TV-Rehberi Türkiye'nin en kapsamlı Antarktika seferi TRT World'te

Türkiye'nin en kapsamlı Antarktika seferi TRT World'te

12.06.2018 - 12:55 | Son Güncellenme:

İklim değişikliğinin ve insan kaynaklı çevre kirliliğinin beyaz kıta üzerindeki etkilerini inceleyen “Frozen Frontier: Expedition to Antarctica - Donuk Sınır: Antarktika Seferi” adlı belgeseli 13 Haziran Çarşamba akşamı saat 23.30'da izleyici ile buluşacak.

Türkiyenin en kapsamlı Antarktika seferi TRT Worldte

TRT World, bilimsel araştırma gemisi ile 25 bilim adamının kıtaya seyir yaptığı ‘İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi‘ne katılan tek medya kuruluşu olarak bilimsel bir göreve tanıklık etti.

Haberin Devamı

Sıcaklığın ortalama eksi 50 derece olduğu Antarktika kıtasında kamp kuran ekibe TRT World’ün deneyimli muhabiri Alican Ayanlar, Yapımcı John Joe Regan ve Kameraman Semir Sejfovic eşlik etti.

TRT World ekibi, İstanbul-Arjantin uçuşundan, Arjantin’den Antarktika'ya giden tekne yolculuğuna ve kıtadaki tüm araştırma sürecine tanıklık ederek “Donuk Sınır – Antarktika Seferi” adlı belgesele imza attı.

Belgesel, iklim değişikliği konusundaki önemli bilimsel çalışmaları ve Antarktika'daki değişikliklerin dünyanın dört bir yanında insanlara nasıl etki ettiğini ekrana getiriyor. Ayrıca, Türkiye'nin Antarktika Antlaşması'nın 30'uncu Danışma Kurulu’nda yer alma isteğini ve kalıcı bir temel oluşturma hedefini de konu alıyor.

Haberin Devamı

Alican Ayanlar bu belgeselin TRT World’ün imza attığı en farklı işlerden biri olduğunu vurgulayarak 51 gün süren bu yolculukla TRT World’ün sıra dışı faaliyetlerinden birine tanıklık ettiklerini söyledi. Alican Ayanlar geri döndüklerinde en çok karşılaştıkları sorunun hava şartları üzerine olduğunu söyleyerek “Ekibimizin en çok sorduğu sorular “Donuyor muydunuz? ya da “Soğukla nasıl başa çıktınız” oldu. İlginç bir şekilde, tahmin ettiğim kadar soğuk değildi. Güçlü rüzgarlar ve buzlu koşullar daha zordu. Pasifik Okyanusu ile Atlantik Okyanusu’nun birleştiği noktada yer alan dehşet verici hava koşullarının son derece tehlikeli olduğu Drake Geçidi'ni de unutmamak lazım. Benim için muhtemelen hayatımın en zor 4 günüydü.”

Eşsiz Antarktika deneyiminden bahseden Alican Ayanlar manzara ve hayvanların nefes kestiğini söyleyerek “Birçok kez ekibimiz çekim yapmayı bırakarak sadece izleyerek önümüzde olanlardan zevk aldık. Penguenlerin muhteşem doğası, karla kaplı zirveler… Bu, muhtemelen bir daha asla deneyimlemeyeceğimiz bir şey.”

Frozen Frontier Belgeseli, 13 Haziran Çarşamba günü Türkiye saati ile 22:30'da İngilizce olarak TRT World ekranında izleyici ile buluşacak. Belgeselin tekrar bölümleri ise 14 Haziran'da 09.30 ve 17.30’da 15 Haziran'da 04.30, 13.30, 00.30’da ve 16 Haziran'da ise saat 18.30'da yayınlanacak.

Yazarlar