Gündem Umuda yolculuktan insanlık dramına!

Umuda yolculuktan insanlık dramına!

14.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 kişinin yaşam savaşı saniye saniye görüntülendi

Umuda yolculuktan insanlık dramına

Ülkelerindeki iç karışıklık ve IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeliler, önce Yunan adalarına geçmek ardından hayallerindeki ülkeye gitmek için geçiş noktası olarak düşündükleri İzmir’e özellikle son bir ayda akın etti. Yunan adalarına geçmek için hemen her gün Ege Denizi’nin farklı kıyılarından denize açılan Suriyelilerin, hem denizdeki yaşam mücadeleleri, hem de sonrasındaki barınma koşulları, insanlık dramına dönüştü.
Son dönemde denizde yakalanan mültecilerin ‘Yunan sahil güvenliğinin, ilerlemelerini durdurmak için botları patlatıp kendilerini ölüme terk ettiği’ iddialarını doğrulayan görüntülere ilk kez ulaşıldı.

Hızla uzaklaştılar
İzmir’in Karaburun ilçesinin açıklarında, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişilik Suriyeli grup, Yunanistan’ın Sakız Adası’na geçmek istediklerini sırada, Yunan sahil güvenlik ekiplerince fark edildi.
Bunun üzerine, botun yanına gelen Yunan sahil güvenlik gemisindeki görevliler, kaçaklarla bir süre konuştu. Kaçakların botla ilerleyişini durduramayan ekipler, bu kez Suriyelilerin bulunduğu zodyak botu patlattı. Ardından da, hızla yanlarından uzaklaştı.
Deniz ortasındaki yaşam mücadelesi ve sonrasındaki insanlık dramına tanıklık yapan balıkçılar ise bu anları kaydetti. Balıkçılar, Yunan sahil güvenliğinin uzaklaşmasının ardından, patlak botun üzerinden denize düşen ve can yelekleriyle, yaşama tutunmaya çalışan kadın ve çocukları kendi teknelerine alıp hayatlarını kurtardı. Balıkçıların çektiği görüntülerde, kaçakların geçişi, Yunan ekiplerinin onları fark edip botu durdurmaya çalışması, ardından patlatıp hızla yanından uzaklaşması ve sonrasındaki kurtarma çalışmaları yer aldı.

Haberin Devamı

Mülteci kamplarına gönderiliyorlar
- Yunan Adaları’ndaki büyük bölümü Suriyeli çok sayıdaki kaçağın, dün sabahtan itibaren gemilerle Pire ve Atina’daki mülteci kamplarına gönderilmeye başlandığı bildirildi. Nakiller sürerken, Yunan adalarIna Türkiye kıyılarından yeni kaçakların akın akın gelmeye devam ettiği belirtildi.
- Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Didim ilçesinde açıklarında yasa dışı yollardan Yunanistan’a geçmeye çalışan Suriye uyruklu 150 kaçağı yakaladı.
- Datça ilçesi açıklarında batan teknedeki kaçaklardan 6’sının kurtarıldığı, birinin ise arama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.
- Muğla’nın Bodrum ilçesinde Yunanistan’ın İstanköy Adası’na geçmeye çalışan 26’sı çocuk 58 kaçak, botları batmak üzereyken kurtarıldı
- Balıkesir’in Ayvalık ilçesi açıklarında Yunanistan’ın Midilli Adası’na gitmeye çalışan Suriye ve Afganistan uyruklu 400 kaçak yakalandı. DHA-AA

Haberin Devamı

Kos’a 40 kişilik ‘çevik’ takviye
Yunanistan, binlerce mülteci ile başa çıkmakta zorlanan Kos adasına (İstanköy) 40 kişilik çevik kuvvet ekibi sevk etti. Sayıca oldukça az olan güvenlik güçleri, yaklaşık 2 bin 500 göçmeni eski bir futbol stadyumuna kapatarak kayıtsız sığınmacıların oradan çıkmalarını engellemişti. Salı günü stadyuma yerleştirilmek istenen göçmenlerin oluşturduğu sırada çıkan kavgayı engellemeye çalışan polis, techizat yetersizliği nedeniyle yangın tüpü kullanmak zorunda kalmıştı. Mülteci akınından önce 30 bin kişilik nüfusa sahip adada şu an 7 bin sığınmacı bulunuyor.
DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘İnsanlık suçu işlendi’
Görüntüleri çekip denizdeki Suriyelileri ölümden kurtaran balıkçılardan Ufuk Yavuzeş yaşananları anlattı. Yavuzeş, “Botu fark ettik. Bu sırada Yunan Sahil Güvenliği geldi. Bizim karasularımıza nasıl girer diye tartışıyorduk. Orada yapılan suçtu. İnsanlık suçu işlendi. Belki bizim görüntülerimiz bunun için delil olur” dedi.