Populer Bilim Üç boyutlu yazıcılarla insan organları üretecekler

Üç boyutlu yazıcılarla insan organları üretecekler

21.11.2017 - 13:24 | Son Güncellenme:

Cellink adlı bir üç boyutlu yazıcı firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Erik Gatenholm, bir üç boyutlu yazıcının düğmesine bastığında gerçek bir insan burnu üretmek istiyor. Cellink, 10 ila 20 yıl içerisinde bunu yazıcılarla insan organı yapabileceklerini ifade ediyor.

Üç boyutlu yazıcılarla insan organları üretecekler

Biyolojik mürekkeplerle insan bedeninin parçalarını üretmeye çalışan Cellink şirketi, şimdilik üç boyutlu yazıcı yardımıyla gerçek bir insan burnu üretmek istiyor.

Haberin Devamı

Bu son teknoloji ürünler, bir dikiş makinesi nasıl bir kumaşın üzerine nakış yapıyorsa 30 dakikalık bir işlem sonunda biyolojik mürekkeplerle insan bedeninin parçalarını yapabilecekler.

Fiyatı 35 TL ila 1200 TL arasında değişen mürekkep ve 40 bin TL ila 155 bin TL arasındaki biyo yazıcılar Amerika, Asya ve Avrupa'daki eğitim ve araştırma kurumlarına satıldı. Bu kuruluşlar arasında Amerika'daki MIT, Harvard Üniversitesi, İngiltere'deki University College of London da bulunuyor.

Üç boyutlu yazıcılarla insan organları üretecekler

Ancak ilaç firmaları da deneylerinde Cellink'in teknolojisini kullanmaya başladı. Bu sayede, biyo yazıcılarla oluşturulan dokular üzerinde test yapan şirketlerin ilaç deneylerindeki hayvan kullanımı ihtiyacı da azaldı.

Uzmanlara göre biyo yazıcılar, ilaç testleri, organ nakli ve yaraların iyileştirilmesi konusunda önemli bir potansiyele sahip. Yine uzmanlar biyo yazıcıların gelecek 10 ila 20 yıl içerisinde nakledilebilir organlar üretilebileceğine inanıyor. Bu durum da etik bir tartışmayı beraberinde getiriyor. Gatenhorm "Birçok kişi bioyazıcının Tanrıyı oynamak gibi olduğunu düşünebilir" diyor.

Haberin Devamı

Şu anda bu yazıcılar tarafından üretilen organlar bazı ilaçların testleri için kullanılabiliyor, Gatenholm "Önümüzdeki 20 yıl içerisinde kan dolaşımıyla uyumlu organlar üreteceklerine inandığını" söyledi.