Siyaset Ufuk Uras ÖDP'den ayrılıyor

Ufuk Uras ÖDP'den ayrılıyor

16.06.2009 - 16:22 | Son Güncellenme:

l996 yılında Gökkuşağı Projesi’yle çeşitli sol ve sosyalist görüşleri biraraya getirerek kurulan ÖDP’nin 21-22 Haziran’daki kongresinde bir kopma yaşanacak. İstanbul Milletvekili Ufuk Uras başta olmak üzere bir çok partilinin ÖDP’den istifa etmesi bekleniyor. -7 Haziran’da "Çağdaş Sol Parti" çağrısıyla toplanan SHP kurultayına katılan Uras, "Özgürlükçü Sol Hareketi" adında yeni bir oluşuma gideceklerini açıklamıştı.

Ufuk Uras ÖDPden ayrılıyor


 l996 yılında Gökkuşağı Projesi’yle çeşitli sol ve sosyalist görüşleri biraraya getirerek kurulan ÖDP’nin 21-22 Haziran’daki kongresinde bir kopma yaşanacak. İstanbul Milletvekili Ufuk Uras başta olmak üzere bir çok partilinin ÖDP’den istifa etmesi bekleniyor.
Uras ve arkadaşları kendilerini, "Özgürlükçü Sosyalistler" olarak nitelendiriyor. Bu grup adına konuşan ÖDP kurucularından ve eski İzmir İl Sekreteri Osman Doğan, ANKA’ya yaptığı açıklamada, "ÖDP, kuruluş amacına ulaşamamıştır. Bu nedenle bu partiyle yolumuzu ayırmaya karar verdik. Bizler bundan böyle geniş bir sol yelpazenin içinde yer alacak ve mücadelemizi bu şekilde sürdüreceğiz" dedi.
-"ÖDP LİBERAL ÇİZGİNİN DE ULUSALCI ÇİZGİNİN DE DIŞINDADIR"
ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu da, dün partinin İstanbul İl Merkezi’nde basın toplantısı düzenlemişti. Kongrede başkanlığa aday olmayacağını belirten Kozanoğlu, "ÖDP solu, sosyalistleri kendi dümen suyuna sokmaya çalışan, adeta sömürgeleştirmek için gayret sarfeden sol liberal eksenle de, milliyetçi/devletçi/otoriter çevrelerle de arasına net bir mesafe koymaya kararlıdır" açıklamasında bulunmuştu. Kozanoğlu partide kendilerini "Özgürlükçü Sosyalistler" olarak tanımlayan grubun ÖDP’nin ulusalcı çizgiye kaydığı yönündeki eleştirileriyle ilgili olarak, "Türkiye’de son dönemde kendisiyle aynı düşünmeyenleri, AKP’nin peşine takılmayanları ulusalcı olarak niteleme eğilimi var. ÖDP her iki hattın da dışında bir çizgidedir. Liberal ve/veya ulusalcı; her iki anaforun da dışında kalan parti, hareket ve meslek odalarıyla birlikte yürümeye devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Ufuk Uras’ın partiden ayrılmasının nasıl bir etki yaratacağına ilişkin ise Kozanoğlu, "Ayrılan arkadaşlara da başarılar diliyoruz. ÖDP kongrenin ardından yoluna sosyalist çizgisinde devam edecektir. 1996’dan beri sınıfsız, sömürüsüz bir dünya amacını benimsemiştir, bu şekilde de devam edeceğiz" demişti.
Ufuk Uras, 7 Haziran’da "Çağdaş Sol Parti" çağrısıyla toplanan SHP kurultayına katılmış ve "Özgürlükçü Sol Hareketi" adında yeni bir oluşuma gideceklerini açıklamıştı.