Dünya Tusk başkan oldu fırtına koptu!..

Tusk başkan oldu fırtına koptu!..

11.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Görev süresi 31 Mayıs’ta dolacak Donald Tusk, ülkesi Polonya’nın itirazına rağmen Avrupa Birliği (AB) Konseyi başkanlığına yeniden seçilirken, Polonya, bu konuda adeta fırtına çıkarttı.

Tusk başkan oldu fırtına koptu..

AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel’de başlayan zirvesinde, öncelikle AB Konseyi Başkanlığı seçimi gerçekleştirildi. Mevcut başkan Tusk, ülkesi Polonya’nın itirazına rağmen 1’e karşı 27 oyla yeniden başkanlığa seçildi. Söz konusu görevi 2.5 yıl daha sürdürecek olan Tusk, seçim sonrası yaptığı konuşmada, AB liderlerine gösterdikleri güven için teşekkür etti ve “AB için elimden gelenin en iyisini yapacağım” ifadesini kullandı.
Almanya’yı suçladı
Seçim öncesi konuşan Polonya Başbakanı Beata Szydlo, onayları olmadan bir Polonyalının Konsey Başkanı seçilmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek, “Tüm fikirlere saygı gösterilmeli. Polonya’nın görüşlerine karşı gelenler Avrupa’yı bölüyor. AB’nin temeli olan prensipleri savunacağız. Bizim mutabakatımız olmadan olmaz” ifadesini kullanmıştı. Ancak Almanya ile Fransa’nın öncülüğünde diğer ülkeler, Tusk’ı destekledi ve Polonya’nın tek başına kararı bloke edemeyeceğini vurguladı.
Seçimden sonra bir Polonya merkezli bir haber sitesine konuşan Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, “Artık birliğin, Berlin’in diktasında olduğunu biliyoruz” ifadesini kullandı. Waszczykowski, “Bu çok tehlikeli bir birlik anlamına geliyor. Çok zehirli, pek çok ülkeye zarar verebilir” diye konuştu. Tusk da, ülkesi Polonya’yı her şeye rağmen “siyasi izolasyona karşı korumak için her şeyi yapacağını” söyledi.
Öte yandan Polonya Başbakanı Szydlo, itirazlarına rağmen Tusk’un yeniden seçilmesine tepki göstererek, AB Liderler Zirvesi sonuç bildirisini bloke etti.