istediklerini belirten ICBC Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Xu Keen, Türkiye’nin potansiyeline inandıklarını söyledi

‘Türkiye’ye inanıyoruz’

ICBC Turkey olarak Türkiye’de faaliyet gösteren ilk Çin bankası olduklarını belirten ICBC Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Xu Keen, “Türkiye’de hizmet verdiğimiz, buradaki yatırımlarımıza devam ettiğimiz için gururlu ve mutluyuz” dedi.

Haberin Devamı

2017’de sermaye artırımının da yardımı ile iş hacimlerini, kişi başına ve şube başına düşen karlılığı arttırarak sağlıklı bir büyüme elde ettiklerini söyleyen Keen, 2018 yılında da bu büyümeyi devam ettirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Xu Keen, “Türkiye’deki müşterilere ve onların projelerine destek vermek, Türkiye piyasasını genişleterek komşu ülkelerle de iş ilişkilerini güçlendirmek, Avrupa ve Asya’yı müşterilerimiz vasıtasıyla birbirine bağlamak, bölgesel hizmetleri güçlendirmek ve “Tek Kuşak ve tek Yol Projesi” kapsamında pazarlama faaliyetlerini genişletmek amaçlarımız arasında” dedi.

“ICBC’nin diğer yurt dışı kurumları arasındaki ICBC Turkey sıralamasını yükseltmek için çaba sarf etmeye devam edeceğiz” diyen Keen şunları söyledi: “Çin Yuanı’nın içselleştirilmesini sağlamak ve Çin ile ticaret yapan şirketlerin ana bankası olmak da bizim için önemli. Türkiye’deki büyük altyapı ve enerji projelerine finansman sağlayarak kârlılığımızı artırmak, ayrıca büyük kurumsal şirket ve devlet kurumlarına finansal hizmetler sunmak hedeflerimiz arasında.

Haberin Devamı

Türkiye gelişme yolundaki ülkeler arasında büyük potansiyeli olan ve inandığımız bir ülke. Biz ICBC Turkey olarak, yerli sektördeki artan rekabet ortamına uyum sağlayarak, bankamızın ve Türkiye’nin gelişmesine yarar sağlayacak şekilde hareket etmeyi amaç edindik.

- Neye öncelik vereceksiniz?

ICBC dünyanın en büyük bankası. Kurumsal ve yatırım bankacılığı alanında da en büyük hizmeti veren bankayız.

Türkiye başta olmak üzere, yakın coğrafyadaki kamu ve özel sektördeki enerji, ulaşım gibi altyapı projelerine ve yatırımlara finansör olmayı hedefliyoruz. Perakendeyi de bankacılık temelinde görüyoruz. Perakende bankacılık yapmayan bir finansal kuruluşun tam olarak bir banka sayılmayacağını düşündüğümüz için bu alana da büyük önem veriyoruz ve dijitalde büyüyeceğiz.

‘Büyük projelere odaklanacağız’

- Türkiye ekonomisinin potansiyelini nasıl buluyorsunuz?

Türk ekonomisi IMF tarafından “Gelişen Ülke Ekonomisi” olarak tanımlanıyor. Buna ek olarak, The World Factbook’a göre Türkiye, dünyanın yeni sanayileşen ülkeleri arasında gösteriliyor. GSYH’ye göre, Türkiye 17. en büyük ekonomi. Tarım ürünleri, tekstil, motorlu kara taşıtları, gemi ve diğer ulaşım araçları, yapı malzemeleri, tüketici elektroniği ve beyaz eşya gibi ürünlerde dünyanın önde gelen üreticilerinden. Devlet; sanayi, bankacılık, ulaşım ve iletişim sektörlerinde önemli bir rol oynuyor ve son yıllarda özel sektörde hızlı bir gelişme sağlıyor.

Haberin Devamı

ABD ve Çin’den sonra dünyada EPC’nin üçüncü en büyük ülkesi olan Türkiye, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu’daki EPC pazarında da büyük bir etkiye sahip. “Tek Kuşak ve Tek Yol Projesi” ve “Middle Corridor Plan”nın uygulanması sayesinde altyapı, modern enerji endüstrisi büyüyecek ve kapsamlı bir ulaşım sistemi uygulaması hızlanacak. ICBC Turkey, “Tek Kuşak ve Tek Yol Projesi” ve “Middle Corridor Plan” ile ilgili olarak, Türkiye’deki ve yakınlardaki yerel müşterilere ve büyük projelere odaklanacak, Türk ve Çinli büyük ölçekli işletmelerin ticaretini ve yatırımlarını geliştirecek.

Haberin Devamı

Doğu Avrupa, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’deki pazar araştırmalarını güçlendirecek, EPC bilgilerinin kaynağına inerek enerji santralleri, demiryolları, karayolları ve diğer projeler gibi altyapı projelerinde ve çevre bölgelerindeki projelere büyük ortak olacak.

Bankacılık dinamik...

- Türk bankacılığına ilişkin öngörünüz nedir?


Çin ve Türkiye arasında gerçekleşen üst düzey ziyaretler son senelerde artarak iki ülke arasında yakın bir iş birliği mekanizması kurulmasını sağladı. ICBC Türkiye’ye gelecek dönemde kendi avantajlarını öne sürmek ve gelişmesini hızlandırmak için stratejik bir fırsat oluşturdu.

Türk bankacılık sisteminde hemen hemen tüm yenilikçi ürünlerin hizmeti sunuluyor. Türkiye’nin ekonomik ve politik durumu sebebiyle bankacılık da her yönüyle dinamik bir yönetim gerektiren sürekli değişen bir durumda.


Yazarlar