Gündem Tuz Gölü’ne 4 yıldır kanalizasyon akıyor

Tuz Gölü’ne 4 yıldır kanalizasyon akıyor

01.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tuz Gölü eylem planına rağmen çevre ilçelerin kanalizasyonları göle akıyor. Belediye ‘Ödenek gelmedi’ derken, bakanlık ‘Para gitti ama belediye tesis firmasıyla kavgalı’ diyor

Tuz Gölü’ne 4 yıldır kanalizasyon akıyor

Tuz Gölü, uluslararası Ramsar Sözleşmesi’ne göre A sınıfı sulak alan statüsünde. Özel Çevre Koruma Alanı olan göl, Türkiye’nin korunması gereken en kritik gölü kabul ediliyor. Türkiye’nin en önemli endemizm merkezi; birçok bitki ve kuş türünün genetik rezerv alanı olan Tuz Gölü, Büyükşehir Yasası ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanına girdi.
TÜBİTAK, 2011’de hazırladığı Konya Kapalı Havzası Eylem Planı ile Aksaray, Cihanbeyli ve Şereflikoçhisar ilçelerinin evsel ve endüstriyel nitelikli atık sularının, Tuz Gölü’ne arıtılmadan verildiğini tespit etmişti. Bilgi edinme hakkını kullanan Çevre Mühendisleri Odası’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Şereflikoçhisar Belediyesi ile yaptığı yazışmalar ise 2011’de başlayan atık su skandalının 4 yıldan beri devam ettiğini ortaya koydu.

Tesisler yarım kaldı
Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, şunları kaydetti:
“Şereflikoçhisar Belediyesi’ne, ‘İlçenin atık suları nereye gidiyor? Arıtma tesisiniz var mı? Atık sularla ilgili ölçüm sonuçları nedir?’ diye sorduk. Belediye, ‘Mevcut arıtma tesisi çalışmıyor. Devlet tarafından arıtma tesisimizin güncellenmesi için bize maddi yardım yapılmadı. Atık su deşarjını Tuz Gölü’ne yapıyoruz. Şu anda burada 10 oksidasyon havuzu bulunuyor. Başlanan biyokimya tesisi yapımı yarım kaldı’ yanıtını verdi.

‘Yardım nerede?’
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne ise, ‘Şereflikoçhisar’a arıtma tesisi yapılması konusunda bir katkınız oldu mu?’ diye sorduk. İki kurumdan da birbirinden farklı ve komik cevaplar aldık. Genel Müdürlük, Şereflikoçhisar Belediyesi’ne yeni arıtma tesisi yapılması için 1 milyon 273 bin 38 TL yardım yapıldığını, belediyenin tesisi yapacak firma ile arası bozulunca projenin durdurulduğunu söyledi. Çalışmayan mevcut arıtma tesisi, 90’lı yılların başında yapılmış. Şimdi tesisin her tarafında otlar bitmiş, dökülüyor. Yeni arıtma tesisi inşaatı ise 2008’de, hemen eski tesisin yanında başlatılmış ama ödenek yetersizliğinden tamamlanmamış. İki kurum önce yardım yapıldı mı yapılmadı mı bir karar versin. Yapıldıysa bu para nerede? Hiçbir faaliyet yok, para uçmuş, iş yapılmamış.”

Haberin Devamı

Flamingolar tehlikede

Tuz Gölü’nde şu ara ciddi biçimde kuraklık var. Doğal su oranı gittikçe düşüyor. Atık su da karışınca kirlilik artıyor. Göl çevresinde yaşayan flamingolar ve diğer endemik türler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tuz Gölü, ölüyor.

Yazarlar